Rovnaké, a predsa iné

27. 12. 2005
Zdieľať

Pri vyslovení slova podkrovie si väčšina z nás predstaví otvorené priestory, šikmé steny, tehlové komíny, drevené trámy... Avšak keď dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté. Výsledok zobytňovania podkrovného priestoru a jeho konečný vzhľad závisia od životného štýlu, potrieb a vkusu majiteľa, ale aj od technického stavu pôvodnej stavby.

V tomto príspevku vám chceme ukázať dve na prvý pohľad rovnaké, no pri podrobnejšom preskúmaní predsa len rozdielne zobytnené podkrovia. V oboch prípadoch sa majitelia snažili zachovať otvorenosť priestoru a zdôrazniť čo možno najviac pôvodných stavebných prvkov a materiálov. Všetko rokmi vyskúšané, praktické, ale aj dekoratívne – komíny, vďaka ktorým možno kúriť drevom v pôvodnej alebo novej piecke, staré drevené trámy, vzpery a stojky…

Výsledky sú však napriek rovnakému základnému princípu predsa len trochu odlišné.










Rovnaké, a predsa iné

39488

Majitelia prvého podkrovného bytu sa v maximálnej možnej miere usilovali o autenticitu – zachovali aj pôvodnú tehlovú dlažbu, pôvodné svietidlá, ošarpanú piecku, zámerne obité tehly či trochu nevzhľadné škáry a dvierka na komínoch. Túto surovosť ešte viac zdôraznil kontrast s jednoduchými hladkými bielymi stenami. Nábytok a bytové doplnky z dreva, kovu a zo skla sú čo najjednoduchšie.


Rovnaké, a predsa iné

39486


Rovnaké, a predsa iné

39487











Rovnaké, a predsa iné

39485

Majitelia druhého podkrovného bytu zvolili uhladenejší štýl – modernejšia podlaha, elegantnejšia piecka, pedantnejšie vyškárované, pekne zachované tehly, farebne zladené s omietkami teplých žltých a okrových odtieňov. Nábytok a bytové doplnky sú rovnako ako ostatné prvky interiéru sofistikovanejšie.


Rovnaké, a predsa iné

39483


Rovnaké, a predsa iné

39484



Kategória: Podkrovie
Tagy: bublpod podkrovie
Zdieľať článok

Diskusia