Radosť zo spánku

12. 12. 2006
Zdieľať

Dospelý človek strávi asi tretinu života v posteli, dospievajúci a deti ešte viac. Náš spôsob života a fungovanie teda predurčuje lôžko, ktoré sa stalo naším verným štvornohým priateľom a jedným zo základných kameňov vybavenia nášho domova. To kde, ako, v čom a na čom budeme spať, nie je preto dobré nechať na náhodu.

Najdôležitejšou miestnosťou na regeneráciu a oddych je spálňa, preto by mala byť situovaná v najpokojnejšej časti príbytku a čo najďalej od rušného vchodu alebo kuchyne. Spálňu je vhodné orientovať na východ, kde nás ráno prebúdzajú slnečné lúče. Táto orientácia je príjemná pre väčšinu ľudí, ale ak máme iný denný rytmus, nie je problém dohodnúť sa s architektom na inom umiestnení. Štandardom v novo budovaných rodinných domov býva kúpeľňa v jej susedstve a taktiež samostatný šatník, pretože miestu na spánok by totiž nikdy nemali dominovať skrine. Stiesňujúce poličky na knihy alebo skrinky nad hlavou postele, dokonca aj mohutný luster nad posteľou, to všetko môže vyvolávať nočné mory, ba aj nespavosť.


Radosť zo spánku

72972

Pre spiaceho je dôležitý pocit bezpečia a pokoja. Ideálne je umiestnenie postele pred stenou a dostatok priestoru po jej obidvoch stranách na malý stolík alebo skrinku, čím je zároveň prístupná z oboch strán. Hlava by mala byť pri stene bez dverí a okien. Taktiež všetko, čo symbolizuje duševnú aktivitu, ako televízor, počítač alebo knižnicu, je lepšie sústrediť do iných miestností. Trochu odlišná situácia je v garsoniérach, kde by ste len ťažko hľadali inú možnosť. Ale aj tam by sme sa mali snažiť o rozvrhnutie izby na zóny.

Na spánok má vplyv aj spálňová klíma (teplota, vlhkosť, prúdenie vzduchu) a taktiež lôžková klíma (rozmer ležacej plochy, rošt, matrace a použité materiály). Spálňa je miestom odpočinku, preto by mala mať plné dvere a okná vybavené závesmi alebo roletami. Takto môžeme docieliť úplnú tmu, ktorá je potrebná na dôkladné odpočinutie po vyčerpávajúcej práci alebo športe, kedy potrebujeme na regeneráciu spať aj 12 hodín.


Radosť zo spánku

72973

Spálňa nepatrí medzi záťažové priestory, a preto pri výbere podlahovej krytiny nie sme takmer ničím obmedzovaní. Odporúčať možno podlahovú krytinu s hladkým, ľahko udržiavateľným povrchom. Do úvahy prichádzajú všetky drevené krytiny s kvalitnými neškodnými lakmi, drevené vlisky, plávajúce podlahy, moderné prírodné linoleá alebo marmoleá. V spálni môžeme použiť aj celoplošný koberec s kratším alebo stredne dlhým vlasom. Koberce s dlhým vlasom sú pre bosú nohu veľmi príjemné, ale bohužiaľ sa v nich usádza veľké množstvo prachu.

Je pohodlná?

Cítite sa v nej dobre? Máte dostatok miesta? Je príliš mäkká alebo príliš tvrdá? Vŕzga?


Radosť zo spánku

72990

Prvým krokom k výberu správnej postele je jej dĺžka a šírka. Pri kúpe je treba predovšetkým zohľadniť výšku človeka, pre ktorého je určená. Spáč sa rozhodne nesmie cítiť stiesnene. Posteľ by mala byť asi o 20 – 25 cm dlhšia, než je jeho výška. Potrebná šírka lôžka je odvodená od šírky hrudníka a dvoch dĺžok nadlaktia. Pre väčšinu dospelých postačí 90 cm. Bežná výška postelí sa pohybuje od 45 do 60 cm. Pre seniorov sa odporúča zvoliť zvýšenú lôžkovú plochu, z ktorej sa lepšie vstáva a zároveň sa lepšie udržiava.


Radosť zo spánku

72986

Pekný posteľový pár

Dôležitou podmienkou správneho ležania je poloha chrbtice. Počas spánku by si mal človek oddýchnuť natoľko, aby nabral sily do ďalšieho dňa. Kvalitu odpočinku okrem iného ovplyvňuje lôžková plocha, ktorú vytvárajú matrace spolu s nosným podkladom v rôznych podobách. Podklad z dosiek alebo rám s pružným drôteným výpletom dnes zväčša nahrádzajú rôzne druhy lamelových roštov, pričom jeho vhodnosť závisí od typu a výšky zvoleného matraca a konštrukcie lôžka. Ako vhodná plocha na ležanie sa osvedčil pružný lamelový rošt s možnosťou polohovania so špeciálnym jednodielnym niekoľkovrstvovým matracom. Pritom vždy platí zásada: jeden rošt je určený pre jednu osobu. Lamelové rošty sa vyrábajú v rôznych konštrukčných a kvalitatívnych zhotoveniach. Počet a šírka použitých lamiel a spôsob ich uchytenia určuje kvalitu i použitie typu matraca. Podľa zaťaženia lamelových roštov, sa lamely v kĺboch natáčajú a tým sa ideálne prispôsobujú tvaru tela. Niektoré bývajú v oblasti ramien zmäkčené. Lamelové rošty môžu byť buď pevné alebo polohovacie. Polohovateľnosť oceníme vtedy, keď si budeme chcieť podoprieť chrbát alebo uľaviť unaveným nohám zdvihnutím do výšky.
 

Anatomicky správne podoprenie tela

Radosť zo spánku

72978

vľavo – zlé podoprenie tela na príliš mäkkom lôžku
vľavo dole – zlé podoprenie tela na príliš tvrdom lôžku
dole – správne podoprenie na zdravom lôžku


Radosť zo spánku

72979


Radosť zo spánku

72980

Typy roštov:

  • Jednoduchý doskový rošt
  • Pevný rošt v ráme
  • Polohovací latkový rošt
  • Lamelové rošty z vopred ohnutých lamiel

Radosť zo spánku

72988

Polohovacie rámy do postelí:

1 – pevný latkový rám v rošte

2 – polohovanie hlavy

3 – polohovanie hlavy a tela


Radosť zo spánku

72989

4 – polohovanie hlavy a sedu

5 – komplexné relaxačné polohovanie

6 – komplexné relaxačné polohovanie s motorovým pohonom MOSYS (Jelínek)


Radosť zo spánku

72987

Na matracoch sa nevyplatí šetriť. Nemali by byť ani tvrdé, ani mäkké, jednoducho akurát. Príliš mäkká lôžková plocha neposkytuje chrbtici oporu a naopak tvrdé lôžko môže, okrem nepohodlia, spôsobiť bolesť kĺbov. Dobrý matrac sa pri bodovom zaťažení prehne v mieste tlaku, ale v najbližšom okolí zachováva pôvodnú výšku. Zároveň musí dobre sať, byť vzdušný a ľahko udržiavateľný, takže použité materiály a konštrukcia matraca musia zaistiť dostatočné prevzdušnenie a hygienu celého lôžka. V dnešnej dobe si môžeme vybrať z matracov kaučukových, molitanových alebo pružinových. Mnohé z nich majú letnú a zimnú stranu. Za najkvalitnejšie a najlepšie sa považujú matrace latexové, vyrobené z prírodného a syntetického kaučuku. Majú dierované jadro, pričom od počtu a veľkosti otvorov závisí ich tvrdosť. Musia byť položené na lamelový rošt s minimálne 24 lamelami. Sú ideálne na polohovateľné rošty, pretože sa ohnú až do uhla 90o. Tieto matrace prispievajú k dokonale rovnomernému rozloženiu lokálneho tlaku.
 

a


Radosť zo spánku

72981

Základné typy roštov a matracov (JMP)
a – systém VALTY
b – matrac z polyuretánovej peny
c – latexové matrace
d – pružinové matrace
e – klasické lamelové rošty

b


Radosť zo spánku

72982

d


Radosť zo spánku

72984

c


Radosť zo spánku

72983

e


Radosť zo spánku

72985

Matrace s kokosovo-latexovým jadrom majú podobné vlastnosti ako matrace s latexovým jadrom, ale sú tvrdšie. Ohnú sa iba do uhla 45o, a preto sú nevhodné na elektrické polohovateľné rošty.

Z niekoľkých dielov polyuretánových dosiek alebo v kombinácii s ďalšími materiálmi, ako je latex, kokos, duté vlákno, sú vyrobené matrace s polyuretánovým jadrom.

Matrace s pružinovým jadrom obsahujú 100 až 150 samostatných pružín na m2. Čím majú viac pružín, tým sa lepšie prispôsobia ľudskému telu. Pružiny sú spojené buď oceľovou špirálou, alebo každá pružina môže byť v samostatnom obale a tak vytvárať tzv. kapsičkové alebo taštičkové jadro.

Niektoré špecializované predajne matracov vlastnia aj prístroj nazývaný ergocheck, ktorý umožňuje výber najvhodnejšieho matraca pre každého jednotlivca. Zákazník si ľahne na veľmi tenkú a elastickú podložku a zariadenie zosníma tlak medzi telom a matracom. Celé meranie potom vyhodnocuje počítač. Praktické sú matrace s odnímateľnými poťahmi, ktoré možno prať alebo chemicky čistiť. Niektoré firmy ponúkajú poťahy prešité antialergickou vrstvou z dutého vlákna.

Praktické rady pri nákupe matraca:

  • Dôležitý je rozmer lôžka. Matrac by mal byť o 20 – 25 cm väčší, ako je výška postavy budúceho spáča. Taktiež je dobré myslieť na to, že šírka matraca pre jednu osobu by mala byť minimálne 90 cm, pri dvojlôžku sa počíta na jednu osobu minimálne 80 cm
  • voľba tvrdosti matraca je individuálnou záležitosťou. Pre nižšie váhové kategórie sa odporúča skôr mäkší, pre vyššiu váhovú kategóriu skôr tvrdší typ
  • pri kúpe matraca je najlepšie vyskúšať si ho v predajni. Človek si tak ľahšie vyberie vhodný typ aj tvrdosť
  • nesmieme, samozrejme, zabudnúť na vhodný podklad pre matrac – pre väčšinu je vhodný lamelový rošt, niektoré typy možno položiť aj na pevný rošt, prípadne pevnú dosku (napríklad pružinové matrace sa kombinujú výhradne s pevným podkladom)

Čo sa na lôžko položí


Radosť zo spánku

72977

Lôžko by malo byť opatrené prikrývkou zodpovedajúcou vonkajšej teplote, obliečky v prvom rade musia vyhovovať nášmu vkusu, byť príjemné na dotyk a ladiť s interiérom spálne . Posteľná bielizeň by mala byť zhotovená z takého materiálu, ktorý umožní našej koži dýchať, pretože v noci počas spánku môžeme vypotiť celý liter tekutín. Pri výbere dbajme aj na pevnosť, trvanlivosť a stálofarebnosť textílie, okrem ceny by nás mala zaujímať aj údržba, pretože obliečky sa často perú. Materiál by mal byť priedušný, antialergický a umožňovať pranie pri teplote najmenej 60 oC. Najvhodnejšia je bavlna, ktorá môže mať rôzne úpravy – napr. saténovú, ktorá má hladký, matno-lesklý povrch. Bavlna sa vyváraním sterilizuje, preto nehrozí kontaminácia textílie choroboplodnými zárodkami. Taktiež je jemná, mäkká, odolná a málo sa krčí. Všeobecne platí, že obliečky z froté a flanelu nie sú vhodné do miestností s vysokou teplotou. Satén nás láka chladivým leskom, klasický satén sa bohužiaľ krčí a málo dýcha. Obliečky z bavlneného saténu však môžu mať špeciálnu úpravu a označenie „easy care“ – jednoduchá údržba. Obliečky stačí vyprať a zavesiť na šnúru. Kúpiť si môžeme aj krepové obliečky. Ide o bavlnený materiál, ktorý dokonale saje pot. Na dotyk však nie je tak príjemný ako satén. Klasickým prírodným materiálom na posteľnú bielizeň je tiež ľan. Častým praním sa stáva mäkším a moderné technológie prispeli aj k jeho ľahšiemu žehleniu. Luxusný, ale zároveň chúlostivý hodváb alebo damask potrebujú náročnú údržbu a taktiež ohľaduplné zaobchádzanie. Lôžkoviny z umelých vláken sú cenovo prijateľné a nevyžadujú žehlenie, no v porovnaní s prírodnými materiálmi veľmi zle sajú pot.


Radosť zo spánku

72976

Vankúš by mal podopierať krčnú chrbticu pri ležaní na chrbte i oboch bokoch. Zlá poloha hlavy pri spánku môže viesť aj k zápalom krčných nervov, ktoré sa prejavujú bolesťou, znecitlivením, bodavým alebo pichľavým pocitom v pažiach. Tomu sa dá vyhnúť správnym podoprením krku pri spánku. Na trhu sú ortopedické vankúše, ktoré udržujú chrbticu počas spánku v stabilnej polohe, čím sa uvoľnia krčné stavce. Vankúše môžu byť naplnené ovčou vlnou, syntetickým vláknom Dutex alebo pohánkovými šupkami. Pohánkový vankúš má aj mikromasážne účinky na krčné svalstvo. Zároveň ho možno odporučiť pri opakovaných a chronických bolestiach krčnej chrbtice.

Kam s perinami?

Úložné priestory môžu mať v spálni najrôznejšiu podobu. V prvom rade treba vyriešiť ukladanie lôžkovín – deky, vankúše, prípadne periny. Necháme ich voľne nastlané, alebo používame výsuvné či výklopné priestory pod lôžkom. V prípade, že pre nás nie sú vhodné úložné priestory pod posteľou (napríklad máme zabudované podlahové kúrenie) a nechceme nechávať posteľnú bielizeň ustlanú na posteli, možno zvoliť dnes trocha zaznávanú klasickú skrinku „perinák“. Výškový rozmer je určený potrebou jednoduchej manipulácie a šírka i hĺbka sú odvodené od objemov ukladaných lôžkovín.

Farba


Radosť zo spánku

72974

Výber farieb je srdcovou záležitosťou. Čaro dokonalosti pritom spočíva ani nie tak v jednej farbe, ako v ich kombináciách. V každom prípade farba predstavuje dôležitý prvok interiéru, ktorý dokáže zmeniť atmosféru celej izby. Spálňa predstavuje miesto pokoja, kde načerpáme nové sily, uvoľníme sa a zároveň si odpočinieme. Preto nie sú vhodné výrazné farebné experimenty, ktoré by nás mohli rušiť. Všeobecne sa odporúčajú farby, ktoré vyvolávajú pocit pokoja, pohody a tepla. Pre Lôžkoviny červenej alebo ružovej farby navodzujú romantickú atmosféru, krémová alebo čierna vytvára skôr „erotickejšiu“ náladu. Ak chceme viac upokojujúcu farbu, zvoľme modrú. Taktiež je dobré si uvedomiť, že neexistuje len jedna modrá, ale celá škála jej odtieňov a variantov, z ktorých si môžeme vybrať.

V prípade, že nás trápi malý priestor spálne a chceli by sme ho aspoň opticky zväčšiť, je dobré vyberať svetlejšie odtiene, ktoré môžeme oživiť farebnými akcentmi. Steny natreté teplými plnými farbami vyzerajú bližšie a steny natreté studenými, svetlými farbami sa zdajú byť vzdialenejšie. Ak uvažujeme o farebnej úprave stropu spálne, musíme prihliadať na výšku miestnosti, ale aj ostatné použité farby. Tmavý strop opticky miestnosť znižuje, čo platí aj o tmavých drevených trámoch stropu. Rozhodne je dôležité si uvedomiť, čo chceme v spálni potlačiť a čo naopak vyzdvihnúť a tomu prispôsobiť aj výber farieb.

Svetlo

Vzhľadom na našu zemepisnú polohu trávime väčšinu času v spálni v dobe, kedy nám ani veľkorysé okná nedoprajú prirodzené slnečné svetlo. Preto je dôležité zvoliť niekoľko typov umelého osvetlenia. V spálni by nemali chýbať svetlá, ktoré nám umožnia vidieť všetko podstatné, ale aj tie, ktoré iba vytvoria príjemnú intímnu atmosféru.

Spálňa nie je izba, kde by bolo nutné inštalovať silné osvetľovacie telesá. Vhodné sú také, ktoré využívajú odrazené svetlo od stropu alebo stien. Lokálnymi svetlami je vhodné vybaviť aj obe lôžka pre chvíle odpočinku s knihou. Vhodným doplnkom je aj malé orientačné svetlo. Svetlo v spálni by malo byť čo najmäkšie, preto je dobré vyhýbať sa žiarivkám, ktoré vydávajú studené modré svetlo.
 

Fyziologické požiadavky na posteľný nábytok:

  • správne rozmery plochy na ležanie
  • správna výška plochy na ležanie
  • možnosť vhodne podoprieť ležiace telo pri zachovaní prirodzeného tvaru chrbtice
  • rozloženie bodových tlakov do plochy
  • zaistenie vhodnej termoregulácie
  • priepustnosť povrchových vrstiev
  • podpora svalovej funkcie
  • zdravotná a hygienická neškodnosť
Kategória: Bývanie Spálňa
Tagy: matrac posteľ rám rošt spálňa spl
Zdieľať článok

Diskusia