3 zásady, vďaka ktorým si postavíte zdravý dom

13. 05. 2019 Zdieľať

Zdravé bývanie je dnes rozhodujúcim východiskom pre zdravý život. Veď až neuveriteľných 90 % času trávime v interiéroch. Kvalitu vnútorného prostredia ovplyvňujú najmä stavebné materiály, z ktorých je náš domov postavený.

VIVA park – najväčší výskumný park v Európe – už viac ako 2 roky skúma vplyv rôznych materiálov a ich kombinácií na vnútorné prostredie. Za toto obdobie vyhodnotil viac ako 5 miliónov údajov. Zistenia z tohto výskumu hovoria jasne. Ak chceme mať v dome zdravé prostredie, je potrebné splniť 3 podmienky.

1. Dostatočné a kvalitné zateplenie domu

Prvou podmienkou, bez ktorej nevytvoríte zdravý domov, je zateplenie. Iba dostatočne zateplený dom chráni interiér pred chladom v zime, pred teplom v lete.
V zateplenom dome je vnútorná teplota stien aj v zime príjemná, vďaka čomu obyvateľ zatepleného domu cíti tepelnú pohodu už pri 18 – 20 °C.
Naopak, tí, ktorí bývajú v nezateplenom dome, musia vykurovať až na 24 °C, aby sa cítili príjemne. Takéto prekurovanie však vysušuje vnútorný vzduch a zhoršuje symptómy SBS (syndrómu chorých budov).
Vedeli ste, že?
Ak sú vnútorné steny chladné a vnútorný vzduch vykurovaný na vyššiu teplotu, obyvateľ domu má pocit „prievanu“.

Ako dopadli sledované domy z VIVA parku?

Najhoršie dopadol dom z nezateplenej tehly hrubej 25 cm imitujúci staršiu stavbu.
+
Najlepšie dopadli dom z tehly hrubej 25 cm, zateplenej bielym penovým polystyrénom s hrúbkou 18 cm a dom s betónovou stenou hrubou 18 cm, zateplenou bielym penovým polystyrénom s hrúbkou 20 cm.

Čo to znamená?

Nezateplené staršie domy majú problém vytvoriť svojim obyvateľom zdravé bývanie, no po zateplení sa prehupnú do elity medzi domami.
Podobne sú na tom aj paneláky, v ktorých sa správnym a dostatočným zateplením výrazne zvýši komfort vnútorného prostredia.

2. Konštrukcia domu z masívneho materiálu

3 zásady, vďaka ktorým si postavíte zdravý dom

Masívne steny sú zásobníkom energie (akumulujú teplo). V lete udržia chlad vo vnútri a v zime udržia dlhšie teplo. V kombinácii so zateplením dokážu optimálne vyrovnávať aj krátkodobé teplotné výkyvy počas letných i chladných dní. Ak si teda staviate dom, jednoznačne by ste mali siahnuť po masívnych materiáloch.
Zistenia z výskumu

Prerušenie vykurovania v zime

V testovaných domoch vo výskumnom parku sledovali, čo urobí s vnútornou teplotou dvojdňový výpadok vykurovania. Na začiatku bolo v interiéroch domov 21 °C, vonkajšia teplota bola -12 °C.
V interiéroch nezateplených domov teplota v interiéri klesla po dvoch dňoch na 4 °C.
+
Naopak, zateplené domy s masívnymi stenami si udržali teplotu v interiéri v rozpätí 15 °C až 17 °C.

Aké domy najlepšie chránili pred horúčavou v lete?

Počas horúcich dní sa sledovalo prehrievanie interiéru a opäť sa zistenia opakovali.
Zateplené masívne domy si zachovali príjemnú vnútornú teplotu 24 – 27 °C, nezateplené mali v interiéri až 29 – 30 °C.

3. Vnútorné omietky vplývajú na správnu vlhkosť vzduchu

Okrem teploty vnútorného prostredia je pre zdravé prostredie dôležité udržiavať v interiéri čerstvý vzduch so správnou vlhkosťou. Tá by sa mala pohybovať medzi 40 až 60 %. Ak je vzduch suchší (teda jeho vlhkosť je pod 40 %), môžu obyvatelia trpieť vysušenou nosnou sliznicou alebo problémami dýchacích ciest, čo je veľmi známy stav z prekúrených panelákov.
No ani vyššia vlhkosť (nad 60 – 70 %) nie je pre človeka vhodná, pretože podporuje rast mikroorganizmov a plesní. V takom priestore sú potom vyššie koncentrácie dráždivých, toxických a karcinogénnych látok, ktoré obyvateľov domu vystavujú rizikám ochorení dýchacích ciest, alergií, astmy, dokonca aj nádorových ochorení.
Vnútorná vápenná omietka, napríklad Baumit Klima, má schopnosť pohltiť a postupne uvoľňovať vlhkosť do interiéru, teda znižuje mieru výskytu organizmov škodlivých pre naše zdravie. Ideálne funguje, ak je nanesená v dostatočnej hrúbke (min. 1,5 cm).
Nezabudnite!
Aby bola v interiéri správna vlhkosť a tiež čerstvý vzduch, je dôležité vetrať – prirodzene alebo riadeným vetraním. Ani tie najlepšie materiály vám nezaručia zdravé bývanie bez prívodu čerstvého vzduchu. 

Čo na to zistenia z výskumného parku?
3 zásady, vďaka ktorým si postavíte zdravý dom

Vo všetkých vzorových domoch sa testovala vnútorná vzdušná vlhkosť počas 2 týždňov. V závislosti od ročného obdobia bola vo všetkých výskumných domoch simulovaná tvorba vodnej pary, a to 3-krát denne po 110 g vody, priestory boli zároveň 2- až 3-krát denne vetrané (30 m3 počas 1,5 hodiny).

+
Výrazný účinok na regulovanie vzdušnej vlhkosti a zabezpečenie vyváženejšej klímy v miestnosti mali minerálne difúzne otvorené vnútorné omietky. Najlepšie dopadli domy omietnuté vnútornou Klima omietkou, a to bez ohľadu na typ obvodových stien.
Najhoršie dopadol dom s nezateplenou tehlou, s vnútornou sadrovou omietkou a disperzným náterom.

Kombinácie materiálov robia zázraky

Vo výskumnom parku VIVA zistili aj to, ako spolupôsobia jednotlivé materiály. 
• Ak chcete dosiahnuť v interiéri optimálnu klímu, zvoľte kombináciu tehly a omietky.
• Ak potrebujete mimoriadne dobré zvukovoizolačné vlastnosti alebo zvýšenú ochranu pred elektrosmogom siahnite po kombinácii betónu a omietky.
Text: Denisa Kureková
Foto: Baumit, Isifa/ Shutterstock
Článok vznikol vďaka podpore spoločnosti Baumit
Kategória: Materiály
Tagy: baumit stavba domu zdravé bývanie
Zdieľať článok