Delenie malého priestoru

08. 09. 2008
Zdieľať

Snahou majiteľov malých bytov je čo najviac si zväčšiť svoj životný priestor, najčastejšie spojením dvoch alebo viacerých miestností. No v živote vznikajú situácie, keď sa človek potrebuje ukryť do svojho súkromia. Napríklad, ak vás pravidelne navštevuje svokra, ktorá spravidla zistí, že u vás potrebuje ostať niekoľko dní, alebo ak si svoje pracovisko prenesiete domov.


Nelámte si hlavu. Existuje viac možností, ako rozdeliť aj malý priestor a zároveň mu neubrať na vzdušnosti a veľkosti. Ak sa vám podobné situácie stávajú zriedkavo a vy potrebujete občas uzatvoriť napríklad spálňovú časť bytu, nemusíte hneď siahať po stavebných úpravách. Vtedy vám postačí obyčajný paraván. Ale ak sa podobné situácie opakujú často, bolo by vhodné zvoliť si premyslenejšie riešenie.

Mobilné interiérové prvky


Delenie malého priestoru

160866

Jednoducho postavte skriňu alebo knižnicu na kolieska a ak budete potrebovať oddeliť určitú časť bytu, nebude žiadny problém presunúť aj takýto väčší kus nábytku a vytvoriť si dostatočné súkromie. Podobnú službu vám poskytne aj skladací či pojazdný paraván, alebo aj obyčajný vešiakový stojan s oblečením. Do tejto skupiny by sme mohli zaradiť aj obyčajný záves, ktorý môže mať svoje stabilné miesto v interiéri bytu ako dekoratívny prvok, no jeho funkčnosť sa ukáže až v prípade návštevy alebo ak napríklad jeden člen domácnosti potrebuje dlhšie pracovať a druhý už chce spať.

Modernejšou alternatívou závesov sú takzvané panelové (či japonské) steny, či už textilné, alebo drevené. Okrem svojej funkcie sa môžu premeniť aj na plnohodnotné umelecké dielo, ktoré bude ozvláštňovať otvorený priestor. Menší priestor sa dá predeliť aj jednoduchými vertikálnymi či horizontálnymi žalúziami alebo roletami. Pre svoju ľahkosť nebudú prekážať vo vnímaní veľkosti priestoru, ak budú vytiahnuté alebo roztiahnuté, no jednoduchou manipuláciou sa zmenia na zaujímavý optický deliaci prvok.









Delenie malého priestoru

160868


Delenie malého priestoru

160860


Textilné panelové steny sú jednoduchým riešením rozdelenia priestoru, ale len z optického hľadiska. Môžu však účelne rozdeliť malý priestor, bez ubratia centimetrov, napríklad ak u vás potrebuje niekto prespať v obývačke na pohovke. Všetko závisí od vašich priorít.




Delenie malého priestoru

160869

Pevné interiérové prvky

Šatníková skriňa umiestnená v priestore predstavuje vhodný deliaci prvok interiéru, bez stavebného zásahu. Ak nebude siahať až po strop, nedosiahne sa síce zvukové oddelenie priestorov, ale optický sa budú oba oddelené priestory vnímať ako väčšie, pretože priehľady nad skriňou budú naznačovať pokračovanie priestoru. Zaujímavé riešenie predstavujú aj dve skrine postavené kolmo na protiľahlé steny miestnosti, ktoré majú v sebe ukryté zasunuté dvere. Ak to bude potrebné, jednoducho sa vysunú a tým rozdelia priestor.

Delenie priestoru s menším stavebným zásahom

Toto riešenie predpokladá iba upevnenie vodiacich koľajníc a líšt k existujúcej konštrukcii, na celú šírku a výšku priestoru. Posuvné, skladacie či zhŕňacie steny a dvere, bez murovanej priečky, na šírku celej miestnosti, umožňuje praktické a zároveň moderné prispôsobovanie aj malého priestoru. Pri posuvných systémoch môžu ostať niektoré časti pevne ukotvené, pred ne sa budú posúvať pohyblivé časti, alebo sa budú posúvať všetky časti s tým, že nepriechodná časť môže mať rozličnú polohu. Skladacie systémy sa môžu zložiť tak, že otvoria celý priestor, no musí sa počítať so šírkou segmentu na stene, kde sú dvere ukotvené.












Delenie malého priestoru

160875


Delenie malého priestoru

160873

Jednoduché posuvné dvere so sklenenou výplňou oddelia zóny bytu, no neuberú mu na vzdušnosti. Klasické šatníkové posuvné dvere s hornou aj dolnou vodiacou koľajnicou nepotrebujú zásadnú stavebnú prípravu a dokážu ukryť napríklad neporiadok  v kuchynskom kúte či barový kútik plný prekvapení.


Vizuálne môžu byť posuvné dvere prispôsobené charakteru celého interiéru. Moderné sú bezrámové celosklenené buď transparentné alebo matné dverné krídla, alebo krídla s nalepenou vzorovanou fóliou na povrchu. Nič však nepokazíte ani celodrevenou posuvnou plochou s efektnou kresbou dreva alebo s drevotrieskou s vysokolesklým povrchom v peknej farbe. Milovníci technicky ladených interiérov nemusia zakrývať horné vodiace lišty. Dajú sa poňať ako detail dotvárajúci technický charakter bytu. Môžete si zvoliť aj posuvné dvere iba s hornými vodiacimi koľajnicami, pri ktorých sa plynulo prelínajú jednotlivé priestory, alebo o čosi jednoduchšie (a tiež lacnejšie) posuvné dvere s hornými aj dolnými vodiacimi lištami.












Delenie malého priestoru

160872


Delenie malého priestoru

160870

Módnym trendom podľahli aj posuvné dvere a neobarokový motív sa objavuje aj na ich výplni. Túto formu nového smeru v podobe neobarokových motívov znesie aj malý priestor bytu. Dokonca aj v tmavých farbách. Interiéroví dizajnéri s nadšením začali používať celosklenené bezrámové posuvné dvere ako interiérový akcent aj na predelenie veľkých priestorov. Aj vďaka fóliám, ktoré vytvoria na skle zaujímavý vzor.


Všetky tieto možnosti sa dajú zrealizovať v už hotovom interiéri, nepotrebujú stavebnú prípravu a poskytnú aj čiastočné zvukové oddelenie priestorov. Takto si môžete oddeliť napríklad kuchynskú časť bytu počas varenia alebo pracovný kút, ak vám horia termíny.

Rozdelenie priestoru pomocou stavebných zásahov

Možno ste si práve kúpili krásny nový byt s prepojenými priestormi a zistili ste, že nechcete vytvárať malé izbové škatuľky, ale občas by sa zišlo úplne oddeliť niektoré časti bytu od ostatného diania v ňom. Existuje viacero možností, ktoré vytvárajú síce stabilnú konštrukciu, ale ponúkli by aj príležitostné prepojenie priestorov. Jednou z nich je rozdeliť priestor pevnou, ale transparentnou, napríklad sklenenou konštrukciou s dverami. Tá priestor opticky prepojí, ale zvukovo oddelí. Nie je to nič nové, veď aj v starších bytoch sa často stretávame s krásnou kazetovou stenou vyplnenou sklom, ktorá oddeľuje napríklad vstupnú časť bytu od obývacej, alebo malý pánsky salónik od jedálenskej či obývacej časti. Nový prístup je len v tom, že dnes sa častejšie siaha po bezrámových celosklenených konštrukciách.












Delenie malého priestoru

160857


Delenie malého priestoru

160876

Posuvné dvere predstavujú praktický interiérový prvok s minimálnymi priestorovými nárokmi, ale s vysokou estetickou hodnotou. Vodiaca konštrukcia môže byť ukrytá aj za atraktívnym obkladom z drevotriesky s vysokolesklým povrchom. Náročnejšiu stavebnú prípravu si vyžadujú dvere zásuvné do priečky. Uľahčením sú takzvané stavebné púzdra, ktoré sú akýmsi polotovarom so všetkými prvkami potrebnými pre ľahkú manipuláciu s dverami. Výsledkom je však plnohodnotná priečka s dverami, ktoré neuberajú potrebné miesto v byte.


Podobnou alternatívou sú sklobetónové tvarovky, ktorými preniká svetlo, ale pohľady nie. Nemusia siahať od steny po stenu a od podlahy po strop, môžu vytvoriť len akúsi polopriečku, ku ktorej sa dá prisunúť aj nábytok (na rozdiel od ľahkých konštrukcií nevyžadujúcich stavebnú prípravu). Stavebne najnáročnejšou je tretia možnosť – vybudovanie pevnej priečky, buď murovanej, sadrokartónovej či drevenej, do ktorej sa budú zasúvať dvere.

Pomôckou na realizáciu tohto riešenia je takzvané puzdro. Tvorí ho kovová konštrukcia, ktorá sa do steny osádza v priebehu výstavby. Inštalácia takéhoto puzdra nie je náročná a mal by ju zvládnuť každý šikovný murár či stavebný majster. Stavebné puzdro pre zasúvacie dvere možno zabudovať do murovanej alebo sadrokartónovej priečky. Môže sa osadiť aj k už existujúcej stene a zakryť napríklad sadrokartónovou alebo drevenou konštrukciou. Súčasťou stavebného puzdra sú všetky komponenty potrebné na pohyb dverí. Oproti klasickým otočným dverám, sú kovania a zámky zapustené do profilu dverí tak, aby nebránili pri zasúvaní dverí do puzdra a bola využitá celá šírka priechodu.









Delenie malého priestoru

160878


Delenie malého priestoru

160877


Pri dvojkrídlových dverách zásuvných do priečky sa pri otváraní jedného krídla môže automaticky posúvať aj druhé.



Dôležitým detailom je aj to, že stavebné puzdra majú zabudovanú predprípravu na umiestnenie elektrickej inštalácie. Dvere sú zavesené na špeciálnej konštrukcii, preto na zemi nepotrebujú žiadnu koľajničku a podlaha tak ostane neprerušená. Komfortné je aj ich ovládanie, a to najmä pri dvojkrídlových dverách, keď sa pri posúvaní jedného krídla môže automaticky posúvať aj druhé. Dverové krídlo, ktoré sa zasúva do vnútra steny nezaberá zbytočne miesto na stene, ktorú môžete plne využiť. Ak pri prestavbe napríklad kúpeľne a WC použijete dvoje susediace jednokrídlové dvere, môžete nimi nahradiť veľkú časť rekonštruovanej priečky.

Dvere do kúpeľne a toalety sa môžu zasúvať do spoločného puzdra uprostred, takže dverové krídlo nebude pri otváraní zaberať miesto na chodbe. Väčšina z nás chce práve to, čo nemá. Ak máme malý byt s malými izbami, chceme ich prepájať, aby sa byt javil ako väčší. Ak máme krásny veľký otvorený byt, túžime po malom kútiku, kde budeme mať súkromie. Ak sme práve zrekonštruovali menší byt a prepojili sme takmer všetky priestory, začali k nám častejšie chodiť návštevy a nám sa žiada trocha súkromia. Všetky tieto dilemy môžu vyriešiť prispôsobivé deliace prvky, ktoré raz priestor rozdelia, inokedy otvoria.


Článok bol uverejnený v časopise Môj dom 07/2008

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: bývanie delenie priestoru interiérové prvky malý byt
Zdieľať článok

Diskusia