Ako odstrániť množstvo mikroorganizmov z našej postele a zabrániť ich tvorbe?

23. 03. 2020
Zdieľať

Baktérie a vírusy teraz zaťažujú myseľ snáď každého z nás. Starostlivo si umývame ruky, vyhýbame sa kontaktu. Lenže škodlivé mikroorganizmy žijú aj v našich domácnostiach, ba čo je horšie, aj v našich posteliach!

Možno vás prekvapí fakt, že vo vašej posteli sa veľmi pravdepodobne nachádza viac baktérií ako na sedadle WC. Je nepríjemné zistiť, že každý večer, keď sa osprchujete a umyjete si zuby, vojdete do postele plnej baktérií. Spoločnosť Amerisleep realizovala štúdiu, orientovanú práve na škodlivé mikroorganizmy v posteli. Viete, aké výsledky priniesla?

Alarmujúce výsledky štúdie

Štúdia ukázala, že po týždni používania bolo na vankúšoch 17-tisíckrát viac baktérií ako na sedadle toalety. Ak obliečku na vankúš nevymeníme štyri týždne, bude mať 39-krát viac baktérií, ako je v miske pre domáce zvieratá. Nie je prekvapujúce, že postele sú živnou pôdou pre baktérie. Každú noc strácame okolo 15 miliónov kožných buniek, čo predstavuje ideálne prostredie pre množenie baktérií. Výskum tiež zistil, že matrac, ktorý bol starší ako 7 rokov, obsahoval 4 typy baktérií (vrátane gram-pozitívnych kokov a bacilov, ktoré môžu byť niekedy zdrojom nepríjemných chorôb).

Neprehliadnite:

Periny, vankúše a posteľná bielizeň: Naozaj ich stačí vyvetrať v okne?



2609757
iStock

Ako minimalizovať množstvo mikroorganizmov v posteli?

V prvom rade častým praním obliečok pri vysokých teplotách. Obliečku na vankúš by sme mali aspoň dvakrát do týždňa, obliečku na paplón každých desať dní. Optimálny je parný antialergický režim, ak ho vaša práčka má, ak nie pranie v teplotách aspoň 60 stupňov a vyšších. Podľa toho si vyberajte aj obliečky. Niektoré s obsahom umelých tkanín sa nedajú prať pri teplote vyššej ako 40 stupňov, preto sú pre dobrú posteľnú hygienu nevhodné. 



2609759
iStock

Aby sa baktérie nerozmnožovali

Hromadeniu baktérií zabránime aj preložením paplóna na polovicu každé ráno. Tak sa vysuší vlhkosť v posteli, čím klesá riziko rozmnožovania baktérií. Na ochranu pred prachom, nečistotami, rozliatím a podobne používajte ochranu matraca. Raz za mesiac operte aj samotné vankúše a paplóny na čo najvyššej teplote, akú znesú. Vankúše, ktoré sa nedajú prať v horúcej vode, môžete vložiť do mrazničky a následne oprať pri odporúčanej teplote. Tak ich zbavíte prachových roztočov. Matrac vymeňte aspoň raz za sedem rokov.

Sabína Zavarská
Foto: istock
Zdroj: idealhome.co.uk 

Kategória: Spálňa
Tagy: matrac posteľ Sme doma
Zdieľať článok
Oplatí sa postaviť bungalov s garážou?Dom z tehly

Oplatí sa postaviť bungalov s garážou?

Trnavský kraj dotáciami podporí rekonštrukcie, environmentálne aktivity aj elektromobilituASB.sk

Trnavský kraj dotáciami podporí rekonštrukcie, environmentálne aktivity aj elektromobilitu

Sviatky pokoja či odpadu a mrhania energiami? 8 tipov pre ekologickejšie VianoceASB.sk

Sviatky pokoja či odpadu a mrhania energiami? 8 tipov pre ekologickejšie Vianoce

Extenzívna vegetačná strecha v 10 krokochDom z tehly

Extenzívna vegetačná strecha v 10 krokoch

Diskusia