Matrace pre zdravý spánok

28. 04. 2009
Zdieľať

Nepomôžeme si, človek patrí do kmeňa stavovcov. Evolúciou sa pekne vzpriamil a spyšnel a teraz si ten svoj tromf – chrbticu – kriví nielen pri nesprávnom sedení, ale aj počas spánku, keď leží na nevyhovujúcom ležovisku. Nejeden nešťastník sa bude celé noci vrtieť a hľadať miestečko pre ubolené či unavené telo, namiesto toho, aby sa konečne rozhodol pre solídne spanie na kvalitnom matraci a posteľnom rošte.

Tretinu života prespíme. O tom, ako ju prespíme, rozhodne stav našej mysle, telesná kondícia a priestor, v ktorom stojí naše lôžko. Kvalita postele sa každú noc podpíše na našom chrbtovom svalstve v závislosti od toho, či sme sa postarali o prirodzenú polohu našej chrbtice. Zdravý spánok prichádza ťažšie po väčšej psychickej záťaži a navyše ľudské telo vekom stráca schopnosť uvoľniť sa. Je toho dosť na to, aby sme pre svoje oddychujúce telo a psyché prichystali poriadny „pelech“.

Veda o posteli

Hlava spiaceho by mala smerovať na sever a z lôžka by mal dovidieť na dvere. Pri rozhodovaní o najvhodnejšom mieste pre posteľ hľadajte a skúšajte ešte predtým, ako sa do nového domova nadobro nasťahujete. Prejdite sa po obydlí a vyskúšajte bez prítomnosti cudzích ľudí niekoľko miest; sústreďte sa na vlastné pocity. V každom prípade, posteľ nemá čo hľadať na spojnici medzi vstupom do spálne a oknom alebo v rohu hneď za dverami. Okrem toho posteľ opretá čelom o stenu potrebuje drevené alebo textilné záhlavie do výšky 35 až 40 cm nad hornou hranou postele – ochráni stenu a zútulní lôžko. Pás podlahy medzi posteľou a súbežnou stenou široký 70 cm zjednoduší prístup k lôžku. A ako je to s dĺžkou postele? Je pravda, že väčšina predávaných rámov má dĺžku 2 m, ale skutočným kritériom je vaša výška a aspoň 20 cm navyše.


Matrace pre zdravý spánok

135779

 

Dvojica na pohľadanie

Keď príde na rad výber lôžka, často sa nechávame viesť najmä jeho vzhľadom. Dobrý dizajn postele je aj zdravý dizajn! Podmienkou je zohraná dvojica – rošt a matrac. Tie môžu byť samy osebe prvotriedne, ale ak sa nenašiel správny matrac k vybranému roštu, nebudú spolupracovať, ako sa od nich očakáva. Pružinové matrace vyplnené latexom, ovčou vlnou, kokosovým vláknom, rozvláknenými listami africkej trávy, sisalu alebo ťavou srsťou sú stvorené na konštrukcie postelí s pevným podkladom.

Oceľové pružiny sa postarajú o rovnomerné rozloženie hmotnosti spiaceho človeka, pričom súčasne vytvárajú primeraný protitlak. Takto sa podklad ihneď prispôsobí tvaru a tiaži tela. Iným typom sú matrace bez pružín, vyplnené latexom alebo kombinované z niekoľkých vrstiev, z ktorých každá plní odlišnú úlohu. Takýto sendvičový matrac sa najlepšie dokáže prispôsobiť nárokom majiteľa postele, ak je položený na polohovateľnom lamelovom rošte. Netreba zabudnúť, že kvalita roštu závisí od kvality uchytenia lamiel do rámu postele a od ich počtu.
 

Aký rošt, taký matrac

  •  Nepolohovateľné lamelové rošty – pružinové a taštičkové matrace,
  •  Polohovateľné lamelové rošty – penové a sendvičové penové matrace, latexové matrace.

 Matrace a rošty – dnes je to už samostatná disciplína o zdravej a aktívnej podpore ležiaceho tela.

Typy matracov
Latexové matrace
Latex je názov pre ľahčenú penovú gumu. Bodová elasticita latexových matracov znamená, že matrac sa deformuje iba v tej časti, na ktorú pôsobí sila; okolie ostáva bez deformácie. Latex s otvorenou štruktúrou materiálu neuzatvára vzduch v komôrkach, ale naopak – matrac je vzdušnený. Zónovanie latexového matraca sa dosahuje kombináciou rôznych objemových hmotností materiálu v jednom latexovom jadre alebo rozdielnym fázováním vertikálnych otvorov. Výrobca kombinuje podiel prírodného a syntetického kaučuku v latexovej zmesi, pričom latex obsahuje zložku s antibakteriálnym účinkom, a tak minimalizuje možnosť vzniku plesní. Životnosť takéhoto matraca je približne desať rokov.
Pružinové matrace
Pružinové matrace donedávna patrili k najobľúbenejším typom matracov, nové materiály a konštrukcie roštov im však postupne vyhradzujú miesto skôr na príležitostné spanie. Aj v tomto prípade je dôležité, aby výrobca zabezpečil priedušnosť matraca, teda odvod tepla a vlhkosti, čo zvyšuje hygienu lôžka. Pružinový matrac je vzhľadom na svoju vyššiu tuhosť a tvrdosť nevhodný na polohovanie, vyžaduje pevnú podložku alebo lamelový rošt.
Penové matrace
Ochranná známka MOLITAN od roku 1964 označuje mäkký ľahčený polyuretán (PUR), pričom na výrobu matracov sa používa rekonštituovaný (pojený) polyuretán, mimoriadne elastický, s názvom studená pena, doplnený polyuretánovou penou tvorenou časticami PUR drviny, niekedy aj s obsahom latexu na spevnenie jadra matraca. HR polyuretánová pena s otvorenou štruktúrou materiálu a so schopnosťou pružne sa prispôsobiť ľudskému telu je nielen vzdušnejšia ako klasická PUR pena, ale aj výrazne pevnejšia a tvarovo stálejšia, čo predlžuje životnosť matracov aj na 15 rokov. Priečne zónovanie zaisťuje rozdielnu tuhosť materiálu na úrovni jednotlivých telesných zón.    
Lenivá pena
Mimoriadne elastická pena (viskoelastická) s otvorenou bunkovou štruktúrou mení svoju tvrdosť v závislosti od teploty – pri kontakte s telesným teplom mäkne. Pôsobením tlaku a pomalým vracaním sa do pôvodného tvaru rovnomerne rozkladá tlak matraca na ľudské telo, pružne sa telu prispôsobuje a stabilizuje jeho polohu (pozitívne vplýva na krvný obeh, zmierňuje bolesti chrbta).
Taštičkové matrace
Taštičkové pružiny, jednotlivo zašité v textilných vreckách, reagujú na tlak tela, a preto sa postarajú o vhodné rozloženie hmotnosti ľudského tela. Matrace sa vyrábajú aj so zónovaním tak, že sa do matraca vložia taštičky s odlišnou tvrdosťou pružín. Na rozdiel od pružinových matracov taštičkové sa deformujú iba v tej časti, na ktorú sa vyvíja tlak. Ostatný priestor matraca zostane bez deformácií. Matrace sú priedušné, vhodné na pevnú podložku alebo rošt bez polohovania.
(Zdroj: GUMOTEX)


Matrace pre zdravý spánok

135780


Matrace pre zdravý spánok

135786

Pružinový matrac s taškovými pružinami je elastickejší ako klasický a lepšie sa prispôsobuje telu. (JMP Slovensko) (Segum)

Matrace pre zdravý spánok

135787


Matrace pre zdravý spánok

135788

Penový latexový matrac s výrezmi na vkladanie bukových lamiel, ktoré sú v oblasti bokov zdvojené (Jelínek) Latexový matrac zo zmesi prírodného a syntetického kaučuku – pomer týchto zložiek predlžuje životnosť výrobku. (Jelínek)

Matrace pre zdravý spánok

135781


Matrace pre zdravý spánok

135782

Matrace z polyuretánovej peny so zónovaním sa postarajú o optimálnu polohu spiaceho. (JMP Slovensko) Lamelový polohovací rošt z predpätých lamiel v spolupráci s matracom z polyuretánovej peny alebo latexu je vhodnou kombináciou. (JMP Slovensko)

Matrace pre zdravý spánok

135783

Pružinový matrac s taškovými pružinami je elastickejší ako klasický a lepšie sa prispôsobuje telu. (JMP Slovensko)

Záležitosť roštu alebo Ako dizajn slúži zdraviu

Na súčasnom trhu sa stretnete s viacerými druhmi lamelových a bodových roštov. Lamelové rošty sa navzájom od seba líšia uložením lamiel z vrstveného dreva. Lamely uložené nepružne sa prispôsobujú záťaži iba vlastnou pružnosťou a aj to len v strede lôžka; málo na okrajoch roštu. Lôžka vyzbrojené roštami v pružných blokoch pružia tichšie a po celej svojej šírke. Šírka lamiel, ich počet, vzájomná vzdialenosť, druh dreviny a možnosť prispôsobovania tuhosti konštrukcie sú určujúcimi vlastnosťami roštov. Výrobne mladšími sú rošty s pružným bodovým podopieraním. Na pružných tyčiach z plastov, na lamelách alebo latkách sú v radoch uložené krúžky, štvorce, obdĺžniky alebo dokonca krídelká. Ide zatiaľ o menej známy rošt s multitorzným pružením. Pružné lamely nesú trojramenné krídelkové pružiny s terčíkmi. Tlak tela sa takto roznesie do viacerých bodov. Spôsob pruženia každého roštu si pýta aj primerane pružný matrac, ktorý sa vie prispôsobiť a pritom sa nezničí.
 

Typy roštov

  •  jednoduchý doskový rošt,
  •  pevný rošt v ráme,
  •  polohovateľný latkový rošt,
  •  lamelové rošty z vopred ohnutých lamiel.


Matrace pre zdravý spánok

135785

Ako si na matracoch ustelieš

Nestačí vedieť, že pružinové matrace sú vhodné na pevnú drevenú podložku alebo na nepolohovateľný lamelový rošt a nepružinové matrace na lamelové rošty. Dôležité je vedieť, že kvalita pružinových matracov závisí od typu použitej pružiny a od spôsobu jej čalúnenia. Najpoužívanejšie sú klasické bonell pružiny, dnes už vyrábané aj so zónovou tvrdosťou, teda tak, aby pod ramenom a kolenom ležiaceho bola pružina mäkšia. Druhou skupinou pružín sú taštičkové pružiny, ktoré sú mäkšie ako bonell pružiny a vďaka svojej konštrukcii sa lepšie prispôsobujú tvaru tela. Kvalita nepružinových matracov je daná vlastnosťami použitých materiálov – latexová pena, kokosové vlákno, rôzne PUR peny a takzvaná studená pena. Nedávny boom vodných postelí je síce na ústupe, ale za zmienku stojí, že takéto lôžko sa vie najlepšie prispôsobiť každej polohe tela. Zvyčajne sú vylepšené ohrievačom vody a zaistené bezpečnostnou vložkou proti vytekaniu vody. Je to posteľ pre sólistov; ak vás je viac, cítite každý pohyb spoluspáčov – a je úplne jedno, či je to partner, dieťa, alebo pes.
 

Pri výbere matraca pamätajte, že:

  • matrac by mal mať takú tvrdosť, aby sa optimálne prispôsobil ležiacemu telu,
  • dobrý matrac sa prispôsobí vám, nie vy jemu,
  • najväčší komfort poskytujú matrace so zónovou tvrdosťou,
  • pre nerozhodných sú v ponuke matrace s rozdielnou tvrdosťou strán,
  • minimálna šírka matraca pre jednu osobu by mala byť 90 cm,
  • vhodný je snímateľný poťah, ktorý je možné vyprať,
  • matrac, ktorý si kupujete, treba vyskúšať ležmo ešte v predajni, predídete tak sklamaniu,
  • voľba tvrdosti matraca je individuálna záležitosť: pre nižšie váhové kategórie je vhodnejší mäkší variant, pre tých, čo majú vyššiu hmotnosť, bude vhodnejší tvrdší typ matraca,
  • ak ste si vybrali zónovaný matrac, potom rozloženie zón – mäkších a tvrdších častí – by malo rešpektovať i výšku spáča,
  • matrac by mal byť o 20 až 25 cm dlhší, ako je výška postavy; šírka matraca pri dvojlôžkových posteliach je minimálne 160 cm.

 

(Ako sa pripraviť na kúpu vhodného matraca, nám poradili v spoločnosti Segum a JMP Slovensko.)

 


Matrace pre zdravý spánok

135784

O všetko, čo nadobudneme, sa musíme starať. Pružinové a latexové matrace treba raz za čas otočiť, vodným zasa treba vymeniť vodu. No a pre spáča je dôležité, aby dostal chrbticu pri ležaní na boku do vodorovnej polohy a pri odpočinku na chrbte do fyziologickej, esovite prehnutej pozície. Na trhu sa stretnete s matracmi, ktoré vďaka pozdĺžnemu zónovaniu ponúkajú spevnenie pod driekom a zmäkčenie v oblasti ramien a členkov. Nevýhodou niektorých zónovaných matracov môže byť, ak sa vaša výška výrazne líši od výšky bežného Európana. Zóny potom nesadnú do oblastí, pod ktoré sú určené. Matrac tenší ako 100 mm nemá predpoklad splniť všetky požiadavky – nemá na to potrebný počet ani hrúbku vrstiev, ktoré by boli dostatočne nosné a zabezpečili by povrchové zmäkčenie, odvod vlhkosti a primeranú termoreguláciu. A keď budete vyberať, nezabudnite ani na snímateľný poťah.

 

Opýtali sme sa odborníka
Po niekoľko dobrých rád sme zašli do Gumotexu:

Aký význam má kombinovanie niekoľkých materiálov a ako ovplyvňujú takéto matrace kvalitu spánku?
Požadované vlastnosti sendvičových matracov vznikajú zložením z niekoľkých vrstiev, ktoré môžu byť z rozdielneho materiálu alebo typu materiálu a jeho objemovej hmotnosti. Obojstranné matrace s rozdielnymi fyzikálno-mechanickými vlastnosťami sa prejavujú špecifickou tvrdosťou, pružnosťou, nosnosťou a prispôsobivosťou ľudskému telu. V prípade nelepených matracov možno jednotlivé vrstvy profilovať a tvarovať tak, aby sa čo najviac prevzdušňovalo jadro matraca. 

Po akom čase by sme mali vymeniť matrac za nový?
Priemerná životnosť matracov sa pohybuje od päť do desať rokov, ale len v prípade, že sa používali na to, na čo ich aj vyrobili, a ich majitelia sa o ne starajú podľa zásad uvedených v príbalovom letáku od výrobcu. Každý typ matraca sa opotrebúva inak v závislosti od materiálu, teda od objemovej hmotnosti a druhu polyuretánovej peny alebo gumy. V prípade pružinových matracov je dôležitý počet závitov, priemer i druh pružín a jeho fyzikálno-mechanické vlastnosti. Životnosť ovplyvňuje spôsob, akým sa matrac používa: bežné či príležitostné spanie, vyššie alebo nižšie zaťaženie, polohovateľné alebo nepolohovateľné uloženie matraca a kvalita poťahovej textílie (pevnosť a pružnosť, podšitie rúnom a netkanou textíliou, snímateľnosť poťahu).

Je rozdiel medzi matracom určeným pre deti a pre dospelých?
Matrace do detských postieľok s rozmermi 120 × 60 cm alebo 140 × 70 cm majú byť uložené na dostatočne pevnom a tvrdom podklade. S ohľadom na hmotnosť dieťaťa možno vyberať matrace s nižšou nosnosťou. Ide o matrace vhodné pre deti, mládež alebo na príležitostné spanie. Intenzívnejšiemu používaniu a hmotnejším spáčom musí v prípade penových matracov zodpovedať objemová hmotnosť a druh použitej polyuretánovej peny, pri pružinových a taštičkových matracoch priemer a druh pružín. Čím je človek starší, tým viac sa ozývajú bolesti krčnej chrbtice alebo chrbta. Tie zmierňuje matrac zhotovený z lenivej peny tak, že mení svoju tvrdosť podľa pôsobenia tlaku a teploty ľudského tela. Ortopedické vlastnosti sa pripisujú aj matracom z penovej gumy (latexu), ktoré sa vyznačujú bodovou elasticitou a tvarovou stálosťou. Matrace vyrábame v štyroch nosnostiach: nízkej pre deti, mládež a na príležitostné spanie, štandardnej na bežné používanie, zvýšenej pre užívateľov s vyššími nárokmi na nosnosť a štvrtá kategória je určená pre ťažké váhové kategórie. Čím je vyššia objemová hmotnosť použitej peny, tým je vyššia nosnosť matraca.

Podľa čoho sa dá rozpoznať nekvalitný matrac?
Nekvalitné matrace sú mäkké, nízke alebo cítiť pri dotyku pružiny. Obyčajne sú aj lacné a v zásade sú určené na krátkodobé či príležitostné spanie na chate, chalupe alebo pre hostí.

Čo znamená pojem „zdravotný matrac“?
Nijaký zdravotný matrac nelieči, podobne ako neexistujú zdravotné potraviny, nábytok, oblečenie… Odporučiť môžeme vhodný matrac podľa tuhosti, nosnosti, výšky – tak, aby spĺňal všetky fyziologické požiadavky. V prípade, že narazíte na „zdravotný matrac“, vyžadujte certifikát, atest, ktorý dokladuje, že používanie výrazu „zdravotný“ je oprávnené a nie je iba reklamou, ktorá zavádza spotrebiteľa.

Ako je to s ortopedickými matracmi?
Ortopedické matrace by mali zachovať tvar chrbtice. Dôležitá je elasticita, najmä v oblasti ramien a bedier ležiaceho človeka (Gumotex Excellent a Supra Line).

Aké sú najčastejšie chyby pri výbere matracov?
Chybou je nevšímať si objem matraca a poťah. Výrobcovia v snahe znížiť náklady a ponúkať tak lacné matrace použijú lacnú látku a na prešitie tenké rúno – oboje s nízkou hustotou pod 80 g/m2, čím vznikne hrúbka menšia ako 1 cm. Taký matrac nie je určený na bežné používanie. Čím tenší a ľahší poťah, tým menšia je separačná vrstva medzi telom a jadrom matraca. Ekonomický matrac sa vyrába s látkou hustou aspoň 130 g/m2 a rúnom 150 g/m2. Existujú aj ďalšie vylepšenia: úprava proti stresu karbonovým vláknom, proti hubám a plesniam, proti roztočom, a dokonca aj úprava proti potu (hydrofast), ktorá väčšinu tekutín roznesie do plochy poťahu, a tak umožní rýchle odparovanie bez toho, aby pot vnikol do jadra matraca. Ak poznáte názov, výšku a typ matraca, môžete si poťah zakúpiť aj samostatne.

Kategória: Bývanie Nábytok Spálňa
Tagy: interiérový dizajn matrac posteľ rošt
Zdieľať článok

Diskusia