Ako zariadiť malú a podlhovastú detskú izbu

13. 02. 2019
Zdieľať

Podlhovastá (a nielen detská) izba je pri zariaďovaní veru vždy ťažkým orieškom. Aj z nie práve ideálneho priestoru sa však dá za pomoci šikovného architekta vykúzliť príjemné miesto s kútikom na spanie, hranie aj učenie.

ZADANIE ČITATEĽA

Dobrý deň, sme trojčlenná rodina, bývame so štvorročnou dcérkou v trojizbovom byte. Náš byt postupne prechádza rekonštrukciou a naším najtvrdším orieškom sa stala práve izbička našej dcérky. Je veľmi úzka, na šírku má iba 2 metre, čo nám veľmi sťažuje situáciu. Chceli by sme jej vytvoriť príjemný, oku lahodiaci priestor s dostatkom úložných priestorov a políc, kam by si odkladala nielen oblečenie, ale i hračky. Zároveň túžime ponechať maximum miesta na hranie. Už teraz myslíme na budúcnosť, a tak by v izbe mal byť už stolík na písanie, keďže o dva roky z nej už bude školáčka. Postieľka by už nemala byť detská, ale „dospelácka“, ideálne s úložným priestorom v podobe zásuviek. Tiež máme dilemu, ako zakryť radiátor. Uprednostňujeme nábytok v jednoduchých tvaroch, zo svetlého dreva, prípadne biely.


Návrh podlhovastej a malej detskej izby

Návrh podlhovastej a malej detskej izby
LUCIA MÉSZÁROVÁ

PROFI RIEŠENIE

Dispozícia izby nie je ideálna, s rozmermi 4 × 2 metre vytvára úzky „slížovitý“ priestor. Mojou snahou bolo zapracovať hlavné požiadavky rodičov tak, aby návrh spĺňal všetky požiadavky na izbu budúcej školáčky. V prvom rade išlo o písací stôl a veľkú posteľ, ďalej som sa snažila nájsť miesto na úložné priestory a zároveň ponechať aj miesto na hranie. Písací stôl som sa rozhodla umiestniť k oknu, aby malo dievčatko pri písaní a učení čo najviac svetla. Zároveň sme tak vyriešili dilemu s radiátorom.

 

Pri pracovnej zóne som vytvorila z jednej strany úložné police na knihy aj iné pomôcky a z druhej strany malé sedenie. To sa neskôr môže prípadne úplne odstrániť. Veľkú posteľ som umiestnila pozdĺž jednej dlhej steny. Aby bol prechod z detskej postieľky do veľkej príjemnejší, zvolila som posteľ v tvare domčeka. Pod ňou nechýba žiadaný úložný priestor na periny či oblečenie. Našiel sa aj priestor na koberci na voľnú hru. Celá izbička je ladená do jemnej ružovo-bielej kombinácie. Bodkovaná tapeta, pastelové tóny a hravé doplnky pôsobia nežne detsky a zasnívane


Návrh podlhovastej a malej detskej izby

Návrh podlhovastej a malej detskej izby
LUCIA MÉSZÁROVÁ


Návrh podlhovastej a malej detskej izby

Návrh podlhovastej a malej detskej izby
LUCIA MÉSZÁROVÁ

ARCHITEKT

Ing. arch. Lucia Mészárová

www.designacademy.sk

Kategória: Detská izba Navrhovanie interiéru
Tagy: detská izba detský nábytok zariaďovanie detskej izby
Zdieľať článok

Diskusia