Priestranný tehlový dom v Kolovratoch: Keď otec vypočuje priania syna

15. 04. 2019 Zdieľať

Energeticky úsporný dom zo zdravého prírodného materiálu, v ktorom sa nebojíte otvoriť okná a dýchať čistý vonkajší vzduch. Dom, ktorý s pokorou zapadá do charakteru obce a budí zdanie, že je tu už odjakživa. Taká bola predstava investora Tomáša Nigrina o bývaní, ktorú mu v pražských Kolovratoch pomohol naplniť svojím projektom otec Ing. arch. Miloš Nigrin a tehlové systémy HELUZ. Profesijné aj životné skúsenosti projektanta sú viditeľné v množstve detailov tak v interiéri, ako aj v exteriéri nenápadného, ale priestranného domu.

Zatepľovať nový dom je chyba

Stavať začali na jeseň 2015. Tak investor, ako aj projektant, chceli tehlový dom bez dodatočného zateplenia. Podľa projektanta domu, pána Miloša, nie je cesta dodatočného zatepľovania domu tou najlepšou cestou pri novostavbách, pretože často môže priniesť komplikácie. „Podľa mňa je homogénna jednovrstvová konštrukcia najlepším riešením a pri voľbe správneho materiálu spĺňa aj tepelno-izolačné požiadavky. Pokiaľ ide o prácnosť aj náklady, vychádza podľa môjho názoru lepšie, v porovnaní s kontaktným zateplením, jednovrstvová konštrukcia,“ hovorí projektant domu Ing. arch. Miloš Nigrin.
 
„Ja som sa odovzdal do rúk architekta, nechal som si poradiť,“ doplňuje ho so smiechom syn Tomáš a pokračuje: „Na začiatku som sa rozhodol pre tehlový dom, nechcel som drevostavbu. Otec mi odporučil materiál, ktorý splní moje požiadavky aj na nízke prevádzkové náklady domu. Nechcel som ale stavať pasívny dom. Preto sme zvolili materiál HELUZ Family 44 2in1, pretože spĺňal okrem tepelno-izolačných, akumulačných či energetických požiadaviek tiež vytvorenie kvalitného vnútorného prostredia. Napríklad z hľadiska akustiky – miestnosti a poschodia sú dostatočne akusticky oddelené.“
 

Priestranný tehlový dom v Kolovratoch

Priestranný tehlový dom v Kolovratoch
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Drevostavby nevyhovujú súčasným požiadavkám

„Mňa problematika drevostavieb dlhodobo zaujíma. Už spôsob, akým sa tieto stavby často realizujú, je z môjho pohľadu veľakrát nesprávny. Pokiaľ sa drevo neošetrí v autokláve, nemôžeme hovoriť o hĺbkovej a efektívnej úprave dreva na stavbu domu. Ďalší dôvod, prečo som nechcel drevostavbu, je ekológia. Videl som štúdiu niekoľkých vedeckých vysokoškolských tímov, keď sa porovnávali energetické náročnosti stavieb počas ich života. Od spílenia stromu, cez vykopanie základov až po likvidáciu drevostavby. Výsledky boli porovnateľné pri drevostavbách a tehlových stavbách. Ale životnosť drevostavby je 50 rokov, zatiaľ čo pri tehlovej stavbe minimálne 200 rokov. To bol jeden z dôvodov, prečo som zamietol drevostavbu a volil tehlu, v tomto prípade HELUZ Family 2in1 44. Syn (investor) nechcel drevostavbu tiež pre obmedzené možnosti voľného vetrania, čo je v domácnosti s dvoma deťmi a veľkým psom často nutnosť,“ doplňuje projektant. 
 

Priestranný tehlový dom v Kolovratoch

Priestranný tehlový dom v Kolovratoch
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Jednoduchý dom z tehál HELUZ, ktorý nebude riadený počítačom

Investor domu mal jasnú predstavu, aký dom by chcel. Tehlový a energeticky úsporný. Nevyžadoval, aby to bol pasívny dom, ale vyhovoval mu dom nízkoenergetický, v ktorom môže mať otvorené okná a môže využívať vonkajší čistý vzduch. Dom, ktorý bude jednoduchý a zjednodušene povedané, nebude riadený počítačom a robiť niečo bez jeho vedomia. 
 
„Úroveň kvality môjho života, môjho bývania nemôže byť závislá od igelitovej fólie, ktorá má 0,3 milimetra a je prelepená nejakou tesniacou páskou. Pretože si nie som istý, ako tá fólia bude vyzerať o desať, dvadsať rokov. To je pre mňa neprijateľné. Chcem bývať tak, že keď si otvorím dvere, pôjde mi do miestnosti vzduch a nie som závislý od rekuperácie,“ doplňuje projektant ku komfortu bývania v dome.
 

Priestranný tehlový dom v Kolovratoch

Priestranný tehlový dom v Kolovratoch
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Komplexný stavebný systém HELUZ šetrí peniaze aj čas

Keď sa rozhodovali pre najvhodnejší tehlový materiál, voľba padla na HELUZ. „Z môjho pohľadu projektanta tento výrobca ponúka komplexný stavebný systém, kvalita jeho výrobkov je veľmi dobrá a seriózna a veľmi pružný je aj zákaznícky servis. Veľmi dobre sa spolupracovalo s obchodnými zástupcami, ale často aj so statičkou spoločnosti HELUZ. Keď som mal nejaký problém pri projektovaní, všetci mi vyšli maximálne v ústrety. S dodaným materiálom HELUZ neboli problémy, bolo nutné však dodržiavať presný technologický postup pri murovaní domu. Roletové preklady HELUZ vyžadujú od montážnej firmy určitú skúsenosť pri vlastnej montáži a osadzovaní tieniacej techniky. Celý dom je konštrukčne veľmi zložitý, má niekoľko výškových úrovní, čo niekedy vyžadovalo odborné posúdenie výrobcom priamo na stavbe. Jeho reakcia bola rýchla a profesionálna. A práve to som veľmi ocenil,“ dodáva k voľbe materiálov HELUZ projektant domu.
 
Projektant aj investor sa zhodli, že k úspešnej stavbe domu prispel komplexný stavebný systém HELUZ. Detailne prepracované systémové riešenia obvodového aj vnútorného muriva, prekladov, stropov a ďalších stavebných častí domu eliminovali možné chybné stavebné postupy, šetrili čas aj peniaze. 
 

Priestranný tehlový dom v Kolovratoch

Priestranný tehlový dom v Kolovratoch
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Tepelný komfort aj nízka faktúra za plyn

Tepelný komfort v dome je veľmi dobrý, čo sa potvrdilo tohto roku v zime. Aj keď je v dome kondenzačný plynový kotol, objekt sa často vykuruje krbom, z ktorého sa teplý vzduch rozvádza do celého domu. Výkonný krb aj plynový kotol sú napojené na komínové teleso HELUZ, ktoré zapadá do komplexného stavebného systému HELUZ.
 
Stavbou domu sa podľa Tomáša Nigrina naplnilo aj očakávanie príjemného a zdravého bývania v prírode, zhotoveného zo zdravého prírodného materiálu. Veľmi príjemne navyše prekvapila prvá faktúra za ročné plynové vykurovanie a ohrev teplej vody. Bola nižšia ako platba za diaľkové vykurovanie a dodávky teplej vody v 60-štvorákovom byte v paneláku. A pritom sa nový dom vykuruje kvôli deťom prakticky nepretržite.
 

Priestranný tehlový dom v Kolovratoch

Priestranný tehlový dom v Kolovratoch
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Maximálne využitý každý centimeter

Dom je umiestnený na miernom svahu, jednotlivé miestnosti domu tak majú rôzne výškové úrovne. Zadanie síce bolo zdanlivo jednoduché, ale zároveň bolo veľmi komplikované. Pozemok je veľmi zložitý, hladina spodnej vody je vysoko, limitujúca bola aj malá hĺbka miestnej kanalizácie. Preto už samotné osadenie domu do terénu bolo náročné. Pokiaľ ide o dom, projektant ho chcel urobiť čo najúspornejší, najjednoduchší, s minimom chodieb a nevyužitého priestoru. Dom je riešený ako 5 + kk, kde sú dostatočne naddimenzované všetky obytné aj vedľajšie priestory. Skúsený projektant dobre vie, že v každom, hoci aj väčšom dome, stále chýba úložný priestor. Ale v tomto prípade je používateľ domu spokojný, pretože vnútri domu je maximálne využitý každý centimeter. V žiadnej spálni preto nemusí byť skriňa, viac priestoru je aj v detských izbách a pracovni. 
 

Priestranný tehlový dom v Kolovratoch

Priestranný tehlový dom v Kolovratoch
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Pokora a striedmosť aj pri projektovaní

Dom na seba neupozorňuje, je vyprojektovaný tak, že zapadá do charakteru obce a budí zdanie, že je tu už odjakživa. Ako hovorí projektant, človek má byť pokorný a projekt má rešpektovať okolitú zástavbu.
 
„Pýtate sa, či som spokojný s existujúcim výsledkom stavby a či sa naplňuje stavbou tohto domu predstava o ekonomickom, úspornom a zdravom bývaní?“ kladie si otázku Ing. arch. Miloš Nigrin a zároveň odpovedá: „Nechcem to vzťahovať len na tento domu, ale myslím to všeobecne. Dôležité je sa od investora dozvedieť, čo od vás chce, čo požaduje. Aký je jeho životný štýl, priority, koľko ich bude v dome bývať, či chce mať záhradku a domácich maznáčikov, ale je tu ešte súbor ďalších vecí, ktoré vám v prvej chvíli ani nenapadnú, ale ktoré sú veľmi podstatné. Snažil som sa tým naplniť skúsenosť, ktorú som získal ja, zapracovať tam drobnosti, ktoré uľahčia a spríjemnia život a bývanie. Musíte myslieť veľmi dopredu a vlastne ďalej ako investor. Pravidelne sa pýtam investorov s odstupom času, čo chceli urobiť inak, čo by sa dalo vylepšiť. A keď sa dozviete, že nič, tak potom je to ten správny pocit, že som to urobil dobre a že sme sa vzájomne pochopili.“
 
Na záver si však projektant domu Ing. arch. Miloš Nigrin neodpustil úprimnú radu: „Odporúčanie projektanta mojim kolegom znie: Nikdy nestavajte, respektíve neprojektujte, dom pre svojho syna. Človek sa snaží to urobiť, ako sa to najlepšie dá, ale najlepšie riešenie neexistuje. Stále je čo zlepšovať, takže v snahe urobiť to ako najlepšie viem, sme končili na variante 18 b, ktorý však nebol, z môjho pohľadu, konečným. Až Tomáš (investor) ma nakoniec presvedčil, že ďalší vývoj už nie je žiaduci a s projektom je úplne a bezo zvyšku spokojný.“ 
 

O projekte:

Názov stavby:  Rodinný dom Kolovraty
 
Projektant: Ing. arch. Miloš Nigrin 
 
Stavebná firma: D.L.A.R.
 
Merná spotreba tepla: 17 kWh/m2  87kWh/(m2×rok)
 
Spotreba energií na všetku prevádzku domu je: 19 447 kWh (plynové kúrenie a ohrev vody) 
 
Energetická náročnosť budovy:
 
Skladba konštrukcie: Jednovrstvová murovaná konštrukcia bez dodatočného zateplenia 
 
Obvodové murivo: HELUZ Family 2in1 44. 
 
Priečky: HELUZ  11,5 
 
 
ZDROJ PR článok spoločnosti HELUZ cihlářský průmysl, v.o.s.
Kategória: Materiály
Tagy: rodinný dom stavba domu stavebné materiály stavebný systém tehlové systémy tehlový dom
Zdieľať článok
Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Kameň, drevo a tehla: 21 tipov, ako ich kombinovaťDom z tehly

Kameň, drevo a tehla: 21 tipov, ako ich kombinovať

Z tradičného tehlového domu sa stalo moderné bývanie plné svetlaDom z tehly

Z tradičného tehlového domu sa stalo moderné bývanie plné svetla

Rodinný dom ako skladačka: Tehla, dub a prírodný kameň tu odkazujú na ikonickú architektúruDom z tehly

Rodinný dom ako skladačka: Tehla, dub a prírodný kameň tu odkazujú na ikonickú architektúru