12. 03. 2010
Zdieľať

Je pravda, že pokiaľ ide o kuchyne, módne trendy nás vedia iba málo prekvapiť. Jednoducho povedané, všetko tu už bolo. Aj oddelená kuchyňa, aj otvorená. Z minulosti si pamätáme štýl života, keď sa príprava stravy striktne izolovala, poznáme však aj taký, keď rodiny mali k dispozícii iba jednu miestnosť, v ktorej sa odohrávalo všetko.

Druhá obrana, tentoraz kuchyne otvorenej svetu

Návrat k otvorenej kuchyni je v porovnaní s týmito historickými etapami priam pompézny a voľná dispozícia kuchyne nepripomína jej predchodkyne takmer v ničom. Skrátka, kuchyňa sa emancipovala, príprava jedla už nie je výsostne ženská záležitosť, tak prečo ju neotvoriť svetu?


Spojenie kuchyne a obývacej izby (2.)

247190
Febal

Ten, komu k srdcu prirástli otvorené dispozície, v nich vidí iba samé pozitíva (otvorená povaha rovná sa otvorená dispozícia), tomu vyhovuje čulý rodinný život a pocit, že má svojich „zverencov“ pod kontrolou. Tu poradí, tu pomôže, tu pochváli alebo, naopak, káravo zdvihne ukazovák. Pomocná ruka je k dispozícii rýchlejšie, ako keby bolo treba behať z jednej izby do druhej, čo ocenia najmä rodičia školopovinných detí. V spoločnom priestore sa viac zviditeľní spôsob, akým využívame čas strávený doma, čo môže obohatiť každého člena rodiny; je to príležitosť na rozvíjanie spoločných záujmov a objavovanie nových možností. Dialóg je nevyhnutný, komunikácia zaručená, prehľad o dianí na domácej aj svetovej scéne stopercentný vrátane športových komentárov. Už ide iba o to, naučiť sa vzájomnej tolerancii a pravidlám rozhovoru a určiť hranicu, akú veľkú spoločenskú záťaž naša komunikatívna zóna unesie. (Možno sa budete čudovať, ako veľmi záleží vášmu štvorročnému synáčikovi na tom, aby ste plynulo prechádzali z úlohy kuchárky s vareškou v ruke do úlohy športovej komentátorky formuly jeden – opäť s vareškou v ruke. Ale aj tak bude lepšie, ak sa s pribúdajúcim vekom dieťaťa jeho činnosti začnú sústreďovať do jeho vlastného kráľovstva a v pohodlnej sedacej súprave sa budú odohrávať iba bitky o to, ako sa zbaviť Čierneho Petra.)

Pridajme niečo z kôpky praktických motívov na otvorenie kuchyne. Stúpenci tohto riešenia majú na hlavný argument svojich odporcov pádny protiargument. Pachy, vlhkosť a hluk z kuchyne vôbec nemusia byť rušivé. Tomu možno predísť jednoducho – pomocou modernej kuchynskej techniky. S vlhkosťou a pachmi z varenia si ľahko poradí výkonný odsávač. No je to dvojsečný pomocník: rátajte s tým, že ak ho pri varení zapnete, treba hlasnejšie ozvučiť televíziu alebo iný audio- či videoprehrávač. Dobrá správa je, že výrobcovia digestorov (a kuchynských spotrebičov vôbec) stále znižujú hlučnosť výrobkov, takže príjemné vrnenie umývačky riadu môžeme vnímať skôr ako uspávaciu zvukovú kulisu. Z hľadiska prívodu čistého vzduchu je dôležité, aby v kuchynskej aj obývacej časti bolo otvárateľné okno, v lepšom prípade aj dvere na terasu alebo do záhrady. Len tak zabezpečíte účinnú výmenu vzduchu. Spoliehať sa iba na klimatizáciu sa neodporúča.

Aj open space má svoje pravidlá


Spojenie kuchyne a obývacej izby (2.)

247187

Spojitému priestoru musíme prispôsobiť aj jeho koncepciu. To znamená tak tvarovo, ako aj farebne zladiť zariadenie kuchyne s obývačkou. Zariadiť takýto priestor vyvážene a prakticky nie je ľahká úloha. Jeho konkrétna podoba a to, či bude naše úsilie korunované úspechom, je záležitosť nášho estetického cítenia a triezveho prístupu, prípadne našej dohody s interiérovým dizajnérom. Inšpiratívne môžu byť aj prehliadka interiérových štúdií, výstav alebo listovanie v časopisoch o bývaní.

Aj keď plánujeme spojený priestor, treba jeho plynulosť vzhľadovo rozdeliť; mali by sme využiť prvky, ktoré opticky naznačia predel a rozdelia priestor podľa funkčnosti. Že neviete ako? Možností je niekoľko. Často využívaným priestorovým deliacim komponentom je kuchynský ostrovček s varným centrom alebo barový múrik, môže ním byť však aj raňajkový alebo iný príručný stolík a, podľa veľkorysosti priestoru, aj kozub či polopriečka. Ak sa rozhodnete pre vyvýšené pódium, pamätajte, že schodík musí byť dostatočne vysoký; príliš malé prevýšenie by zvádzalo k tomu, že na stupienok pozabudnete a budete oň zakopávať. Je však na úvahu, či stupienok v kuchyni nie je ďalšou bariérou plynulého pohybu. Ďalším tipom na priestorové odčlenenie kuchyne je vybudovanie zníženého podhľadu, kam sa ľahko skryjú aj rozvody, napríklad klimatizácie alebo bodového osvetlenia.

Nielen poriadkumilovné osoby, ale aj tí, ktorí budú chcieť ponúknuť návštevám príjemné posedenie, sa musia nejako porátať s kuchynským neporiadkom. Ten v samostatnej, oddelenej kuchyni nemusí toľko prekážať; jednoducho za ním zatvoríme dvere. V otvorenej kuchyni však citlivým povahám môže pohľad z obývačky na kopy špinavého riadu narušiť pocit relaxácie. To znamená všetok riad odkladať do umývačky, prípadne okamžite umývať ručne. Aspoň tak zabránime ďalšiemu šíreniu pachov po celom dome a štekleniu nenásytných chuťových pohárikov. Milovníci farebného súladu si iste vyberú kuchynský riad zladený so zariadením kuchyne, takže nebude veľkým rušivým elementom, ak zostane neuprataný. Alebo iba stiahneme roletku na skrinke či zatiahneme zasúvacie dvere medzi kuchyňou a obývačkou. Kreatívnejší z nás môžu hranicu označujúcu územie Pozor, tu sa varí! vymedziť aj odlišným typom podlahovej krytiny, farebnosťou stien, japonskou stenou alebo paravánom – vždy však v štýle interiéru.

 


Spojenie kuchyne a obývacej izby (2.)

247189
Copat


Spojenie kuchyne a obývacej izby (2.)

247188
Daniel Veselský

Pachy, vlhkosť a hluk z kuchyne vôbec nemusia byť rušivými elementmi. Jednoducho tomu možno predísť pomocou modernej kuchynskej techniky. Kuchynský kút možno od obývacej časti oddeliť napríklad aj odlišnou podlahou.

Otvorenú kuchyňu môžeme vybudovať aj na menej štvorcových metroch za predpokladu, že zachováme všetky tri potrebné plochy: prípravnú, varnú a čistiacu. Ideálne usporiadanie? Predsa chladnička, prípravná plocha, drez, ďalšia pracovná plocha, rúra so sporákom, plocha na servírovanie. Najvhodnejšie je, ak je človek, ktorý varí, otočený smerom do spoločenskej časti. Postrážime aj to, aby sme mali aspoň minimálny potrebný priestor okolo stola či kuchynskej linky, aby sa chladnička dala voľne otvárať, aby každá plocha mala dostatočné osvetlenie (väčšie množstvo elektrických zásuviek vôbec nie je na škodu, pri väčšom priestore oceníme diaľkové ovládanie osvetlenia) – aj kužeľom svetla sa priestor zónuje žiaducim spôsobom.

Pravidiel pre kuchyňu spojenú s obývačkou je viac ako pre samostatnú kuchyňu. Pre tých, ktorí sa ešte definitívne nerozhodli, máme jednu radu, takpovediac kompromisné riešenie: ak vám chýba kontakt s vašimi jedákmi a zároveň si chcete zachovať aké-také súkromie, stačí prebúrať v deliacej priečke medzi kuchyňou a obývačkou podávacie a „žmurkacie“ okienko – alebo vymyslieť iný spôsob iba čiastočného otvorenia kuchyne. 

 

Otvorená kuchyňa

+ väčší priestor
+ prehľad o dianí v domácnosti
+ ľahšia komunikácia a spoločenský kontakt
+ rýchle presuny z miestnosti do miestnosti
– šírenie pachu a vlhkosti do väčšieho priestoru
– viditeľný kuchynský neporiadok
– rušivý hluk z kuchyne

Samostatná kuchyňa

+ pach a vlhkosť izolované od obytných priestorov
+ väčšie súkromie
+ menej intenzívne rušivé zvuky z prípravy jedál
– izolácia od diania v rodine
– dlhšie trasy presunov
– nevyužitie možnosti zväčšiť si priestor, ak je kuchyňa malá

ZDROJ:VŠETKO O KUCHYNI JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň Navrhovanie interiéru Obývacia izba
Tagy: dizpozicia kuchyňa
Zdieľať článok

Diskusia