Päť P na dokonalý spánok

15. 03. 2011
Zdieľať

Efekt dobre zariadenej spálne je takmer rovnaký ako pri dovolenkovom pobyte v špičkovom hoteli. Ráno sa zobudíte svieži a zatvárate za sebou dvere plní chuti do nového dňa. Viete, že keď to budú vaše psychické aj fyzické sily potrebovať, vrátite sa do harmonického priestoru, kde si zaručene oddýchnete a zahodíte všetky starosti.

1. Perfektná izolácia

Za dverami spálne sa odohráva rituál podobný filmovému predstaveniu. Na začiatku treba eliminovať rušivé svetelné a zvukové elementy – zatieniť okná, zhasnúť v sále a zavrieť okná, ak vedú napríklad na rušnú ulicu. V očakávaní príjemného sna sa začína blahodarná relaxácia, pri ktorej by na nás malo pôsobiť čo najmenej vzruchov. Do spálne nepatrí nič, čo by v nás prebúdzalo inú než príjemnú a oddychovú činnosť.

Najdôležitejšou zásadou je nemiešať pracovný priestor s priestorom na spanie. Ak nemáte inú možnosť, pracovný stôl zavrite za posuvné dvere, prípadne oddeľte polpriečkou či paravánom. Študijná literatúra patrí do pracovne, na nočný stolík sa povoľuje iba práve rozčítaná kniha a budík s nočnou lampou.

Rozhodne neumiestňujte do spálne televízor – množstvo rinúcich sa informácií, obrazov a podnetov zahltí vaše „prijímače“ namiesto toho, aby ste si v pokoji vyčistili hlavu.

Správna poloha postele je taká, ktorá poskytuje ochranu od jej čela, teda prisunutá čelom k stene. Nad hlavami neumiestňujte masívne predmety ako poličky, ktoré pôsobia dojmom, že by vám mohli spadnúť na hlavu.

Veľmi prospieva, ak okolo strán postele zostane voľný priestor. Ak máte pri posteli nočné stolíky, odsuňte ich aspoň zopár centimetrov od postele – podľa feng šuej tak bude okolo lôžka prúdiť pozitívna energia čchi. K pocitu bezpečia prispeje aj dobrá viditeľnosť na dvere.

Manželské lôžko je dimenzované ozaj iba pre manželský pár. Jediný, kto môže pri posteli postávať, je váš „nemý sluha“. Priestor spálne je záležitosť pre dvoch ľudí. Ich počet netreba násobiť napríklad ani zrkadlovým odrazom. Ak vám zrkadlo v spálni vyhovuje, umiestnite ho tak, aby ste sa v ňom z ležiacej polohy nevideli. Feng šuej pridáva jednu radu: na noc ho zatieňte ľahkou priesvitnou textíliou.


(Christy)

(Christy)

2. Príjemné osvetlenie

Spálňa ako jediná miestnosť nevyžaduje centrálne stropné osvetlenie. Voľte svietidlá, ktoré pri pohľade z lôžka nesvietia priamo do očí, teda také, ktoré vrhajú nepriame svetlo odrážajúce sa od stropu alebo stien. Stráňte sa ostrého červeného alebo oranžového svetla – má totiž tendenciu udržiavať vás v bdelom stave.

3. Pomerne nízka teplota

Klímu spálne si nemýľte s obývacou izbou. Vhodná teplota na príjemné snívanie je 19 až 21°C. O výmene vzduchu tesne pred spaním netreba hovoriť. Povolené sú aromatické uspávacie dekorácie, napríklad levanduľové vrecúška či vankúšiky, prípadne izbové rastliny vydávajúce ľúbeznú vôňu, či dokonca odháňajúce dotieravý hmyz – napríklad striebrolistnatý eukalyptus. Rastliny zvyšujú vlhkosť, zachycujú prach a pohlcujú oxid uhličitý a iné cudzorodé plyny.


Cena kompletu PLUS E10 je 898 € (180 × 200 cm); 449 € (90 × 200 cm), predáva JYSK.

Cena kompletu PLUS E10 je 898 € (180 × 200 cm); 449 € (90 × 200 cm), predáva JYSK.

4. Paleta správnych farieb

Nič, čo by udieralo do očí, osvedčené sú jemné pastelové odtiene všetkých farieb. Ak však vaša duša piští po tlmených farbách, dožičte si ich. Napokon, spálňa je priestor, kde by ste si podmienky mali diktovať vy.

5. Pamätaj na posteľ, rošt a matrac

Táto trojica je oriešok priam pre odborníka. O zdravom spánku hovorí Bc. Peter Pekarčík z firmy Materaso Slovakia:  „V spálni sa každý náš deň začína a končí, v posteli strávime celú tretinu života. Posteľ však napriek tomu nie je to najpodstatnejšie. Omnoho dôležitejšia je jej výplň – matrac. Ako si však vybrať ten správny? Matrac by mal individuálne vyhovovať každému používateľovi, predovšetkým pomeru jeho hmotnosti a výšky, ktorý je vyjadrený indexom telesnej hmotnosti (BMI). Záleží tiež na zdravotnom stave používateľa a zvyklostiach spania.“ Na čo sa teda pri výbere roštu a matraca zamerať?


Matrac z prírodnej peny Natur profil biogreen s odzipsovateľným poťahom, cena od 156 €, predáva Nábytok Galan.

Matrac z prírodnej peny Natur profil biogreen s odzipsovateľným poťahom, cena od 156 €, predáva Nábytok Galan.

Podklad

Ujasnite si, na aký podklad uložíte matrac. Nosný podklad môže byť pevný (latový rošt, pevná celistvá doska) alebo pružný (lamelový rošt). Kombinovať možno nasledovne:
1. variant: lamelový rošt + ľubovoľný penový matrac (ak sa rozhodnete pre polohovateľný rošt, zvoľte matrac, ktorý polohovanie zvládne. Všeobecne platí, že sa ľahšie polohujú nižšie matrace a nie príliš vrstvené. Rozhodne nie je na polohovanie vhodný matrac s kokosovým vláknom),
2. variant: pevný rošt + pružinový matrac bonell alebo matrac s taštičkovou pružinou,
3. variant: pevný rošt + penový matrac s hrúbkou nad 17 cm.

Ortopedické vlastnosti

Matrac by mal byť dostatočne prispôsobivý, elastický (kopírovanie tela) a jeho veľkosť by mala zodpovedať proporciám tela (BMI). Čím je telo používateľa „tvarovanejšie“, tým by mal byť matrac vyšší, aby poskytol dostatočný priestor na „zaborenie“ (okopírovanie). V ideálnom prípade by mala byť chrbtica v celkom rovnej polohe bez zakrivenia. Len vtedy je okolité chrbtové svalstvo uvoľnené a zregenerované. Tlak na ramená a boky je minimálny (obe partie sú akoby ponorené do matraca), krvný obeh je tak celkom priechodný, spánok je intenzívny, hlboký a veľmi komfortný.


Penový matrac Clima so špeciálnym odvetrávacím systémom a odzipsovateľným poťahom, cena od 204 €, predáva Nábytok Galan.

Penový matrac Clima so špeciálnym odvetrávacím systémom a odzipsovateľným poťahom, cena od 204 €, predáva Nábytok Galan.

Antialergické vlastnosti

Ide o veľmi podstatný parameter, najmä dnes, v čase pribúdajúcich alergií. Mnoho ľudí uverilo mýtu, že antialergický matrac lieči rôzne alergie, minimálne vie zahubiť všetky roztoče

a baktérie spôsobujúce alergie. To na 100 % nedokáže nijaký matrac na svete. Na dosiahnutie antialergických vlastností je najpodstatnejšie, aby sa v jadre matraca udržala suchá klíma, ktorá neposkytuje baktériám živnú pôdu a prostredie vhodné na rozmnožovanie. Dobrý matrac preto vyniká priedušnosťou, predovšetkým samotného jadra.

Nie menej dôležité sú však aj použité poťahové látky, ktoré dokážu svojou špeciálnou úpravou výskyt nežiaducich mikroorganizmov do značnej miery minimalizovať.

Údržba

Na lepšiu a ľahšie udržiavateľnú hygienu je vhodnejšie zvoliť odzipsovateľný poťah, ktorý možno prať.


Posteľné obliečky Kajsa Trad, cena 14,99 €, predáva IKEA.

Posteľné obliečky Kajsa Trad, cena 14,99 €, predáva IKEA.

Náš tip

Podráždený nos, kýchanie… alergici vedia, o čom je reč. Príčiny môžu byť viaceré: kvety, prach z listov, peľ z kvetov, plesne zo zeminy. Ak sa napriek tomu nechcete vzdať spoločnosti bytových rastlín, vydajte sa cestou ich pestovania v hydroponickom roztoku. Takisto prospeje aj výmena posteľnej bielizne, a to každých 10 až 14 dní, a časté utieranie prachu.

 

„Odporúča sa, aby bol matrac minimálne o 20 cm dlhší ako vaša výška. Šírka matraca pre jednu osobu by mala byť minimálne 90 cm. Keď už poznáte želané rozmery, oplatí sa vedieť aj to, na aký podklad matrac uložíte. Na lamelové rošty sú vhodné penové matrace, pretože lamela je pružná sama osebe. Naopak, na pevné latové rošty odporúčame prispôsobivé pružinové matrace.“

Peter Galan, riaditeľ spoločnosti Nábytok Galan

Opýtali sme sa…

Petra Galana, riaditeľa spoločnosti Nábytok Galan

Aké novinky spríjemňujúce spánok sú v súčasnosti dostupné na našom trhu?

Momentálne sú v ponuke nové typy matracov, ktoré sú vyrobené z moderných materiálov. Napríklad Cellflex minimalizuje výskyt roztočov, baktérií a plesní. Ďalšou vychytávkou je pena Herbal foam, obohatená výťažkom z kvetu slezu lesného. Éterické oleje získavané z kvetov tejto rastliny uvoľňujú dýchanie a posilňujú relaxačné účinky spánku. Pena rešpektuje tvar tela, zaisťuje komfortný spánok a rovnomerné rozloženie telesnej hmotnosti.

Kategória: Bývanie Spálňa
Tagy: matrac posteľ
Zdieľať článok

Diskusia