Kupujete si večeru podľa metrov štvorcových?

23. 05. 2015
Zdieľať

„Aká je vaša cena za meter štvorcový pri výstavbe domu na kľúč?“ To je častá otázka, ktorú počujeme od potenciálnych majiteľov domov. Keďže neexistuje žiadna jednoduchá alebo správna odpoveď na túto otázku, odpovieme inou: „Koľko stojí večera v reštaurácii?“

Pravdivá odpoveď je, že to záleží na okolnostiach. Môžete si kúpiť jedlo v rýchlom občerstvení a nasýtiť sa ponukou eurového menu, alebo sa najesť v päťhviezdičkovej reštaurácii a vychutnať si nezabudnuteľný kulinársky zážitok.

To isté platí aj pri stanovení ceny výstavby domu. Nemôžete určiť univerzálnu cenu na výpočet nákladov potrebných na výstavbu. Kvalita materiálov, náklady na prácu, zložitosť výstavby – to všetko sú faktory, ktoré sú zarátané do konečnej ceny. Dom s rozlohou 150 m2 môže byť postavený ako jedno- alebo dvojposchodový. Je viac než isté, že cena za 1 m2 nebude v tomto prípade rovnaká. Jednoposchodový dom pri takejto rozlohe si vyžaduje väčšie základy a strechu, čo znamená viac materiálu a práce. Konštrukčné prvky ako tvar domu, typ základov a strešnej krytiny, počet izieb a rohov, okien a iných prvkov takisto prispievajú k výške celkových nákladov. Toto sú vaše „predjedlá“, pretože prichádzajú na začiatku vášho zážitku.


Kupujete si večeru podľa metrov štvorcových?

Kupujete si večeru podľa metrov štvorcových?
Houseplans.com

Potenciálni klienti tiež často žiadajú hrubý odhad konečnej ceny výstavby domu, no existuje viacero dobrých dôvodov, prečo to nie je možné urobiť. Každý dom je jedinečný, a to pre konkrétne požiadavky klienta na fasádu, okná alebo podlahy a množstvo produktov, z ktorých a dá vyberať. Môže sa preto ľahko stať, že viacerí záujemcovia o rovnakú zákazku stanovia nízku, až takmer rozprávkovú cenu, ktorá nemusí zahŕňať všetky náklady, ako napríklad cenu za základy domu.

Budúci majitelia domu by radi mali aspoň predstavu o cene projektu, aby sa mohli rozhodnúť, či je pre nich výstavba rodinného domu prijateľná možnosť. Dnes je problémom i priveľa informácií či, naopak, ich nedostatok. Informácie z novín, časopisov alebo internetu však môžu spôsobiť, že potenciálni klienti nemajú tú správnu alebo jasnú informáciu.


Kupujete si večeru podľa metrov štvorcových?

Kupujete si večeru podľa metrov štvorcových?
Houseplans.com

Pri domoch budovaných na mieru preto nie je jednoduché dať správnu odpoveď na otázku týkajúcu sa približnej ceny výstavby domu. Dôvodom je aj snaha staviteľa domov na mieru odlíšiť sa nielen kvalitou ponúkaných materiálov, ale hlavne pridanou hodnotou. Nie tak ani vyššou hodnotou postaveného domu, ale kvalitou práce a služieb, ktorá odlišuje staviteľa od jeho konkurencie v cenovom zápase o potenciálneho klienta.


Kupujete si večeru podľa metrov štvorcových?

Kupujete si večeru podľa metrov štvorcových?
Houseplans.com

Ak ste vonku na večeri a rozhodujete sa, či máte chuť a miesto na dezert, zvyšujete tým aj cenu samotnej večere. Aj s vaším novým domom sa môžete rozhodnúť pre „zákusky“, ktoré majú vplyv na celkové náklady na meter štvorcový – žulová pracovná doska, špeciálne okná a dvere, stolárske výrobky na zákazku alebo špecifický typ kozuba. Ak staviteľ robí výpočet ceny za meter štvorcový vášho nového domu, stačí sa opýtať, či to zahŕňa okno reštaurácie rýchleho občerstvenia, cez ktoré vám je podané jedlo do auta, alebo päťhviezdičkového kuchára.

Ľuboš Dúbravský
LD and Son Homes s.r.o.
foto: houseplans.com
www.ldandsonhomes.eu 

Kategória: Materiály
Tagy: drevené konštrukcie drevodomy drevostavba
Zdieľať článok

Diskusia