Víťazné domy v súťaži Drevostavba roka 2013

06. 05. 2014
Zdieľať

V roku 2012 Sekcia drevostavieb ZSD SR úspešne zaviedla vlastnú „Značku kvality“, ktorá ide nad rámec povinných certifikácií výrobkov a konštrukcií, a o pridelenie ktorej sa môžu uchádzať členovia ZSD SR. Aj v tomto roku zorganizovala súťaž o „DREVOSTAVBU ROKA“, kde členské spoločnosti SD ZSD SR mohli nominovať svoje hotové realizácie za rok 2013.

Výsledky súťaže vyhlásila odborná porota na výstave CONECO 2014 (26.3. – 29.3.2014) v Bratislave a výsledky hlasovania laickej verejnosti vyhodnotila SD ZSD SR po výstave DOMEXPO v Nitre (24.4. –  27.4.2014).

Komisia bola navrhnutá z odborníkov – architektov a stavebných inžinierov, ktorí pôsobia v danej oblasti i v akademickej sfére, v zložení: 

prof. Ing. Jozef Štefko, CSc. – predseda, 
Ing. Arch. Ľubica Fabri – architektka, 
Ing. arch. Eva Teplanová – architektka, 
Ing. arch. Eugen Nagy, architekt, 
Ing. Roman Soyka, PhD. – statik drevených konštrukcií.

Nominovaných bolo 11 návrhov realizovaných drevostavieb, ktoré zastupovali jednotlivých výrobcov. Všetky súťažné stavby si môžete pozrieť v článku.

Prvé miesto: Logistické administratívne a  školiace centrum Herz Slovensko:


Logistické administratívne a školiace centrum Herz Slovensko

Logistické administratívne a školiace centrum Herz Slovensko

Logistické administratívne a školiace centrum Herz Slovensko od firmy Tectum Novum
Výnimočná drevostavba s komplexnou vysokou kvalitou, pioniersky počin s ohľadom na kvalitu pracovného prostredia a energeticky úspornú prevádzku. Striedmy tvar a farebné riešenie, avšak decentný a kultivovaný výraz. Ušľachtilé obklady – cítiť za tým „drevostavbu“. Veľkoobjemová stavba na báze dreva  – v  našich podmienkach zatiaľ niečo výnimočné. Drevo je hojne zastúpené aj interiéroch. Kultivované pôdorysy, minimalistický dizajn vnútri aj vonku.

Druhé miesto: Rodinný dom v Stupave, časť Kremenica od firmy ForDom:


Rodinný dom v Stupave, časť Kremenica

Rodinný dom v Stupave, časť Kremenica

Dizajnérske majstrovstvo – necítiť tu kŕčovitú snahu autora za každú cenu dosiahnuť niečo výnimočné. Kultivovaná hmota, čisté línie. Z minima dosiahnuté maximum vďaka nápadu so sklonom dvoch striech a čistej geometrii omietanej fasády. Decentné vloženie dreveného obkladu medzi presklené plochy. Drevená konštrukcia prístrešku kopíruje sklon strechy a je jednoduchá, avšak pôsobivá.

 

Dve tretie miesta: Dvojdom v Zamarovciach – ul. Pod tehelňou: 


Dvojdom v Zamarovciach

Dvojdom v Zamarovciach

Architektonická hra kubusov, ktorá vytvára vcelku zaujímavú a vydarenú dynamiku. Chladný „masívny“ výraz stavby posilňuje kamenný obklad. Pôdorysy sú jednoduché a prehľadné, zrkadlením identických polovíc dvojdomu vzniká zaujímavý vonkajší vzhľad. Treba oceniť vysokú stavebnú kvalitu.

NED Mladé Čunovo od firmy Drevstav Slovakia:


NED Mladé Čunovo

NED Mladé Čunovo

Zaujímavý kontrast medzi bielou fasádou a súbežným pásom presklenej steny a dreveného obkladu na prízemí. Oživením sú rôznofarebné rolety. Podpery vo forme „V“ vytvárajú zaujímavý akcent k horizontálam a vertikálam stavby.

Na štvrtom mieste sa umiestnila stavba Pallas Exclusive od firmy Atrium s hodnotením: Prednosťou je invencia v použití obkladov v kombinácii s bielou omietkou, kvalitné vyhotovenie fasád. 


Pallas Exclusive, Atrium SK

Pallas Exclusive, Atrium SK
Atrium SK

Na piatom mieste sa umiestnila stavba Zrubový dom Silvia od Drevodomu Orava s hodnotením: Stavba so štandardným typovým architektonickým výrazom. Zaujme však kvalitným riešením exteriérových plôch, obkladov, farieb. Stavba pôsobí teplo a moderný dizajn podporuje decentné riešenie zábradlí. Vysoká stavebná kvalita, precízny detail.


Zrubový dom Silvia

Zrubový dom Silvia

Výsledky hlasovania laickej verejnosti:

Hlasovanie DREVOSTAVBA ROKA 2013 na portáli www.mojdom.zoznam.sk

Čísla potvrdili výbornú účasť na hlasovaní, čo potvrdzuje rastúci záujem slovenských staviteľov o drevostavby. Zúčastnilo sa 4 299 ľudí.

Čísla návštevnosti sú veľmi priaznivé, a verím, že to bude dobrým impulzom na ďalší ročník ale aj prehlbovanie témy drevostavieb na webe, navyše sú bodové odstupy v tomto ročníku len minimálne. Záujem ľudí sa takmer rovnomerne rozdelil medzi všetky nominované stavby, čo svedčí o vyrovnanosti realizácií,“ povedal Ing. Juraj Vilkovský, manažér vydavateľa časopisu Môj dom, JAGA GROUP, s.r.o.

Výsledky hlasovania:

1.miesto: Zrubový dom Silvia, firma: Drevodom Orava s.r.o., Podbiel 
autor projektu: Ing. Tatiana Jurčová, 728 hlasov

2.miesto: Pallas Exclusive, firma: Atrium SK s.r.o., Banská Bystrica, 
autor projektu: Ing. arch. Simona Brezovanová, 693 hlasov 

3.miesto: Logistické administratívne a  školiace centrum Herz Slovensko, 
firma: Tectum Novum s.r.o., Zemné, autori projektu: Ing. arch. Aleš Hradecký, PhD.; Ing. arch. Daniel Bartoš, 656 hlasov

Na výstavách Coneco v Bratislave a DOMEXPO v Nitre mali možnosť návštevníci odovzdať aj papierový hlasovací lístok so svojim tipom a tak sa zapojiť do hlasovania.

Výsledky hlasovania:

Celkový počet odovzdaných hlasov: 1171

Poradie:

1.miesto: Pallas Exclusive, firma: Atrium SK s.r.o., Banská Bystrica, 
autor projektu: Ing. arch. Simona Brezovanová, 205 hlasov

2.miesto: Zrubový dom Silvia, firma: Drevodom Orava s.r.o., Podbiel 
autor projektu: Ing. Tatiana Jurčová, 174 hlasov

3.miesto: Rodinný dom v Stupave, firma: ForDom, s.r.o.,Zvolen, 
autor projektu: Ing. arch. Pavol Pokorný, 164 hlasov

Kategória: Materiály Súťaže
Tagy: drevostavba roka
Zdieľať článok

Diskusia