Aká podlaha je vhodná pre podlahové vykurovanie?

16. 08. 2007
Zdieľať

Rekonštruujeme dom a uvažujeme o type podlahy, ktorá sa dá použiť na podlahové vykurovanie. Keramika nám veľmi nevyhovuje, ale na druhej strane sa bojíme, že pri inom type podlahy sa zníži účinnosť a ekonomickosť podlahového vykurovania. Radi by sme sa dozvedeli, čo navrhujú vaši odborníci. Ďakujem za odpoveď. Lucia Lišková

Ak je v miestnosti podlahové vykurovanie, odborníci sa jednoznačne zhodujú, že čím menší je tepelný odpor nášľapnej vrstvy podlahy, teda čím horšie izoluje, tým lepšie. Preto by ste jednoznačne nemali siahať po hrubých kobercoch – i keď ani kombinácia niektorých typov kobercov s podlahovým kúrením (teplovodným) sa nevylučuje.

Môžete použiť aj atraktívne linoleum (známe aj pod označením marmoleum), ktoré sa ako neprávom zabudnutá prírodná krytina opäť vracia na výslnie záujmu architektov (a nielen ich). Pre linoleum je nutný dokonale rovný podklad, v prípade podlahového vykurovania je dôležité použiť takú nivelačnú hmotu, ktorá vplyvom vyšších teplôt nepopraská.

Podlahové kúrenie možno bežne kombinovať aj s parketami, avšak len ak je vykurovacím médiom voda. Pri odporovom (elektrickom) podlahovom vykurovaní parkety neodporúčame. Do interiérov s podlahovým vykurovaním možno uložiť laminátové parkety, niektorí odborníci nevidia problém ani v drevených parketách, avšak len ak majú celkovú hrúbku najviac 1 cm. Pretože pri používaní podlahového kúrenia je relatívna vlhkosť vzduchu pri povrchu podlahy veľmi nízka (20 – 25 %), odporúčame pre takéto prípady len podlahy s priamou lamináciou (tzv. melamínové podlahy). Parkety s laminátovým povrchom by sa totiž mohli zdeformovať. Aby nenastali problémy, treba pri drevených aj laminátových parketových podlahách presne dodržať podmienky montáže: Betón by mal byť minimálne 80 dní starý, ukladanie parkiet na čerstvý alebo vlhký betón nie je prípustné. Na betónovom podklade musí byť vždy položená fólia, ktorá bráni prestupu vlhkosti.

Potrebné je zmerať aj zostatkovú vlhkosť betónu (CM vlhkomerom), ktorá musí byť menšia alebo rovná 2 CM %, pri anhydritových betónoch menšia alebo rovná 0,5 CM %. Ešte pred ukladaním podlahy sa musí pre vykurovací systém urobiť tzv. zábehový protokol na základe normy DIN 4725, a to tak pri nových, ako i starých betónoch. Ak sú parkety položené na podklade s podlahovým kúrením, je mimoriadne dôležité zabezpečiť v miestnosti odporúčané klimatické podmienky – teplota vzduchu by mala byť približne 18 ºC a relatívna vlhkosť 40 – 70 %. Najmä ak vlhkosť vzduchu nie je v odporúčanom rozmedzí, môžu sa jednotlivé podlahové dielce zdeformovať.

Odbornú radu poskytla Mgr. Anna Chudíková zo spoločnosti Parkett Plus. (
www.parkettplus.sk).

„Na základe skúseností z 12-ročného pôsobenia na našom trhu a množstva úspešných realizácií môžem povedať, že na správne aplikované elektrické podlahové vykurovanie možno ako podlahovinu využiť aj laminátové parkety. Princíp šírenia tepla pri elektrickom aj vodnom podlahovom vykurovaní je rovnaký, podmienkou však je, aby bolo správne nainštalované. Pri elektrickom systéme možno správnou reguláciou s podlahovým snímačom pritom riadiť nielen teplotu v priestore, ale aj v podlahe. Takže podlahový snímač zabezpečí správnu teplotu podlahy z hygienického hľadiska, ale tiež chráni podlahu. Prípadné obavy z nežiaducich dôsledkov tepelnej rozťažnosti laminátových podláh vplyvom zmien teploty sú neopodstatnené. Pod laminátovú podlahu odporúčame systémy s maximálnym výkonom 100 W/m2. Dôležité je ako protihlukovú krokovú izoláciu použiť len materiály vhodné na podlahové vykurovanie, teda s vyššou tepelnou vodivosťou, napr. uhlíkový papier“ – takto sa k téme vyjadril ďalší odborník, obchodný riaditeľ spoločnosti Devi, pán Dušan Lašák (www.devi.sk).

Kategória: Nezaradené
Tagy: podlaha podlahové vykurovanie
Zdieľať článok

Diskusia