02. 09. 2005
Zdieľať

Oblasť interiérového dizajnu v súčasnosti zasiahlo mozaikové šialenstvo. Táto stará technika, ktorá poskytuje jedinečné možnosti pri vytváraní originálnych obrazov a vzorov, získala vďaka novej technológii moderný nádych a teší sa veľkej obľube takmer všade: v exteriéri i interiéri, vo verejných i v privátnych priestoroch, na stenách, podlahách i stĺpoch, v kúpeľni, kuchyni či v kabínach výťahov...

Pôvod benátskeho skla

Sklárske umenie na ostrove Murano bolo vždy späté s históriou mestského štátu Benátky. Staré dokumenty dokazujú, že sklárske umenie v Benátkach bolo už v roku 982. Hluk, dym a náhodné požiare pri výrobe skla však spôsobili, že výroba sa presunula na ostrov Murano. Benátky pôvodne vyrástli ako byzantská provincia, kde politickú moc mali bohatí obchodníci s obchodnými kontaktmi vo východných krajinách. Už od začiatku 11. storočia boli sklárske produkty veľmi významnou obchodnou komoditou a výroba skla mala stále väčší význam. Technológia výroby sa zdokonaľovala a v 16. storočí nastal zlatý vek muránskeho sklárstva. Mnoho objektov z tohto obdobia možno vidieť v múzeu Museo Vetrario di Murano. Tradícia sklárskeho umenia v oblasti Benátok pokračuje až dodnes. V súčasnosti sa na Murane nachádza výskumné a umelecké centrum, kde mnohí umelci a dizajnéri vytvárajú originálne sklené objekty.

História podniku Bisazza


Čary z drobných kociek

28723

Najobľúbenejším materiálom v oblasti mozaiky je sklo. Svojich konkurentov (keramickú mozaiku, perleť, kameň a mramor) zatieňuje nádhernými estetickými vlastnosťami, ktoré pripomínajú kvalitu šperku. Svetové prvenstvo v produkcii mozaiky patrí talianskej spoločnosti Bisazza. Bisazza je rodinný podnik s veľmi dynamickou obchodnou politikou, ktorý významne prispel k znovuobjaveniu a oživeniu tradície benátskej mozaiky, známej svojou výnimočnou kvalitou. Spoločnosť založil v roku 1956 Renato Bisazza v talianskom meste Alte vo Vicenze. Podniku sa veľmi úspešne podarilo spojiť starú tradičnú techniku benátskych sklárov s najnovšími technologickými možnosťami vrátane počítačového dizajnu.

Spolupráca s dizajnérmi


Čary z drobných kociek

28732

Bisazza sa veľmi rýchlo prispôsobuje trendom v oblasti interiérového dizajnu a spolupracuje s mnohými známymi dizajnérmi. Každý rok prichádza na trh s novými kolekciami výrobkov. Venuje sa aj vývoju nových materiálov na báze mozaiky alebo liatych doskových obkladov a dlažieb v štýle terazza. V roku 1989 prizvala Bisazza umelca Piera Dorazia na spoluprácu na stvárnení fasády budovy v Spilimbergu. Touto akciou sa začala dlhodobá spolupráca spoločnosti Bisazza s umelcami, architektmi a dizajnérmi, ktorá vedie k novým prekvapivým riešeniam a estetickým experimentom.


Čary z drobných kociek

28730

Medzi najprestížnejších spolupracovníkov firmy patrí Alessandro Mendini. Z najznámejších projektov, na ktorých sa Mendini podieľal, možno spomenúť napr. Groeningovo múzeum (Holandsko 1989 – 1994), Louisiana Museum (Dánsko 1996), Casino of Arosa (Švajčiarsko 1997), štvrť Maghetti v Lugane (Švajčiarsko, 1999) a dve stanice metra v Neapole (Taliansko, 2001). Mendini pôsobil v rokoch 1994 – 1998 ako umelecký riaditeľ spoločnosti Bisazza, bol kurátorom i prispievateľom do nových sérií v jej produkcii. Sortiment výrobkov obsahuje aj rôzne úžitkové objekty a nábytok. Tieto objekty sa prezentovali na výstave Artinmosaico v Neapole (1996).

V rámci ďalšieho veľkého projektu, známeho ako Mliečny projekt, Bisazza prizvala tridsať mladých dizajnérov, ktorí pod vedením Fabia Rotellu navrhovali obrovské mozaikové panely na steny centrálnej mliekarne v Miláne. Ďalší dizajnéri, s ktorými Bisazza spolupracovala, sú napr. Aldo Cibic, Romeo Gigli, Anna Giliová, Michael Graves, Giorgio Gregory, Isao Hosoe, Javier Mariscal, Mimmo Rotella, George Sowden, Emilio Tadini, Jaime Hayon a mnohí ďalší.

Hviezdne výsledky


Čary z drobných kociek

28729

Ťažko vybrať z portfólia podniku tie najvýznamnejšie realizácie. Z mnohých prichádzajú na um napríklad retailové pobočky spoločnosti Swatch, mešita kráľa Hussana II. v Casablance v Maroku, bazén v dome Celine Dionovej v Miami alebo Grand Hyatt Wailea Hotel v Maui na Havaji. Mozaika Bisazza zažiarila aj na odovzdávaní tohtoročných ocenení americkej filmovej akadémie. Povrch dvoch Oscarov vysokých osem stôp pokrývala zlatá mozaika od Bisazzy z kolekcie Oro. Oro sa dodnes vyrába z ručne fúkaného a ručne rezaného skla. Na každú sochu sa použilo približne 40 000 „kamienkov“ mozaiky. Bisazza poskytla aj množstvo štvorcových metrov mozaiky Le Gemme na pokrytie 140 plátov jedálenských stolov, ktoré vytvárali scénu veľkolepej recepcie na oslavu 70-ročnej histórie udeľovania Oscarov.

Slovník sklenej mozaiky

Avventurina je zmes medeného prachu zmiešaného s vybratými nerastmi. Spôsob výroby tohto lesklého umelého kameňa objavili majstri sklári z Murana už v 16. storočí. Presný recept na jeho výrobu neexistuje, preto sa o výrobe avventuriny hovorí ako o dobrodružnej alchýmii a odtiaľ pramení aj názov tohto materiálu. Medené prvky dodávajú avventurine charakteristický vzhľad zlatistých lesklých vláken. Stvrdnutý kameň avventurina sa drví na granuly, ktoré sa primiešavajú ku sklu v roztopenom stave. Táto časť vytvárania materiálu sa napriek významnej modernizácii vo výrobe vykonáva ručne. Avventurina rozpustená v priesvitnom skle vytvára magické iskrivé efekty.


Čary z drobných kociek

28726

Smalti je názov pre sklené glazované dieliky mozaiky, ktoré sa stále vyrezávajú s vysokou precíznosťou do želaného tvaru ručne. Smalti sa používa na vytváranie dekoratívnejších vzorov a výtvarných obrazov.
Terazzo je trvácny a húževnatý dekoratívny povrch, ktorý vzniká zmiešaním fragmentov mramoru, kameňa, skla a spojiva z farebného cementu alebo epoxidovej hmoty. Táto zmes sa vylieva do vystužovacieho rámu a vytvára na podlahe žiadané vzory.
Tesserae je taliansky výraz pre originálne ručne rezanú mozaikovú kocku zo skla, mramoru alebo keramiky, ktorej tvar sa prispôsobuje jej polohe vo vzore mozaiky.

Kategória: Dizajn Podlaha, dlažba
Tagy: bisazza interiérový dizajn mozaika obklad
Zdieľať článok

Diskusia