16. 03. 2011
Zdieľať

Je to pohodlné, praktické a pre zamestnávateľa veľakrát finančne výhodnejšie, ak pracujete doma. V súčasnosti to už nie iba výnimka, práca doma je čoraz obľúbenejšia alternatíva práce v kancelárií. No aj doma potrebujete mať na dobrý pracovný výkon kvalitné podmienky. Že bývate v paneláku, s manželkou, deťmi, psom či rybičkami a nemáte izbu navyše? Nevadí, možností je ešte stále dosť.

Práca doma si vyžaduje disciplínu, pretože lákadiel na nič neurobenie je tu až príliš veľa. Umiestnite preto pracovné miesto čo najviac bokom od rodinného diania, niekde na koniec miestnosti, do rohu alebo do výklenku. Dôležité je, aby ste si vedeli oddeliť prácu od domáceho života a naopak. Populárne pracovné kúty v spálni nie sú z psychologického hľadiska až také ideálne. Pre príjemné bývanie to je absolútne nevhodné riešenie, pretože v momente, keď začnete pracovať a budete vidieť na posteľ, začnete sa cítiť unavení, a naopak, večer nebudete môcť pri pohľade na pracovisko s množstvom nedokončených problémov zaspať. Najvhodnejšie miesto pre pracovný kút v rámci domácnosti je hala alebo chodba, no ani to sa z priestorových dôvodov nedá v panelákoch zrealizovať. Nedá sa nič robiť, musíte sa usídliť v obývacej izbe. To nie je až taká katastrofa ako v spálni. Dôležité je zorganizovať si priestor, čas a ľudí okolo seba tak, aby ste sa navzájom nerušili.

Pracujete veľa alebo sa potrebujete pri práci zašiť?

Vytvorte si stabilný pracovný kút, najlepšie opticky oddelený od obývacej izby, v ktorom nemusíte zakaždým odpratávať všetok pracovný neporiadok. Nemusíte siahať rovno po tehle a malte, pohyblivé a ľahké priečky alebo paraván vám urobia lepšiu službu. Aj jednoduché žalúzie, či už vertikálne, alebo horizontálne, sú spoľahlivým pomocníkom na optické delenie miestnosti. Ak sa k vám prihrnú Hujerovci, jednoducho si obývačku znova zväčšíte o tých pár ukradnutých centimetrov.


Ako si zariadiť pracovňu doma

71701


Ako si zariadiť pracovňu doma

71697

Červená farba stimuluje mozog k pracovnému výkonu. Netreba to však prehnať, aby ste sa neprepracovali. Postačí vám pohľad na jedno červené kreslo v obývacej izbe.

Ak si potrebujete počas práce doma oddýchnuť a trocha narovnať nohy, takéto kreslo vám určite príde vhod. Ani návštevu, ktorú chcete usadiť v obývacej izbe, nesklame.

Ak si predsa len môžete ukrojiť z obývacej izby natrvalo, použite na predelenie napríklad knižnicu, ktorá je prístupná aj z jednej, aj z druhej strany. Za úvahu stojí aj rozdelenie miestnosti niekoľkými hustými izbovými rastlinami v pekných črepníkoch.

Moderné je rozdelenie miestnosti pomocou posuvných šatníkových dverí. Ak si vyčleníte na pracovný kút miesto pri okne obývacej izby, čo je ten najlepší prípad, oddeľte si ho od spoločenskej zóny celosklenenými posuvnými dverami z mliečneho skla. V spoločenskej časti obývacej izby vám zostane dostatok denného osvetlenia a vy budete mať pracovný kút priamo pod oknom s maximálnym pracovným súkromím.
 


Ako si zariadiť pracovňu doma

71698


Ako si zariadiť pracovňu doma

71699

Do menších priestorov je praktický skladací a posuvný nábytok. V bežných dňoch vám zložený stôl nebude prekážať a pri väčšej návšteve alebo rodinnej oslave si každý nájde miesto na odloženie šálky s kávou alebo pohára s nápojom.

 


Ako si zariadiť pracovňu doma

71704

Ak ste sa pustili do kompletnej prestavby bytu a trúfli ste si aj na zmenu dispozície spojením obývacej izby a kuchyne, tak môžete získať na umiestnenie nábytku v obývacej izbe centimetre, o ktoré môžete byť štedrejší pri zariaďovaní pracovného kúta.

Patríte k tým šťastnejším, ktorí si donesú prácu domov iba občas, alebo máte byt naozaj taký malý, že sa v ňom ledva otočíte? Tak skladajte, prekladajte, skrývajte, posúvajte a zatvárajte. A hlavne viac popremýšľajte, ako si to celé zorganizovať.

Prvou z možností je jedálensko-pracovný stôl na kolieskach, ktorý slúži na stolovanie a podľa potreby sa presunie k stene, kde je základňa príležitostného pracoviska. Tú tvoria samostatné police, na ktorých sú uložené všetky pracovné pomôcky vrátane monitora k počítaču. Po práci zase všetko uložíte na police a stôl sa znova premení na jedálenský. Nie je to síce veľmi pohodlné riešenie, no na príležitostnú prácu v malom byte je to vhodné východisko.


Ako si zariadiť pracovňu doma

71709

Ďalšou z možností je pracovná skriňa, v ktorej budete mať všetko pekne poruke. Po skončení práce skriňu jednoducho zatvoríte a máte upratané. Môže to byť skriňa rozmermi príbuzná šatníku, kam sa zmestí celá kancelária s plným vybavením alebo menšia skrinka s výklopnými dvierkami – keď sú otvorené, tvoria vlastne písací stôl. To predsa nie je nič nové, veď tento typ písacích stolov používali už naši predkovia, nájdete ich aj medzi exponátmi na našich zámkoch. Mne sa na nich najviac páčia tie tajné zásuvky a dvojité zadné steny skriniek, kde mali ukryté všetky tajné ľúbostné listy a závety. V dnešnom minimalistickom a funkcionalistickom svete mi to trochu chýba, všetko sa presunulo do trezorov – a to už nie je také zábavné. No naspäť k pracovniam v obývacej izbe.

Ak potrebujete vytvoriť pracovisko, ktoré využíva celá rodina, začleňte napríklad pracovný stôl do obývacej steny alebo knižnice, kde nebude pôsobiť rušivo, a niekoľko políc alebo malú skrinku využite ako odkladacie miesto na pracovné pomôcky.


Ako si zariadiť pracovňu doma

71700

Pre každú a pre všetkých

Praktické, ergonomické a zdravotné zásady platia pre všetky pracovne: aj pre tie v panelákoch, aj pre tie veľkorysé v rodinných domoch. Prvou zásadou je, že pracovňa alebo pracovný kút musia byť dostatočne osvetlené, preto je najvhodnejšie, ak sú situované v blízkosti okna. Ak to nie je možné, musí sa zabezpečiť kvalitné umelé osvetlenie, kde nesmie chýbať pracovná lampa. Ak pracujete s počítačom, okolité svetlo v miestnosti by nemalo byť tlmené, úroveň žiarenia obrazovky a úroveň okolitého svetla by mali byť porovnateľné. Osobitnou kapitolou je zdravé sedenie pri práci, na čo je potrebná kvalitná, najlepšie nastaviteľná pracovná stolička a výška pracovného stola prispôsobená konkrétnemu používateľovi. Stolička by mala mať päťramenné podnožie s kolieskami, nastaviteľnú výšku sedacej časti a operadla, prípadne aj opierok na ruky.


Ako si zariadiť pracovňu doma

71705

 

V blízkosti pracovného stola by mali byť police alebo úložný priestor, aby ste ľahko dočiahli na dokumenty, ktoré často používate.

Nezatvorte do skrine s pracovným kútom aj seba, radšej si zabezpečte dobré vetranie. Ak vám bude príliš teplo, veľa toho neurobíte, pretože sa vám bude driemať.

Počítač, fax, tlačiareň, monitor, telefón, to všetko má káble. Rátajte s tým a pripravte si na káble lišty a otvor v stole alebo aspoň svorku, aby ste ich chránili pred poškodením a aby ste sa do nich nezamotali a nepotkli.

Vytvorte si pracovnú atmosféru aj v tom najmenšom kútiku. Pomôžu vám k tomu aj vhodne zvolené farby. Svetlé a tlmené farby pôsobia upokojujúco, nech vás však neuspia. Pridajte k nim aspoň jednu výraznejšiu a žiarivejšiu, ktorá vás vždy preberie. Vyhnite sa výrazným vzorom, ktoré by neustála provokovali vaše oči a sústredenie na prácu by bolo fuč.

Televízor, video a rádio, ktoré kedysi zaberali podstatnú časť aj tej najmenšej domácnosti a našlo sa pre ne miesto, sa dnes postupne presúvajú na stenu a svoju vyhradenú podlahovú plochu prenechávajú iným domácim maznáčikom. Na ich miesto sa vkradol počítač a s ním aj potrebná pracovná plocha. Tak to zoberte ako fakt. Či ho potrebujete na vytváranie hmotných statkov, alebo len na zábavu, to je na vás. Jedno je však isté: domáca pracovňa v akejkoľvek podobe je dnes štandardom. Nemusí z nej byť dokonalá sterilná kancelária – nech sa pokojne vyparádi, aby sa vám páčila, a najmä nech je užitočná.

Kategória: Bývanie Nábytok Navrhovanie interiéru Obývacia izba
Tagy: home office obývacia izba pracovňa
Zdieľať článok

Diskusia