13. 10. 2008
Zdieľať

V detskej izbe sa môžeme nechať uniesť našimi nápadmi a nesplnenými snami z detstva. Nemusíme sa báť, že budeme musieť návšteve vysvetľovať, prečo je kreslo ružové, tapeta na stene žltá, koberec modrý, závesy zelené...

Dobrý deň,

v rodinnom dome bývame už niekoľko rokov, ale až teraz máme potrebu zariadiť izbičku pre našu dvojročnú dcérku. Ide o podkrovný priestor s rozmermi 5,5 × 4 m a práve to je jeden z dôvodov, prečo sa obraciam na vás s prosbou o radu. Vždy sa mi páčil farebný „miniatúrny“ detský nábytok, no sama neviem, či chcem ísť touto cestou. Deti rastú rýchlo a bola by som rada, keby sa našlo riešenie s prihliadnutím na budúcnosť. Teším sa na vaše nápady.
 

S pozdravom
Štěpánka Bulová

(redakčne krátené)

Pri zariaďovaní detských izieb pre naše ratolesti, ktoré ešte neokúsili školské lavice, sa môžeme vybrať dvomi smermi. Ich rozprávkový svet možno vytvoriť pomocou nábytku v ich (momentálne) obľúbenej farbe s použitím výrazných prvkov, napríklad ilustrovaných tapiet na dverách, alebo môžeme staviť na neutrálnejšie materiály a pohrať sa s farebnosťou stien, doplnkami a textíliami.
 


Z rozprávky do života

165544
Ing. arch. Katarína Bolešová

Alternatíva A

Oproti oknu je umiestnená posteľ s otvorenou policovou zostavou, skrinkami a pracovným stolom, pri ktorom je možné sedieť z oboch strán a rodič tak môže mať dohľad nad písaním prvých domácich úloh. V druhom rohu izby je situovaná vstavaná skriňa s výraznou tapetou vo farbe nábytku na posuvných dverách, ktorá by sa v budúcnosti mohla jednoducho vymeniť, a veľké priestranstvo na hranie s variabilným úložným priestorom. Farebnosť nábytku je v tomto riešení odvážnejšia, preto by sme mali doplnky, farbu stien a textílie riešiť s rozvahou, aby nábytok nezanikol.

 


Z rozprávky do života

165545
Ing. arch. Katarína Bolešová

 


Z rozprávky do života

165547
Ing. arch. Katarína Bolešová

Alternatíva B

V izbe sú drevené stropné trámy, preto je možné použiť podobný drevodekor v kombinácii, napríklad, s bielou a pravdepodobne nebude potrebné o pár rokov vymieňať nábytok. Korpus je vo farbe orecha a pri použití materiálu v zdvojenej hrúbke jeho jednotlivé kusy ešte viac vyniknú. Môžeme sa hrať s výraznými farbami, vzormi na stenách a doplnkoch. Pri dverách je umiestnená skriňa s komodami a posteľ s úložným priestorom. Skos vytvára pohodovejší priestor pre snívanie a väčší pocit bezpečia. Oproti sú opäť potrebné police a pracovný kút, ktorý sa môže neskôr doplniť.
 


Z rozprávky do života

165548
Ing. arch. Katarína Bolešová

 

Z rozprávky do života

165549
Ing. arch. Katarína Bolešová

Pri prvom variante by ste mali rátať s tým, že v budúcnosti bude treba opäť investovať do nábytku, prípadne do výmeny alebo úpravy jeho častí, pretože je veľká pravdepodobnosť, že vaše milované dieťa o pár rokov nebude rozumieť, prečo má na dverách skrine ovečky a nábytok v ružovej farbe. Tiež si treba uvedomiť, že dcérka síce v súčasnosti potrebuje dostatok priestoru na maratón s kočiarom krížom-krážom po izbe a na rozkladanie hračiek od oboch babičiek, no o nejaký čas pôjde do školy a jej potreby sa zmenia.

Ak vám to veľkosť izby dovolí, je dôležité vytvoriť v nej dostatočný priestor na hranie, tancovanie, uskladnenie hračiek, oblečenia, spaciu zónu a tiež treba myslieť na pracovný kút. Vhodné sú otvorené alebo uzatvorené policové systémy, ktoré sa momentálne môžu využiť na bábiky všetkých veľkostí a neskôr napríklad na knihy. Je užitočné doplniť ich o škatule, koše a kontajnery na kolieskach. Sú vhodné na rýchle upratovanie, skladovanie vecí, môžu hýriť farbami a v budúcnosti ich môžete jednoducho vymeniť alebo doplniť.

Asi všetci poznáme počmáraný nábytok a steny. Môžeme byť však tolerantní a predvídaví a vytvoriť plochy, na ktoré sa dá písať a kresliť donekonečna. V ponuke sú farebné lakované bezpečnostné sklá v rozličných farbách, no s ich použitím by sme asi predsa len mali počkať do školského veku ratolestí. Úložný priestor môžeme riešiť vstavanou skriňou na mieru, komodami, skrinkami, takisto je dobré myslieť na úložný priestor v posteli.

Nábytok by mal byť riešený tak, aby dieťa bez rizika dočiahlo na obľúbenú knihu a mohlo jednoducho upratať hračky. Preto by zostavy mali byť nižšie, variabilné a ľahko prístupné. Vhodne vybraný nábytok je schopný „rásť“ s dieťaťom a môže sa postupne dopĺňať – napríklad, ak pracovný stôl nie je ešte potrebný, môže byť priestor využitý na stavanie hradov. Je dobré, keď máme zariadenie izby vopred komplexne premyslené.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom 08/2008.

Kategória: Bývanie Detská izba Navrhovanie interiéru
Tagy: detská izba riešenie
Zdieľať článok

Diskusia