Ako si v spálni pripraviť podmienky pre zdravý spánok

05. 12. 2018
Zdieľať

Spálňa patrí medzi najdôležitejšie miestnosti každého obytného interiéru. Ide o priestor, v ktorom čerpáme potrebnú energiu, a to nielen počas noci. Aby sme si ale mohli dopriať kvalitný spánok a plnohodnotný relax, je potrebné si v ňom vytvoriť dostatočne zdravú klímu.

Kvalitný zdravý spánok

Ráno vstávate unavení, do práce prichádzate bez energie, máte pocit, že by ste okamžite zaspali, ale večer sa vám nedarí zaspať. Budíte sa na kašeľ alebo vás v noci škriabe hrdlo, ťažšie sa vám dýcha a spánok nie je osviežujúci. Práve to sú najčastejšie príznaky, že so vzduchom v miestnosti niečo nie je v poriadku.

Miestnosť, kde spíme, by sa mala dostatočne vetrať, neprekurovať, mala by byť zariadená tak, aby sa dala ľahko udržiavať čistota, nemalo by tam byť veľa izbových kvetov, vhodnejšie sú menšie kobercové plochy a závesy. V miestnosti by ľudia nemali spať spolu s domácim zvieratkom. A asi lepšia voľba sú syntetické periny, ktoré sa dajú aj častejšie oprať.


Ako si v spálni pripraviť podmienky pre zdravý spánok

Ako si v spálni pripraviť podmienky pre zdravý spánok
isifa/shutterstock

Jedným z najčastejších problémov v spálňach býva príliš suchý alebo vlhký vzduch. 

 

Pozor na vlhkosť

V prípade vysokej vlhkosti nad 80 % narastá náročnosť dýchania i riziko napadnutia plesňami. Tie už škodia nielen spánku, ale aj imunitnému systému. Najmä u detí môžu zvyšovať chorobnosť.

Druhým extrémom je príliš suchý vzduch s vlhkosťou 20 až 30 %, ktorý sa objavuje najmä počas vykurovacej sezóny. Vedie k vysušovaniu slizníc a následne k škriabaniu v hrdle, chrápaniu, riziku infekcie napríklad chrípkovými vírusmi v chladných ročných obdobiach.

Optimálna vlhkosť v miestnosti, ktorá slúži na oddych a našu regeneráciu, by sa mala pohybovať okolo 40 %. 


Ako si v spálni pripraviť podmienky pre zdravý spánok

Ako si v spálni pripraviť podmienky pre zdravý spánok
isifa/shutterstock

Nezabudnite vetrať

Regulovať vlhkosť môžeme správnym vetraním a vykurovaním. Nedajme sa zlákať vetraním vyklopenými oknami. Takáto výmena vzduchu je nedostatočná a pomalá. Vetrajme niekoľkokrát denne niekoľko minút s dokorán otvorenými oknami. Pri nízkoenergetických a pasívnych domoch oceníme riadené vetranie.

Aj stavebné materiály výrazne ovplyvňujú kvalitu vzduchu v interiéri. Preto je nutné venovať ich výberu dostatok pozornosti. Vhodné je do spálne vyberať ekologické materiály bez obsahu škodlivín, ktoré optimálne regulujú vlhkosť v interiéri a zároveň zabránia rastu plesní a škodlivých mikroorganizmov. 

V kúpeľni a obytných miestnostiach oceníme vyššiu teplotu do 23 °C, ale na druhej strane spánok budeme mať kvalitnejší pri nižších teplotách okolo 18 až 20 °C.

Ideálne podmienky na kvalitný spánok

Správne nastavená teplota výrazne ovplyvňuje našu pohodu pri bývaní. Aj keď každý z nás sa môže cítiť pohodlne pri iných podmienkach, mali by sme dodržiavať isté zásady. V dnešnej dobe technológií nie je problém nastaviť rozdielne teploty pre jednotlivé miestnosti. V kúpeľni a obytných miestnostiach oceníme vyššiu teplotu do 23 °C, ale na druhej strane spánok budeme mať kvalitnejší pri nižších teplotách okolo 18 až 20 °C. Nemenej dôležitým je aj rozdiel medzi teplotou na povrchu stien a teplotou vzduchu. Ak zo stien sála chlad, vyvoláva to v nás nepríjemný pocit. Teplotný rozdiel by nemal byť väčší ako 3 – 4 °C. Teplota a vlhkosť vzduchu sa navzájom výrazne ovplyvňujú. 


Ako si v spálni pripraviť podmienky pre zdravý spánok

Ako si v spálni pripraviť podmienky pre zdravý spánok
isifa/shutterstock

Zdravé moderné riešenie

Vápenná omietka Baumit KlimaWhite reguluje obsah vlhkosti v interiéri. Vďaka mikroporéznej štruktúre tvorí nespočetné množstvo pórov obrovskú plochu so schopnosťou regulovať klímu. V porovnaní s bežnými vnútornými omietkami dokáže absorbovať viac vlhkosti za kratší čas a pomaly a rovnomerne ju v prípade potreby odovzdávať späť do vnútorného vzduchu. Prispieva tak k podstatnému obmedzeniu extrémnych výkyvov vlhkosti, čo vedie k väčšej tepelnej pohode v interiéri. Vďaka vysokej hodnote pH = 12 – 13 sú zaručené jej protiplesňové a antibakteriálne vlastnosti. Antistatický povrch omietky navyše neumožňuje ukladanie jemných čiastočiek prachu, čo zabezpečuje zdravé a príjemné prostredie v interiéri po celý rok.


Ako si v spálni pripraviť podmienky pre zdravý spánok

Ako si v spálni pripraviť podmienky pre zdravý spánok
isifa/shutterstock

Správna voľba 

Klima omietky nie sú žiadne „kúzlo“. V skutočnosti ide o vyváženú kombináciu prírodných, minerálnych surovín, ktoré rozhodne nie sú nijakým zdrojom škodlivín. Naopak, vytvárajú jedinečnú mikroporéznu štruktúru omietky, ktorá prirodzene reguluje vlhkosť v interiéri a jej zásaditý, prirodzene antibakteriálny charakter navyše chráni ľudské zdravie pred škodlivými hubami a plesňami. Vlhkosť vzduchu v interiéri tak ostáva v optimálnom rozmedzí. Zároveň sa znižuje riziko ochorenia zdravia napríklad vírusmi chrípky, ktorým sa darí vo veľmi suchom vzduchu v prekúrených priestoroch alebo, naopak, alergiami spôsobenými spórami húb a rias, ktoré prospievajú v prostredí s nadmernou vlhkosťou.

 

text: Michaela Labodiová v spolupráci s firmou Baumit
foto: isifa/Shutterstock
zdroj: časopis Tvorivé bývanie

Kategória: Spálňa
Tagy: spálňa
Zdieľať článok

Diskusia