Dobre sa vyspať

05. 06. 2006
Zdieľať

Dlhoročný výskum vedcov dokázal to, čo všetci vedeli už dávno. Človek musí spať denne asi 8 hodín, aby sa telo zregenerovalo. Samozrejme, ku kvalitnému spánku neprispieva iba jeho dĺžka. Na dobrý, teda aj zdravý spánok neodmysliteľne vplýva aj dobrý matrac. Ale čo je to dobrý matrac? Čo musí obsahovať? Na tieto i ďalšie otázky sme sa spýtali Ing. Petra Hazalu zo spoločnosti Segum, ktorá je jedným z výrobcov zdravotných matracov na Slovensku.

Dobrý matrac je taký, na ktorom si človek oddýchne z fyzickej aj psychickej stránky. Konštrukcia matraca je až druhoradá, i keď, samozrejme, sú isté pravidlá, ktoré musí spĺňať. V zásade by mal matrac spolu s roštom zabezpečiť kopírovanie kriviek tela tak, aby sa nepoškodzovalo pohybové ústrojenstvo.

Čo sa týka konštrukcie, sú dva základné typy matracov: tzv. pružinové a nepružinové. Pružinové sa zvyčajne používajú na pevné rošty, nepružinové na lamelové. Avšak práve preto, že ide o individuálnu spokojnosť, môžu užívatelia používať aj opačnú kombináciu matraca a roštu. Dôležité je, aby si každý vybral len to, na čom sa dobre cíti.

Je každý matrac, ktorý je pre človeka pohodlný, dobrý aj pre jeho zdravie?

Naozaj sa môže stať, že niekomu bude pohodlný matrac spôsobovať zdravotné problémy, ale vzhľadom na to, že zdravotné matrace väčšinou vychádzajú zo zahraničných vzorov, by ma to prekvapilo. Tento problém býva skôr spôsobený tým, že si ľudia nevyskúšajú to, čo je pre nich naozaj dobré a nespôsobuje im to nijaké problémy.

Najdôležitejšie pri kúpe matraca je, aby si každý sám zodpovedne vybral matrac a rošt, ktorý mu naozaj vyhovuje. V takom prípade sa dá len ťažko pomýliť.

Aký je základný rozdiel medzi pružinovým a nepružinovým matracom zo zdravotného hľadiska?

Stále ide len o vhodnosť z hľadiska skutočného pocitu užívateľa. Kvalita matracov sa neposudzuje podľa toho, či je pružinový alebo nepružinový, ale podľa použitých materiálov a vypracovania, či je poťah snímateľný, či ho možno prať, či je podšitý, či je v matraci použitá polyuretánová pena alebo latex, aký je ten latex, či je a aká je tam kokosová platňa. S týmto problémom súvisí aj otázka, či je konkrétny matrac hodný toľko, koľko zaň niektorí predajcovia chcú.

Ako sa má zákazník orientovať medzi matracmi, ak nechce dať veľa peňazí za tovar, ktorý ich nie je hoden?

Toto riziko minimalizuje každý, kto si prejde viacero predajní a naozaj dôkladne sa pozrie, ako vyzerajú jednotlivé typy. Každý zákazník by mal rozoznávať aspoň 5 základných parametrov: použiteľnosť matraca z jednej alebo oboch strán, použitie polyuretánu alebo latexu, snímateľnosť a možnosť prania poťahu, čím a ako je poťah podšitý, oddelenie pružín od užívateľskej časti.

Okrem týchto základných vlastností majú matrace rozdiely, ktoré môže zákazník len ťažko postrehnúť, prípadne sa musí úplne spoľahnúť na informácie výrobcu. Medzi takéto patrí napríklad kvalita použitých prvkov (PUR-peny, latexu, kokosových platní …).

Jednou z vlastností matracov je aj ich nosnosť. Aký je súvis medzi nosnosťou a kvalitou? Prečo uvádza väčšina výrobcov nosnosť 120 kg, prípadne menej?

Parameter 120 kg určuje testovacia technológia. Ak sú v matraci použité určité materiály a gramáže, vznikne matrac, ktorý má nosnosť 120 kíl. Takýto výrobok sa dá otestovať, že určite vydrží 120 kíl. Mnohé matrace vydržia aj viac, ale sú otestované iba na 120 kg. Ak takýto matrac používa povedzme 130 kilogramový človek, môže byť s ním naozaj spokojný, matrac môže vydržať omnoho viac, ale nedá sa to reálne otestovať. Takže skôr je férovosť spoločností, ak priznajú, že matrac je testovaný na záťaž do 120 kg.

Problém však môže byť pri matracoch so zníženou nosnosťou, najmä ak sú prezentované tak, že 60-kilogramový človek sa vyspí dobre len na matraci, ktorý má nosnosť 60 kg. Takáto informácia je jednoznačne nepravdivá. Zníženú nosnosť má matrac, ktorý obsahuje jednoduchšie materiály. Ak na takomto spí človek, ktorý má 70 kg, takýto matrac vydrží menej. Nosnosť nie je parametrom kvality, ale dospelý človek, ktorý dosahuje hmotnosť 70-80 kg, by mal jednoznačne používať matrace s nosnosťou minimálne 90 kg.

Kategória: Bývanie Spálňa
Tagy: matrac posteľ spálňa
Zdieľať článok

Diskusia