Dosiahnite tepelnoizolačného komfortu aj s jednovrstvovým murovaním

11. 09. 2014 Zdieľať

Jednovrstvové murovanie poskytuje rad zásadných výhod – je rýchle, ekonomické a jednoduché. Úspora nákladov nie je len v materiáli, ale tiež v ušetrenom čase. Stavebný systém Ytong je výnimočný úplnou presnosťou a kompatibilitou všetkých dielov. Stavba je teda podobná stavebnici.

S presným skladaním a napojením dielov „od suterénu po strechu“ sa vopred ráta. Práve toto presné napojenie má veľký podiel na tom, aby tepelnoizolačné vlastnosti fungovali aj s jednovrstvovým murovaním bez dodatočného zatepľovania.


Dosiahnite tepelnoizolačného komfortu aj s jednovrstvovým murovaním

1413571
Xella Slovensko, spol. s r.o.

Prečo zvoliť práve pórobetón

Stavebný materiál, zodpovedajúci nárokom súčasnosti, musí spĺňať rad kritérií. Najčastejšie o výbere rozhoduje ekonomické hľadisko a úžitkové vlastnosti, ktoré uľahčia realizáciu často krát architektonicky náročných projektov. Trendom je samozrejme taktiež nízko nákladová energetická prevádzka budovy a pre mnoho stavebníkov je podstatná aj otázka zdravotných rizík.

Myšlienka odľahčiť betón tým, že sa z neho vytvoria ľahké porézne tvárnice, vznikla vo Švédsku v roku 1929. Výsledok prekvapil svojimi vynikajúcimi vlastnosťami – stále si zachováva pevnosť betónu, aj jeho základné, úplne prírodné zloženie, tvorené kremičitým pieskom, cementom a vodou. Ďalším podstatným plusom je nehorľavosť, zdravotná neškodnosť a predovšetkým tepelnoizolačné schopnosti bieleho pórobetónu.

Pórobetón je jeden z najtvárnejších materiálov. Tvárnice je možné upravovať a pracovať s nimi s veľkou presnosťou, čo umožňuje realizovať akékoľvek atypické projekty za dodržania všetkých vynikajúcich tepelnoizolačných vlastností.

1413573
Xella Slovensko, spol. s r.o.

Vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti

Odľahčený betón, obsahujúci milióny drobných pórov, sa chová podobne ako napríklad funkčné odevy. Dokáže zabrániť úniku tepla a funguje aj ako izolácia. Je teda možné veľmi jednoducho dosiahnuť štandard pasívneho domu.

Ytong je však neprekonateľný predovšetkým v tom, že bráni vzniku tepelných mostov, ktorými uniká teplo. Nie je teda nutné zateplenie či iné dodatočné opatrenia. V miestach, ako sú rohy miestností či okolie okien, systém poskytuje presne na seba nadväzujúce diely, ktoré taktiež nezakladajú podmienky týmto problémom.

Užívateľský komfort zvyšuje aj to, že je pomocou pórov regulovaná vlhkosť v dome. Tým pádom nehrozí vznik nebezpečných plesní – o nich vedia svoje hlavne ľudia s respiračnými problémami, rodiny s alergickými deťmi či astmou.

Postavte si dom v pasívnom štandarde

Pre jednovrstvové murovanie sú v sortimente optimálne Ytong Theta+ a Ytong Lambda+ s vylepšenými tepelnoizolačnými vlastnosťami. Je možné z nich stavať domy vo veľmi úspornom štandarde, a to bez dodatočného zateplenia. Predovšetkým Theta+ s hrúbkou 500 mm spĺňa pri jednovrstvovom murovaní nároky pasívneho domu.

Medzi uvádzané nevýhody patrí často to, že je tento spôsob veľmi náročný na presnosť a dodržanie technologických postupov. Ytong však vďaka presným tvárniciam a kompletnej ponuke toto riziko minimalizuje. O jednoduchosti použitia svedčí predovšetkým fakt, že veľká časť domov, stavaných svojpomocne, v súčasnosti vzniká práve z nich. Navyše, firma poskytuje široké odborné poradenstvo a spolupracuje s veľkým počtom stavebných spoločností, ktoré s týmto materiálom pracujú.

Zdroj: Ytong

Kategória: Materiály
Tagy: materiál murovanie PR článok stavebný systém
Zdieľať článok