Variabilná detská izba

21. 07. 2005
Zdieľať

Detská izba je oveľa dôležitejší priestor v byte, ako by mnohí predpokladali. Pomáha formovať duševné a fyzické zdravie detí, tu si dieťa uvedomuje, buduje a dokazuje svoj status v rodine. Detská izba je viacfunkčný priestor, v ktorom sa dieťa počas dňa hrá, učí a stretáva sa s priateľmi, ale tento priestor má aj relaxačnú funkciu. Jeho forma by mala odrážať fyzický aj duševný vývoj dieťaťa, ktorý je najmä na začiatku jeho života veľmi dynamický.

Umiestnenie detskej izby

Na začiatku dieťatku stačí už spomínaný kút v priestoroch rodičovskej spálne. V predškolskom a v mladšom školskom veku je vhodné pričleniť samostatnú izbu ku kuchyni (obytnej kuchyni), aby bolo dieťa stále pod kontrolou a zachoval sa jeho spoločenský kontakt s rodičmi počas denných domácich prác. S postupujúcim vekom dieťaťa narastá aj jeho potreba osamostatňovať sa a presúvať sa aj do menej kontrolovaných zákutí bytu. Detská izba musí byť v dostatočne presvetlenej a preslnenej časti bytu. V ranom období je vhodné umiestnenie izby na južnú stranu bytu, prípadne juhovýchod alebo juhozápad. Neskôr už orientácia na slnečnú stranu nie je taká dôležitá a na umiestnenie izby sa kladú podobné nároky ako napr. na hosťovskú izbu alebo pracovňu.

Usporiadanie mobiliára v detskej izbe

Osobitnú pozornosť treba venovať umiestneniu detskej postele. Posteľ musí poskytovať okrem funkčných nárokov aj dostatočný pocit bezpečia. Posteľ malých detí umiestňujeme zvyčajne oproti dverám v kúte miestnosti alebo na miesto, ktoré chráni vyšší nábytok. Neskôr možno lôžko umiestniť vyššie nad podlahu, čím získame priestor na umiestnenie komody, skrine alebo pracovného stola, prípadne vzácnu voľnú podlahovú plochu na hranie. Vo variabilných zostavách detského nábytku sa môže pod zvýšeným lôžkom skrývať aj druhé lôžko.
Pracovný stôl treba umiestniť pod okno, aby svetlo dopadalo spredu, prípadne zľava (pre ľavákov sprava). Dopadajúce ostré slnečné svetlo treba regulovať vhodnou tieniacou technikou (roletami, žalúziami a pod.) kombinovanou s tenkým závesom zabezpečujúcim difúzne svetlo.
Spôsob zariaďovania detskej izby možno rozdeliť na dva hlavné prúdy: klasický – statický, keď má nábytok svoje ustálené miesto, a dynamický, ktorý umožňuje programovateľnú premenu interiéru počas dňa. Súčasné trendy, ktoré udávajú poprední výrobcovia detských izieb, zdôrazňujú najmä dynamickú líniu. Variabilita detskej izby sa dosahuje horizontálnym alebo vertikálnym prekrývaním nábytkových prvkov, ktoré sa podľa potreby do priestoru aktuálne vytiahnu alebo naopak zasunú či sklopia. Napríklad na spodných podlažiach sa v jednom bloku môžu nachádzať úložné priestory, nad ktorými je výsuvná stolová doska a lôžko. Takéto riešenie je síce drahšie (nábytok s posuvným kovaním), ale výrazne šetrí plošné nároky na priestor a v konečnom dôsledku prináša vlastne úsporu (izbu nemusíme plošne predimenzovať). Takéto riešenia sú vhodné pre staršie deti, ktoré majú dostatok fyzickej sily a schopností, aby nábytok prispôsobovali svojim potrebám.

Farebnosť a materiály v detskej izbe

Vzhľad detskej izby je veľmi dôležitý pre budúcu schopnosť dieťaťa posudzovať a vnímať estetické hodnoty okolo seba. Priestor a predmety, ktorými ho obkolesíme v útlom veku, budú vo veľkej miere formovať jeho názory na životný štýl. Vnemy z útleho detstva sa prejavia na jeho vnímaní krásy v dospelom veku.
Malé deti reagujú na výrazné farby, čo však neznamená, že všetky plochy v detskej izbe musia byť farebne agresívne. Na veľké plochy je vhodné aplikovať tlmené farby teplých odtieňov. Menšia plocha, ktorá v priestore nedominuje, môže mať aj výraznejšiu farebnosť. Farebnosť povrchov v izbe pre staršie deti je veľmi individuálna a závisí od kultúry, ku ktorej deti inklinujú.
Voľba správnej materiálovej bázy je podmienená aj vekom dieťaťa. Dieťa sa nezaujíma o cenu podlahy za meter štvorcový, a preto je vhodné zvoliť správny materiál povrchov s ohľadom na budúce aktivity. Deti do šiestich rokov sa rady hrajú na podlahe. Podlaha by preto mala byť teplá a súčasne ľahko čistiteľná. Podľa týchto nárokov je ideálnym riešením podlaha z linolea alebo korku, prípadne ľahko čistiteľné koberce a parkety z lakovaného dreva. Na podlahu v izbe školáka možno odporučiť PVC, ktoré znesie aj menej ohľaduplné zaobchádzanie. Časť steny je vhodné upraviť umývateľnými farbami, prípadne tapetami alebo obkladmi, ktoré môžu súčasne plniť aj funkciu školskej tabule.

Osvetlenie

Kvalitné prirodzené denné osvetlenie je podmienené orientáciou izby na južnú stranu, ale môžeme ho získať aj odrazom svetla od reflexnej plochy (napríklad steny átria). Najväčšiu pozornosť treba venovať osvetleniu pracovného stola. Okrem prirodzeného osvetlenia od okna treba na stôl z bezpečnostných dôvodov napevno umiestniť lampu s pohyblivým ramenom vybavenú kompaktným žiarivkovým zdrojom (z dôvodu nízkej povrchovej teploty zdroja). Hlavné osvetlenie musí spĺňať svetelné nároky potrebné napr. pri upratovaní izby, ale aj pri rozličných nepredvídateľných dynamických aktivitách. Osvetľovacie teleso a svetelný zdroj by mali byť dostatočne odolné proti rozbitiu. Praktickým prvkom je regulácia hlavného osvetlenia prostredníctvom stmievača, ktorým možno nastaviť vhodný režim (večerné zaspávanie, opatera chorého dieťaťa a pod.). Vhodné tvarovanie podhľadu umožňuje vytvoriť nepriame osvetlenie, ktorým možno dosiahnuť príjemnú plasticitu priestoru. V súvislosti s osvetlením nesmieme zabudnúť ani na bezpečnosť elektrických zásuviek, aby sme deti chránili pred zranením elektrickým prúdom. V detskej izbe, ale aj v ostatných častiach domu treba zásuvky umiestniť do výšky nedosiahnuteľnej malými deťmi (združenie zásuvky a vypínača osvetlenia) alebo zásuvky uzavrieť bezpečnostnými krytmi.

Kategória: Bývanie Detská izba
Tagy: bývanie detská izba farebnosť osvetlenie priestor
Zdieľať článok

Diskusia