Vyberáme matrac – tvrdý či mäkký, penový, pružinový alebo taštičkový?

30. 03. 2020
Zdieľať

Len málo vecí závisí od osobných preferencií viac ako výber matraca. To, čo pre jedného človeka môže byť pocit ako na obláčiku, môže znamenať bolesť chrbta pre druhého. Čo robí rozhodnutie ešte ťažším, je neuveriteľná škála možností, dostupných prakticky v každom rozpočte a type, na ktorý si len dokážete spomenúť. Keďže ste klikli na nadpis tohto článku, je pravdepodobné, že uvažujete o kúpe nového matraca, či už sa sťahujete do svojho prvého bytu, alebo sa chystáte upgradovať ten, ktorý máte už od vysokej školy. Dobrou správou je, že určité úvahy uľahčujú rozhodovací proces - čítajte ďalej a zistite, o čo ide.

6 krokov k výberu vhodného matraca

Kvalitný nočný spánok závisí od mnohých rôznych faktorov – pohodlie, úroveň stresu, teplota v miestnosti… Musíte však začať od základov a matrac je prvým stavebným kameňom pokojného spánku. Na základe praktických informácií, ktoré nám poskytli články, ktoré otestovali matrace rôznych značiek, sme pre vás pripravili stručného sprievodcu výberom dokonalého matraca.

1. Aký starý je váš matrac – naozaj potrebujete nový?

Sú ľudia, ktorí menia matrac (a dokonca aj posteľ) po 3 – 4 rokoch a to je úplne v poriadku, ak si to môžu dovoliť. Faktom je, že nejde o malú investíciu, takže sa na moment zamyslite, či nový matrac skutočne potrebujete. Nový matrac budete potrebovať spravidla priemerne po siedmich –  ôsmich rokoch, ale to samozrejme záleží na jeho kvalite a materiáli.

Priemerná životnosť matraca v rokoch podľa materiálu a typu:

● pamäťová pena – 10 rokov
● latex – 10 rokov
● pružinový – 8 rokov
● hybridný – 10 rokov
● taštičkový – 7 rokov

V každom prípade ale platí, ak spíte nepokojne, budíte sa s bolesťami, nespíte celú noc alebo sa jednoducho necítite oddýchnutí, je vhodné zvážiť výmenu matraca.

2. Stanovte si rozpočet

Nenechajte sa zmiasť. Vyššia cena neznamená zákonite lepšiu kvalitu. Ak si myslíte, že niektoré z  možností online ponúk sú menej kvalitné ako možnosti v obchode, mýlite sa. Obchody majú tendenciu zvyšovať ceny aj o viac 100 %.



2616297
Nsit/shutterstock.com

3. Zvoľte si vhodný typ a materiál

Tu dá väčšina ľudí na svoje osobné preferencie viac, ako na čokoľvek iné. Pri toľkých variantoch typov matracov to je však často najťažšia voľba. Predstavíme vám najbežnejšie typy matracov, aby sme váš prieskum a výber trochu zjednodušili.

Pružinové matrace  

Je to najtradičnejšia forma matraca, ale v poslednom čase stráca na reputácii. Je dôležité porozumieť potenciálnym výhodám, ktoré by ste mohli získať keď pôjdete cestou tradície, ako aj dôvodom, prečo táto možnosť stratila svoj lesk.

Zrejmým dôvodom na kúpu pružinového matraca je, že je to jedna z najdostupnejších možností na trhu, čiastočne kvôli zníženiu dopytu a čiastočne aj kvôli mnohým ďalším možnostiam, ktoré majú potenciál byť pohodlnejše a lepšie pre celkové zdravie. Ďalším aspektom je skutočnosť, že tieto matrace sú mimoriadne odolné. Keďže pružiny sú zvyčajne vyrobené z rôznych druhov kovov, majú tendenciu si udržiavať svoj tvar po mnoho rokov. Poslednou pozoruhodnou výhodou tohto matraca je to, že z dôvodu množstva priestoru medzi pružinami tento typ umožňuje najlepšiu cirkuláciu vzduchu. Prietok vzduchu pomáha udržiavať nižšiu teplotu, ponúkajúc tak pokojný nočný spánok.

Pre koho je pružinový matrac vhodný?

Pre všetkých, ktorí potrebujú silnú podporu, trvácnosť, chladenie a skvelé pruženie. Má tiež vynikajúcu podporu okrajov.

Penové matrace

Existuje viac druhov týchto matracov, sú univerzálne a cenovo dostupné. Zvláštnu kategóriu tvoria matrace z takzvanej „lenivej“, resp. pamäťovej peny. Sú známe skvelou oporou, odľahčovaním tlaku a kopírovaním tvarov tela. V minulosti získala pamäťová pena zlú povesť vďaka „horúcemu spánku“. Bolo však navrhnutých veľa novších vyspelejších materiálov s vynikajúcimi chladiacimi vlastnosťami.

Každý, kto zatlačil ruku do tohto materiálu, okamžite pochopil jeho príťažlivosť. Pamäťová pena sa jedinečne prispôsobí každému centimetru tela, ktorý je do nej vtlačený. Keď sa zdvihnete, materiál pomaly získa späť svoju pôvodnú podobu, čo ho v podstate robí ideálnym pre každý typ tela a každý typ spáča. Ďalšou jedinečnou vlastnosťou pamäťovej peny sú jej schopnosti izolovať pohyb. Možno ste videli tie reklamy s dámou skákajúcou na matraci a pohárom vína na jeho druhom konci. Akoby zázrakom, víno sa nerozlialo, pretože energia zo skákania sa neprenáša na iné časti matraca. To znamená lepší spánok pre partnerov, pretože prehadzovanie a otáčanie sa jednej osoby neovplyvňuje druhú, čo je vlastnosť, ktorú neponúka žiadna iná možnosť na trhu.

Pre koho je matrac z pamäťovej peny vhodný?

Pre ľudí, ktorým vyhovuje kopírovanie kontúr tela, potrebujú zmiernenie tlaku a dobrú podporu.

Taštičkové matrace

Tento typ matraca je luxusnejší, pretože je vyrobený z malých pružín umiestnených vo vlastnom vrecku z látky. To znamená, že každá pružina sa pohybuje samostatne a poskytuje väčšiu podporu ako otvorené pružinové matrace. V závislosti od vašich preferencií si môžete zvoliť  mäkké, stredné alebo pevné verzie a sú priedušnejšie ako pamäťové peny alebo latexové matrace (ideálne, ak sa v noci potíte). Je to dobrá voľba, ak hľadáte posteľ pre dve osoby, pretože oddelené pružiny uspokoja vaše rôzne potreby a hmotnosti, pričom zároveň minimalizujú riziko, že sa v noci budete „kotúľať“ smerom k svojmu partnerovi. Tieto matrace majú oveľa vyšší počet pružín ako klasické pružinové matrace a poskytujú preto väčšiu oporu a prispôsobia sa tvaru tela. 

Pre koho je taštičkový matrac vhodný? 

Taštičkové matrace sú ideálne pre partnerov, ktorí majú rôznu hmotnosť. Keďže pružiny v taštičkách fungujú nezávisle, je menej pravdepodobné aj to, že by ste rušili partnera, ak sa v noci prehadzujete, alebo často meníte polohu.

Latexové matrace 

Tieto matrace, vyrobené výlučne z latexovej peny, sú známe svojimi chladiacimi vlastnosťami a komfortom. Latex je známy svojou skvelou odozvou, pohodlím, odrazom a chladením.

Autentická latexová pena je vyrábaná zo stromu nazývaného Hevea-Brasilenis, konkrétne z bielej tekutiny z neho získanej. Latex sa zbiera a po odstránení prebytočnej vody sa získava surovina ideálna pre rôzne produkty, pričom jedným z nich sú matrace. Existujú aj matrace vyrobené zmiešaním syntetických polymérov s prírodnou stromovou šťavou. Sú samozrejme lacnejšie, ale menej kvalitné.

Pre koho je matrac z latexu vhodný? 

Pre spáčov, ktorým vyhovuje skvelé pruženie, chladenie a schopnosť odozvy. Okrem toho je vhodný pre spáčov, ktorí chcú penu, ale chcú sa držať ďalej od výrazných „objatí“ a kopírovania obrysov, ktoré sú charakteristické pre matrace z pamäťovej peny. 



2616295
Pixel-Shot/shutterstock.com

4. Zvoľte rozmer matraca

Pokiaľ ide o nájdenie perfektného matraca, musíte si byť istí aj v rozmeroch, ktoré potrebujete. Najbežnejšie európske veľkosti matracov sú nasledujúce: 

● matrac pre jednoposteľ 90×200 cm – ideálne pre detské a hosťovské izby, alebo podkrovia
● matrac pre dvojposteľ 140×200 cm – obľúbený u párov, ale aj jednotlivcov
● matrac pre dvojposteľ King Size 160×200 cm – redukuje rušenie partnera

Praktické tipy pre výber správnej veľkosti

Toto sa nemusí zdať ako veľmi dôležité, ale matrac, ktorý je príliš veľký alebo príliš malý na rám postele, by mohol mať negatívne účinky na kvalitu spánku. Dbajte na to, aby boli rozmery matraca o 10 cm dlhšie ako najvyššia osoba používajúca matrac. Koniec koncov nikto nechce mať studené nohy počas chladných zimných nocí. Tiež, keď sa ráno zobudíte,  potrebujete sa natiahnuť, aby ste začali deň v pohode. Správnu šírku matraca zistíte tak, že strčíte obe ruky pod hlavu a ak sa váš lakeť dotkne okraja matraca alebo osoby vedľa vás, možno budete potrebovať väčší matrac. Keď prerábate svoju spálňu, nezabudnite odmerať priestor, ktorý máte k dispozícii. Môže to znamenať rozdiel medzi „skromným“ dvojitým a veľkým super King size matracom, resp. posteľou.

5. Determinujte vašu obľúbenú spánkovú polohu a následne tvrdosť matraca

Väčšina z nás má jedinečné spánkové návyky. Nezáleží na tom, či spíte na boku, bruchu alebo chrbte, alebo polohy meníte celú noc, budete musieť zvážiť a zvoliť si ideálny typ matrace podľa svojich preferencií. Urobte si chvíľku a premýšľajte, aká je vaša obľúbená poloha pri spánku, pretože to určuje ideálnu tvrdosť vášho nového matraca.

● poloha na chrbte – najdôležitejším faktorom pre túto polohu je pevnosť a podpora. Ak je matrac príliš mäkký, vaše telo sa potápa a spôsobuje bolesť chrbta. Na odľahčenie tlaku budete potrebovať taký, ktorý je dostatočne mäkký, ale stále poskytuje dostatočnú podporu. Na stupnici 1-10 by bol perfektný rozsah 5-7.
● poloha na boku – tí ktorí radi spia na boku, často pociťujú diskomfort a bolesť v bedrových kĺboch a pleciach. Zvyčajne je to kvôli nevhodnému matracu. Odporúčame zvoliť trochu mäkšiu alternatívu ako pre polohu na chrbte, pretože tieto poskytujú rovnomerné rozdelenie tlaku, keď spíte na boku. V ideálnom prípade by ste si mali zvoliť matrac s úrovňou pevnosti 3-6 (z 10), ktorý spadá pod stredne mäkký.
● poloha na bruchu – toto sa považuje za najhoršiu polohu na spanie. Najdôležitejšia vec pre túto polohu je zabezpečiť rovnomerné rozloženie hmotnosti pozdĺž celého tela, pretože váš trup bude vyvíjať najväčší tlak. Ak je matrac príliš mäkký (nedostatočná opora), vaša chrbtica sa bude kriviť a spôsobovať bolesť chrbta. Z pomyselnej 10 stupňovej škály hľadajte niečo v rozsahu 5 – 7, čo spadá pod stredne tvrdé matrace.

Ako by ste mali spať počas tehotenstva?

Počas prvého trimestra sa budete často cítiť ospalá a budú vás „brať“ driemoty. Je dôležité, aby ste si odpočinuli, takže môžete spať v akejkoľvek polohe, ktorá sa vám zdá najpohodlnejšia, a to aj na bruchu alebo chrbte. V druhom trimestri pocítite väčšiu váhu dieťaťa, čo môže byť na pocit diskomfortné a vyvíjať ďalší tlak na určité oblasti tela. V takom prípade vám pomôže mäkký matrac, zatiaľ čo väčšie bruško znamená, že odporúčaná poloha na spanie je na ľavej strane, pretože spánok na chrbte spôsobí, že drobec pritlačí na dôležité tepny, čo môže spôsobiť mdloby. 

Počas tretieho trimestra môže byť vaša spodná časť chrbta zdrojom bolesti, pretože sa zvyšuje váha vášho dieťaťa. Aby ste to zmiernili, pokračujte v spánku na ľavej strane a s vankúšom pod hlavou, medzi kolenami a pod a okolo hrudníka, aby ste zmiernili nepohodlie a uvoľnili tlak zo svalov a bokov.



2616293
comzeal images/shutterstock.com

6. Aká je vaša hmotnosť?

Hmotnosť sa nemusí zdať tak dôležitá, ale pri výbere matraca môže byť rozhodujúca. Všetky vlastnosti matraca sú veľmi ovplyvnené tým, koľko vážite a typom vášho tela. V závislosti od týchto faktorov možno budete potrebovať špecifický typ alebo tvrdosť matraca, aby ste získali pocit komfortu a ideálnu podporu, ktorú vaše telo potrebuje. Neexistuje žiadny dokonalý vzorec alebo „najlepší“ matrac pre každého. 

Ako zvoliť ideálnu úroveň tvrdosti na základe vašej váhy:

●    ľahká (menej ako 65 kg) – hľadajte stredne tvrdý až mäkký matrac 
●    priemerná (65 – 90 kg) – rovnako ako v predchádzajúcej kategórii, môžete si vybrať priemyselný štandard – stredne tvrdý matrac, ktorý poskytuje perfektnú podporu a pohodlie. Niektorým spáčom môže vyhovovať aj mäkší matrac a to je úplne v poriadku.
●    ťažšia (90+ kg) – ťažšie osoby produkujú viac tlakových bodov a ideálne by si mali zvoliť tvrdšiu možnosť.

Ako sa starať o váš nový matrac?

Akonáhle je matrac dodaný, nechajte ho na vzduchu najmenej štyri hodiny. Tým sa odstránia všetky pachy, vlhkosť alebo chlad. V ideálnom prípade by sa matrac mal vetrať každý týždeň odstránením posteľnej bielizne. Nezabudnite ho pravidelne obracať. Tým sa zastaví vytváranie poklesnutých častí, ktoré spôsobí vaša váha a ktoré majú za následok nevyváženú polohu pri spánku. Chránič matraca pomôže udržať matrac v čistote a predlžuje jeho životnosť. 

Predtým ako sa rozhodnete…

Treba mať na pamäti, že o matraci sa pred kúpou nemôžete dozvedieť všetko len tak, že na ňom budete pár minút ležať. Buďte pripravení a uvedomte si svoje top priority (úroveň tvrdosti, poloha pri spánku, podpora okraja, prenos pohybu, úroveň chladenia, pruženie, spôsob dodania a záruka) a nezabudnite sa pozrieť na štítky o zložení matraca, pretože práve materiály ovplyvňujú jeho vlastnosti.

A nezabudnite, že vyššia cena sa nemusí vždy rovnať vyššej kvalite. Je lákavé predpokladať, že čím viac zaplatíte, tým lepší matrac získate. Vysoká cena nie vždy zaručuje vysokú kvalitu – a určite nezaručuje, že bude matrac vyhovujúci konkrétne pre vás. Preskúmajte materiály a nechajte sa usmerniť osobnými preferenciami. Matrac je dôležitá investícia, ktorá môže ovplyvniť zdravie vašej chrbtice a kvalitu spánku, preto si vyberte taký, ktorý je pre vás naozaj ten pravý.

Zdroje informácií:

●    www.valefurnishers.co.uk/inspiration/mattress-types-buying-guide/
●    sleepopolis.com/guides/how-to-choose-a-mattress/

Kategória: Spálňa
Tagy: matrac
Zdieľať článok

Diskusia