02. 03. 2006
Zdieľať

Medzi množstvom typov matracov nie je ľahké sa orientovať. Ak hľadáte ten „váš“ matrac, alebo sa to chystáte urobiť, možno vám pomôže pán Ing. Peter Hazala zo spoločnosti Segum, ktorého sme sa spýtali, ako postupovať pri výbere matraca.

Z mojich skúseností viem, že človek musí navštíviť jednu predajňu 3-4-krát, kým si vyberie. Každý by mal navštíviť predajňu toľkokrát, kým si nie je istý, že našiel to, čo chce. Matrace sú hygienický tovar. To znamená, že si nemožno zobrať matrac domov vyskúšať, jednu noc na ňom spať, a potom vrátiť.

Naozaj možno počas troch, štyroch návštev obchodu zistiť, ktorý matrac je ten pravý?

Isteže. Dôležité je chcieť to zistiť. Niektorí ľudia sa ponáhľajú, rýchlo si sadnú, postavia sa a povedia: „Ja chcem takýto“. Človek si musí vyskúšať viac matracov, viac výrobcov.

Ako má človek vedieť, ktorý matrac je kvalitný a má cenu, ktorá jej zodpovedá?

Každý zákazník by mal prejsť jednotlivé predajne a pozrieť sa, ako vyzerajú jednotlivé typy matracov a aké majú parametre. Prvým zo základných je použiteľnosť matraca z jednej alebo oboch strán. Ak sa dá použiť iba z jednej strany, musí byť výrazne lacnejší ako obojstranne použiteľný. Pružinové matrace by však sa však mali dať z bezpečnostných dôvodov použiť určite z oboch strán. Jednostranné matrace majú totiž pružinu navrhnutú na použitie iba y jednej strany a v prípade, že sám, napríklad omylom použije z nesprávnej strany, môže dôjsť k úrazu.

Druhým parametrom je použitie polyuretánu alebo latexu, čo iste dokáže povedať každý predajca.

Tretím parametrom je možnosť snímať a prať poťah v cene matracu, ale aj to, či je poťah podšitý polyesterovým rúnom alebo iným materiálom. Poťah by nemal byť iba čistá bavlnená textília, pretože hneď nasiakne a prepúšťa pot ďalej do konštrukcie. Ak sa ktokoľvek rozhoduje pre kúpu matracu, musí vedieť, ako vyzerá, keď sa dá poťah dolu.

Ďalšia dôležitá súčasť pružinového matraca je oddelenie pružín a užívateľskej časti. Ak je na pružinách len bavlna alebo polyuretánová pena, matrac nestojí zaveľa. Musí tam byť vždy nejaká deliaca zóna, najlepšie gumeno-kokosová platňa, ktorá zabezpečuje, aby sa pružinky nedostávali rýchlo von a aby ich nebolo priveľmi cítiť.

Ďalším často spomínaným a podľa mňa preceňovaným parametrom je zimná a letná strana matraca. Tento parameter má hodnotu rádovo 150 Sk a zabezpečuje iba to, že matrac už nemusí byť vhodný pre alergikov na roztoče a prach, pretože zimnú stranu zabezpečuje vložené ovčie rúno, ktoré môže alergikov dráždiť. Podľa môjho názoru je to parameter výrobcov na umelé zvýšenie úžitkovej hodnoty matraca.

Tieto základné parametre by mal rozoznávať každý. Faktom však zostáva, že niektoré parametre užívateľ rozozná ťažšie. Či je použitý latex drahší alebo lacnejší, lepší alebo horší, by mal každý výrobca deklarovať tým, že sa priznáva ku značke toho latexu, ktorý ponúka. Sú spoločnosti, ktoré ponúkajú latex najvyššej triedy vyvinutý priamo na spanie, a sú spoločnosti (aj na Slovensku aj v zahraničí), ktoré ponúkajú latex vyrobený z odpadu.

Súvisí záručná lehota matraca s jeho životnosťou? Aká je životnosť matraca?

Záručná lehota nijako nesúvisí so životnosťou. Záručná lehota je parametrom, ktorý si výrobca určuje sám. Vysoká záruka, napríklad 10 rokov, neznamená lepší výrobok, lebo o 10 rokov nemusí dotyčná firma existovať. Druhá vec je, na čo sa záruka vzťahuje. Väčšina výrobcov pružinových jadier dáva na svoje jadrá záruku 10-15 rokov. To znamená, že nie je problém dať záruku na pružinové jadro. Ale je možné dať záruku 10 rokov na poťah? Poťah možno prať, no ak sa napríklad operie 10-krát za rok, určite bude vyzerať troška inak ako nový matrac. Ďalšia vec, ktorú si treba uvedomiť, je čo je životnosť matraca z fyzického hľadiska a čo z hygienického. Často ľudia tento rozdiel nevidia. Fyzická životnosť matraca je oveľa vyššia ako hygienická. Hygienickú životnosť určujú hygienické návyky konkrétneho jednotlivca. Vo svete zvyknú ľudia meniť matrace po 4-5 rokoch. U nás je z hľadiska ekonomickej situácie priemer 25 rokov.

Hygienická životnosť matraca je teda 4-5 rokov?

Áno, veď si treba uvedomiť, že na posteli strávi človek denne až 10 hodín, ba sú jednotlivci, ktorí za jednu noc prídu až o 1 liter tekutín. A tie tekutiny niekam idú. A ony idú do paplóna, plachty a matraca. Je zbytočné si nahovárať, že matrac je dobre odvetrávaný, a že všetka vlhkosť ním prejde, pretože je v plynnom skupenstve. Minimálne časť z neho určite zostáva v matraci.

A aká je fyzická životnosť matraca?

Nemožno to zjednotiť, ale u kvalitných certifikovaných matracov je asi 15 rokov.

Kategória: Bývanie Nábytok Spálňa
Tagy: matrac posteľ spálňa
Zdieľať článok

Diskusia