12. 07. 2006
Zdieľať

Spálňa a červená? Tí, ktorí už čo-to počuli o psychológii farieb alebo o feng-šuej, zrejme práve začudovane krútia hlavami. A prečo nie? Prvá zo všetkých poučiek predsa znie: Farbu si vyberte podľa svojich vlastných pocitov. Nikto z dobrých radcov totiž nebude bývať vo vašom byte. K energickému človeku jednoducho patrí energická farba, takže pokojne: spálňa, a červená!

Manželia dokončili dom asi pred pätnástimi rokmi. Pätnásť rokov je pre nábytok dosť na to, aby zostarol – ani nie tak fyzicky, ako skôr morálne. Celý dom pomaly, ale isto vyšiel z módy. A pretože pred pätnástimi rokmi rozhodne neboli pri zariaďovaní dnešné možnosti, dom zaostával aj za dnešnými predstavami obyvateľov o jeho používaní. A tak sa majitelia, ktorí radi kráčajú s dobou, rozhodli pre zmenu. Postupne, miestnosť po miestnosti prechádza celý dom omladzovacou kúrou. Pretože sa manželom páčili interiéry, ktoré navrhla Jasna, oslovili ju a ona si zobrala na paškál ich spálňu.


Jednoducho červená

58588


Jednoducho červená

58591

predtým

Jednoducho červená

58590


Jednoducho červená

58589

Priveľká posteľ alebo primalá izba?

Pôvodne bola spálňa ladená do trocha melancholickej modrej. Farba však časom pripadala domácej pani priveľmi smutná a studená. Farba-nefarba, väčším problémom bola kruhová posteľ – do takého malého priestoru sa vonkoncom nehodila. Nedala sa poriadne ani obísť, takže o dostatku miesta na to, aby vynikol jej originálny tvar, nemožno ani hovoriť. Okrem toho mať v spánku hlavu tesne pod oknom, ku ktorému sa navyše nedá pohodlne dostať aby ho človek otvoril… Východisko bolo celkom jasné – jednoduchšie, než meniť rozmery izby, bude zmeniť jej zariadenie.
 


Jednoducho červená

58592


Jednoducho červená

58593

Návrh novej spálne

Jasná červená je jasná zmena

Usmievavá žena, ktorá s prehľadom zvláda celodennú prácu s malými deťmi a k tomu všetky ostatné domáce povinnosti, rozhodne netrpí nedostatkom energie. A adekvátne svojej povahe si vybrala aj farbu – jasnú červenú. Farbu plnú energie a optimizmu, farbu, ktorá nepripúšťa kompromisy. Ďalšou požiadavkou bolo, aby bola izba moderná a jednoduchá, nie však až taká strohá, aby pôsobila chladne. „Vstavanú skriňu sme dali urobiť iba nedávno, takže by mala v izbe ostať,“ dodáva domáca pani na záver. Tým boli podmienky pre Jasninu prácu jasne stanovené.


Jednoducho červená

58619
Dominik Vlaheko

A čo na to Jasna? „Priznám sa, mala som z tejto voľby trochu obavy. Ale farba musí vyhovovať predovšetkým tomu, kto tu bude bývať, takže bolo rozhodnuté: Spálňa bude červená. Niekto by mohol namietať (najmä nasledovníci feng-šuej), že červená sa do spálne nehodí, je príliš agresívna a teplá. Ja si však myslím, že ak sa do veci pustíte zo správneho konca, aj červená spálňa môže byť krásna, elegantná a zároveň príjemná.“

Správny koniec bol uprostred


Jednoducho červená

58621
Dominik Vlaheko

A z ktorého konca sa teda Jasna pustila do navrhovania červenej spálne? Začala od postele, teda priamo od prostriedku. Pri jednej stene neveľkej spálne bola vstavaná skriňa, v druhej okno a v tretej dvere – veľa možností na výber teda nebolo. Jasna umiestnila posteľ čelom k jedinej voľnej stene a práve na túto stenu sústredila svoju pozornosť. Navrhla tu červené niky, ktoré akoby vytvorili výrazné čelo postele a stali sa tak spolu s lôžkom dominantou priestoru. Netradičné police dodali priestoru originalitu a dynamiku, zároveň však majú aj praktické využitie – slúžia ako odkladací priestor alebo nočný stolík a je v nich zabudované osvetlenie. Vypínač je šikovne umiestnený blízko pri hlave, takže intímne osvetlenie možno navodiť veľmi pohodlne. „Aby červená nebola taká dominantná, trochu som ju stlmila sivou – opakuje sa na stene, na prikrývke na posteli aj na obliečkach. Pôvodne som chcela sivou tapetou oblepiť aj dve krídla posuvných dverí, nakoniec však skriňa ostala taká, aká bola – čisto biela. V takom malom priestore by to už bolo priveľa oživení. Modrý koberec nahradila presne vo farebnom duchu čistej bielo-sivo-červenej kombinácie biela plávajúca podlaha.“

Niky sa na pôvodnú stenu domu dobudovali zo sadrokartónu. Jasna ich navrhla tak, aby presne kopírovali čelo postele, takže nábytok a farebná stena akoby vytvorili jeden celok.
 

  • Najskôr bolo potrebné všetko presne rozmerať a preniesť tak Jasnin návrh na stenu. Potom prišla na rad nosná konštrukcia sadrokartónových políc, ktorá sa pripevnila na stenu, na ňu sa priskrutkovali sadrokartónové dosky.


Jednoducho červená

58594


Jednoducho červená

58595

  • Do ník ešte bolo treba nainštalovať osvetlenie a konečne sa mohli zatmeliť škáry medzi sadrokartónovými platňami.


Jednoducho červená

58596


Jednoducho červená

58597

  • Keď bola konštrukcia hotová, na rad prišli maliari. Povrch stien treba najskôr očistiť a napenetrovať. Na penetráciu nemožno zabúdať najmä pri sadrokartóne, čo je mimoriadne savý materiál. Celú izbu vymaľovali na bielo – steny tak vytvorili farebne jednotný a harmonický celok s dverami vstavanej skrine aj s podlahou. Na takomto jednoliatom pozadí lepšie vynikne červená dominanta.


Jednoducho červená

58598


Jednoducho červená

58599

  • S maľovaním sivo-červenej steny bolo trochu viac práce. Aby geometrické tvary vyzerali pekne, treba si dať záležať na detailoch a vyhotovení. Biely základ izby zavŕšila biela plávajúca podlaha.

Jednoducho červená

58600


Jednoducho červená

58601

  • Nakoniec ostali už len drobnosti – doniesť posteľ, namontovať vypínače, zavesiť závesy a obrazy a navliecť nové obliečky na periny.


Jednoducho červená

58602


Jednoducho červená

58603


Jednoducho červená

58604
Dominik Vlaheko

Bielej izbe dominuje posteľ s farebnými obliečkami a neobyčajným čelom. Kontrujú jej len pruhované závesy na oknách a obrazy na stene pri dverách. Všetky prvky pritom spája geometrickosť a farby – sivo-červené variácie na bielom podklade. Červené pruhované závesy sú z predajne bytového textilu Jazmín v Dunajskej Strede.


Jednoducho červená

58618
Dominik Vlaheko

Farebne zladené doplnky a milé drobnosti v nikách účinne zjemňujú geometrickú strohosť konštrukcie. Jasna tým dosiahla presne to, čo vo svojej spálni chcela pani domu – moderné tvary, avšak nie chladné a neosobné prostredie.


Jednoducho červená

58620
Dominik Vlaheko

Okolo čela jednoduchej bielej postele z obchodného domu IKEA navrhla Jasna geometrické niky zo sadrokartónu. Geometria je dnes v trende, rovnako ako farebné kontrasty. Pretože posteľ je dominantou celého priestoru, veľmi záleží aj na tom, aké sú obliečky na perinách a vankúšoch a aká je na posteli prikrývka. Hneď niekoľko vhodných farieb a vzorov ponúka IKEA.


Jednoducho červená

58622
Dominik Vlaheko

Stena pri dverách mala ostať ľahká, nie však nudná, rovnako moderná a rovnako grafická ako posteľ. Voľba padla na abstraktné obrazy, ktoré sa na bielej ploche skvelo vynímajú. Je škoda, že v súčasnosti akoby ľudia na obrazy zabudli. Pritom si len ťažko možno predstaviť lepší doplnok interiéru než vhodný obraz. Tieto obrazy a originálne ozdobné predmety v spálni sú z galérie Art House v Bratislave.

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru Spálňa
Tagy: červená jasna na na mieru riešenie spálňa spl
Zdieľať článok

Diskusia