Ručne maľované bordúry a vzory

26. 09. 2007
Zdieľať

Plošné ornamenty a figurálne vzory v obľúbených farbách, nanesené šablónami a rôznymi tradičnými maliarskymi technikami, dajú stenám individuálny výzor.

Tradičné maliarske techniky opäť prichádzajú do módy. Poskytujú nám nekonečné možnosti farebných variantov a vzorov. Preto ich môžeme využiť na uskutočnenie našich nápadov, čo je zvlášť lákavé v priestoroch so zákutiami, ktoré môžeme zvýrazniť bordúrami a farebnými kontrastmi.

Efektné je, ak vzorovanú stenu farebne skrášlime vhodnou bordúrou, ktorú namaľujeme s pomocou šablóny. Vydarený príklad vidieť na obrázku. Výhodou je, že obaľované valčeky a šablóny, ako aj vhodné farby možno kúpiť hotové. Aj začiatočníci tak dosiahnu perfektný výsledok a môžu sa sústrediť na voľbu farby a celkové vyhotovenia priestoru.

Predtým ako začneme pracovať s farbami, mali by sme steny natrieť krycou bielobou. Tento podklad umožní vyniknúť všetkým naneseným farbám a zabráni tomu, aby boli skreslené starým základom. Tam, kde sa stretávajú rôzne farby alebo majú byť namaľované bordúry, treba použiť značkovaciu šnúru nasiaknutú kriedou, ktorú si kúpime v stavebnom obchode. Môžeme však použiť každú šnúru, ktorá je schopná nasať kriedu alebo práškovú farbu. Šnúrou označíme pomocné línie na stene. Postupujeme tak, že dvaja pomocníci držia šnúru na oboch koncoch v rohoch steny, tretí šnúru v prostriedku ľahko napne a pustí, aby narazila na stenu. Potom okraje olepíme maliarskym krepom. Dôležité: Maliarsky krep stiahneme, až keď je povrchová farba celkom suchá.





























Ručne maľované bordúry a vzory

109307


Ručne maľované bordúry a vzory

109308


Tupovací štetec a vrchnáky od plechovíc – náradie na maľovanie so šablónami


Nárazovou značkovacou šnúrou na stenu označíme okraje bordúry. Šírka pásu vychádza z výšky motívu plus šírky krycej maliarskej pásky hore a dolu.


Ručne maľované bordúry a vzory

109309


Ručne maľované bordúry a vzory

109310


Maliarky krep nalepíme presne pozdĺž naznačenej línie. Odstránime ho, až keď stenová farba mierne uschne. Sťahujeme ho vždy smerom k natieranej ploche!


Základný náter – v tomto prípade sa použila stenová farba s hodvábnym leskom – sa nanesie valčekom s krátkou ovčou srsťou. Farba nesmie v žiadnom prípade uschnúť …


Ručne maľované bordúry a vzory

109313


Ručne maľované bordúry a vzory

109314


… lebo hneď nasleduje rolovanie s obaleným valčekom, čím sa vytvorí vzorka. Dôležité: Plochu, ktorá nie je opracovaná, by sme mali zakryť fóliou, aby sa nepostriekala.


Šablónu položíme na nenafarbené pásy a vymaľujeme tupovacím štetcom zriedenou farbou. Treba dávať pozor na prikladacie miesta!


Ručne maľované bordúry a vzory

109315


Ručne maľované bordúry a vzory

109316


Profilované lišty, ktoré bordúru zarámujú hore a dolu, patrične prirežeme (v rohoch na úkos!) a nafarbíme.


Lišty pripevníme tzv. čalúnickými klinčekmi (malé klince bez hlavičky). Tmavé konce zatupujeme lakom.

Kategória: Nezaradené
Tagy: bordúry maľovanie Urob si sám
Zdieľať článok

Diskusia