Tehlová romantika

03. 04. 2007
Zdieľať

V Belgicku sa vraj človek narodí už s tehlou v bruchu. Belgicko je o niečo menšie než Slovensko, žije tu však dvojnásobne viac ľudí. Patrí medzi najhustejšie obývané krajiny EÚ, čomu zodpovedá aj hustota rodinných domov. A na rovinatom území boli odjakživa prirodzeným stavebným materiálom tehly.











Tehlová romantika

82653


Tehlová romantika

82654



Typický obrázok rodinného domu, ktorý mohol byť pokojne postavený v 18. storočí alebo minulý rok. Tu architektúra nenapreduje, udržiava si svoj konzervatívny štýl. Za každým takýmto domom sa skrýva terasa alebo malá záhradka obohnaná vysokým tehlovým múrom.




























Tehlová romantika

82655


Tehlová romantika

82658


V Belgicku chce mať každý vlastný rodinný dom. Základný stavebný materiál – kvalitná pálená tehla – nie je práve najlacnejší, takže vlastniť rodinný dom s tehlovou fasádou je otázkou prestíže.


Kto si raz zvolí tehlovú fasádu, nemá s ňou starosti i niekoľko storočí, a takýto dom nepotrebuje (aspoň čo sa fasády týka) nijakú ďalšiu údržbu. Pretože je tu mierne klimatické podnebie a teploty v zime málokedy klesajú pod bod mrazu, tehla sa tu stala veľmi rýchlo obľúbeným materiálom.


Tehlová romantika

82659


Tehlová romantika

82667


V belgických mestách panovali kedysi prísne pravidlá hovoriace, ako má vyzerať fasáda, aké materiály sa môžu požívať a aké celkové proporcie majú mať domy vzhľadom na ulicu. Tu vidno staré i nové prvky zároveň. Nová je nepochybne čierna asfaltová strecha, ktorá by v 19. storočí nebola možná, a staré sú typické oblúky nad oknami, ktoré sa tu hojne používajú a prispôsobujú sa im svojím tvarom nielen rámy okien, ale i dverí.


Domy na námestiach sú v celom Belgicku postavené väčšinou v romantickom štýle a ekelktických neoslohoch. Pozoruhodné je množstvo odlievaných kovových fasádnych prvkov (zábradlia, ozdoby), ktoré boli veľmi populárne a ich výrobou sa živilo množstvo majstrov až do druhej svetovej vojny, po ktorej architektúra nadobudla utilitárnejší ráz.


Tehlová romantika

82656


Tehlová romantika

82660


Mať vlastný rodinný dom však neznamená stavať rovnako ako sused. V Holandsku s kalvínskou tradíciou sa pokladá za slušné, ak sa nikto nevyvyšuje a všetky domy v radovej zástavbe sú rovnaké. V Belgicku však žijú katolíci – žoviálni, pôžitkárski a individualistickí, a tak sa staviteľ domu síce drží uličnej čiary, ale to je asi všetko. Za nič na svete nepripustí, aby boli napr. podlažia v rovnakej výške, ako majú susedia, aj keby šlo len o pár centimetrov.


Tehlová romantika

82665


Tehlová romantika

82668


Vstupné dvere do domov sú v celej krajine veľmi úzke a aj domy sú vnútri úzke a hlboké. Prečo sú dvere také úzke, sa nám nepodarilo zistiť, ale ak sa Belgičania sťahujú, robia to cez okná. Zo strechy sa upevní kladka a nábytok sa jednoducho spúšťa alebo vyťahuje po nej. Konštrukčné oblúky sú samostatnou kapitolou (má ich každý dom z 1. polovice 20. storočia). Oblúk nie je len na okrasu, ale nad oknami i dverami má skutočne nosnú funkciu.


Za sto rokov sa postoj k mestskej architektúre zmenil – na konci 20. storočia sa do popredia dostáva funkčnosť. Obvodové múry domov majú väčšinou tzv. sendvičovú konštrukciu. Najskôr sa postaví múr z tehál, ten sa zateplí, nechá sa malá, asi 1 cm široká odvetrávacia medzera, a potom nasleduje záverečná, pohľadová tehlová fasáda.

Kategória: Nezaradené
Tagy: belgicko inšpirácie do bytu tehla
Zdieľať článok

Diskusia