Polystyrén na zatepľovanie

26. 06. 2007
Zdieľať

Dobrý deň, potreboval by som poradiť ohľadom polystyrénu na zatepľovanie. V severných oblastiach Slovenska je dosť bežné, že sa chodí na polystyrén do Poľska. Ale kolujú také chýry, že tento polystyrén „mizne“, jednoducho, že nie je taký dobrý ako „náš“. Neviete mi povedať overené informácie, kde je pravda? Prípadne, či, ak aj je kvalita nižšia, nevyváži to cena, ktorá je neporovnateľne nižšia ako od slovenských dodávateľov, ktorí môžu byť pôvodcami týchto fám?

Nedá sa hovoriť o tom, že výrobok pochádzajúci z určitého štátu je zlý alebo dobrý, lacnejší penový polystyrén však máva obyčajne horšie vlastnosti – napríklad nižšiu pevnosť a súdržnosť štruktúry, čo ovplyvňuje jeho schopnosť prenášať zaťaženie, geometriu a tak ďalej. Fakt je aj to, že výsledky skúšok polystyrénu poľskej výroby náhodne zakúpeného v Prešove, ktoré dalo urobiť Združenie pre zatepľovanie budov, nezodpovedali požiadavkám, aké sa kladú na tepelnoizolačné dosky u nás.

Ani na základe takýchto skúšok však nemožno generalizovať. Dôležitejšie je, že ľudia, ktorí chcú na zateplení ušetriť a kúpia jednotlivé komponenty čo najlacnejšie, dopúšťajú sa základnej chyby – zateplenie musí tvoriť ucelený systém, pri ktorom je odskúšané spolupôsobenie jednotlivých častí a ich vzájomné chemické ovplyvňovanie.

Ak konkrétny polystyrén nie je súčasťou uceleného zatepľovacieho systému, hrozia problémy. Zatepľovacie systémy sa skúšajú podľa pravidiel európskeho technického osvedčovania – všetky jednotlivé komponenty sa overujú v rámci jedného skúšania. Osvedčenie sa vydáva len pre určité presné zoskupenie komponentov od konkrétnych výrobcov. Ak kupujete jednotlivé časti, ktoré nie sú súčasťou uceleného systému, vystavujete sa riziku – môžete mať síce šťastie, ale nemôžete sa spoliehať na to, že osadíte zateplenie práve do podmienok, ktoré ho negatívne neovplyvnia. To, či sa finančne oplatí zatepliť lacno a o rok, o dva sa bude musieť zatepľovať znova, to nech si spočíta každý sám. Podľa mňa však nikto nie je taký bohatý, aby v tomto prípade mohol kúpiť lacno.

„Miznutie“ polystyrénu, resp. jeho sublimácia a zmena objemu je iná vec. V minulosti sublimoval penový polystyrén v zateplených obvodových plášťoch panelových domov. Dôvodom bolo, že pri výrobe dielcov bol vystavený veľmi vysokým teplotám a v okrajových častiach debnení naň pôsobila kombinácia zaťažení – teplota, chemizmus odformovacích prostriedkov a tlak. Takýmto vplyvom však nie je vystavený penový polystyrén v kontaktných zatepľovacích systémoch – za žiadnych okolností tu nie je vystavený takým teplotám, ktoré by mohli spôsobovať zmenu jeho objemu, nie je teda dôvod hovoriť o podobných problémoch pri materiáli s certifikátom preukázania zhody.

Polystyrén, ktorý sa používa do zatepľovacích systémov, musí byť stabilizovaný. To znamená, že určitý čas ostáva v blokoch, až potom sa reže. Objem sa pritom mení len v prvých hodinách po vyrobení, keď sa uvoľňuje styrén. Dosky určené na zatepľovacie systémy sa režú z jadra, nie z okrajových častí, sú teda stabilizované a zachovávajú svoj objem a rozmery.


Odbornú konzultáciu pre zodpovedanie otázky poskytla prof. Ing. Zuzana Sternová, PhD.

Kategória: Nezaradené
Tagy: polystyrén zateplovanie
Zdieľať článok

Diskusia