Dom, v ktorom býva slnko aj lekár

12. 09. 2019 Zdieľať

Hovorí sa, že kam nechodí slnko, tam chodí lekár. V prípade novostavby na kraji Českých Budějovíc to neplatí, na jednom mieste sa stretli obaja – v dome býva lekár so svojou rodinou a hlavne sa v ňom zabývalo aj množstvo slnka vďaka veľkorysým zaskleným plochám. V jednej z najvyhľadávanejších lokalít Českých Budějovíc zvanej Za Stromovkou vyrástla stavba, ktorá pamätá na budúce generácie, energeticky úspornými materiálmi aj obsahom. Dom je vďaka použitým technológiám (tepelnoizolačné tehly HELUZ Family 2in1, hliníkové okná s izolačnými trojsklami Schüco) navrhnutý na pomedzí nízkoenergetického a pasívneho a pozostáva z dvoch oddelených bytových jednotiek, takže je pripravený pojať aj ďalšiu generáciu dospelého syna.

Idea dvojdomčeka sa rodila dlhší čas, rodina bývala v dome len cez kopec vzdialenom, ale s dorastajúcimi synmi bolo potrebné premýšľať o priestrannejšom budúcom bývaní, a tak už pred rokmi zakúpila neďaleké dve susediace parcely. Tie dohromady tvoria pozemok s rozlohou viac ako tritisíc štvorcových metrov, takže vyhovovali zámeru postaviť rodinný dom s dvoma bytovými jednotkami. Zatiaľ čo pôvodný domček rodiny bol klasický s podkrovím a sedlovou strechou, nový domov je architektonicky celkom odlišný. „Domy pána architekta Vostrackého sú atypické a spoznateľné na prvý pohľad, už hoci aj tým, že fasádu miesto klasickej omietky tvoria fasádne dosky. Poznali sme niekoľko jeho projektov z nášho okolia a jeho rukopis sa nám páčil. Navrhuje domy veľmi otvorené do záhrady, veľmi zasklené, tým nás zaujal,“ popisuje investor, kde hľadal inšpiráciu.


Dom, v ktorom býva slnko aj lekár

Dom, v ktorom býva slnko aj lekár
Petr Zikmund

Ing. Josef Vostracký: „Tehlový systém HELUZ mi vyhovuje, má k dispozícii všetky riešenia“

Jeden celok s dostatočným súkromím pre dve rodiny

„Na prianie investora som navrhol dva samostatné domy s prepojenými hmotami do jedného celku. Oba domy majú samostatné vstupy, vjazdy aj parkovanie. Pozemok je svahovitý v tvare L s ramenami na východ a juh. Objekty sú takisto v tvare L a prirodzene kopírujú tvar pozemkov. Umiestnené sú pozdĺž severnej hranice pozemku a sú výškovo odskočené o cca 2,4 m,“ popisuje stavbu autor projektu Ing. Josef Vostracký z rodinnej firmy ATELIER Vostracký. 

Väčšia bytová jednotka s dvojgarážou má dispozíciu 5 + KK, s jedným nadzemným podlažím a čiastočným podpivničením. Dispozícia je rozdelená na časť rodičov so spálňou, pracovňou a mini fitnes priestorom (investor v sebe nezaprie rehabilitačného lekára), v časti detí sú dve detské izby a izba pre hostí. Obe časti sú prepojené spoločnou obývacou izbou a kuchyňou. Interiér domu definuje praktickosť, striedmosť a voľnosť priestoru. Zatiaľ neobývaný menší dom je riešený ako 3 + KK, na pozemku je situovaný nižšie a plynule nadväzuje na prístrešok na parkovanie dvoch osobných áut. V menšom dome je obývacia izba s kuchynským kútom, jedálňou a dve spálne. Terasy oboch domov sú kryté presahmi strechy a na väčšiu terasu nadväzuje vonkajší bazén. Orientované sú na juh a od seba sú oddelené výškovo aj vysadením záhrady, takže oba domy majú dostatok súkromia aj na terasách. 


Dom, v ktorom býva slnko aj lekár

Dom, v ktorom býva slnko aj lekár
Petr Zikmund

Tepelnoizolačným požiadavkám vyhoveli tehly HELUZ FAMILY 2in1 bez dodatočného zateplenia

Riešenie domu vyznáva jednoduchosť, prirodzenosť aj fenomény pozemku. Niektoré línie sú navrhnuté šikmo tak, aby sa neopakovali fádne obdĺžniky a kvádre. Snaží sa tak napodobniť prírodu, kde žiadne pravidelné tvary neexistujú, čo spolu so záhradou prináša ďalšiu harmóniu do života jeho obyvateľov.

Stavba bola zhotovená murovanou technológiou HELUZ so zateplením minerálnou rohožou do roštu v kombinácii s tepelne izolačným murivom HELUZ FAMILY 2in1. Fasády oboch domov sú tvorené stierkovou omietkou, do záhrady obložením z fasádnych dosiek alebo smrekovcových lát a zasklenými plochami. To umocňuje prirodzenosť domu a prepojenie so záhradou. Pri pohľade zo záhrady sú oba domy výškovo prízemné a nečnejú tak nad úroveň terénu. Dom je navrhnutý na rozhraní nízkoenergetického a pasívneho domu, preto sa na obvodové steny použili tehly HELUZ FAMILY 2in1 pre jednovrstvové murivo a na steny s fasádnym obkladom tehly HELUZ FAMILY 25. Brúsené tehly HELUZ FAMILY 2in1 majú v porovnaní s ostatnými materiálmi na jednovrstvové murovanie najlepšie tepelnoizolačné vlastnosti na českom trhu. Vyplnením dutín tehál polystyrénom došlo k 40 % zvýšeniu ich tepelnoizolačných vlastností pri zachovaní paropriepustnosti, ktorá je podmienkou zdravého bývania. Obvodové murivo z tehál HELUZ FAMILY 2in1 šírky 500 mm dosahuje hodnotu súčiniteľa prestupu tepla U = 0,11 W/m2K, takže spĺňa bez dodatočného zateplenia odporúčané hodnoty pre pasívne domy. 


Dom, v ktorom býva slnko aj lekár

Dom, v ktorom býva slnko aj lekár
Petr Zikmund

„Je to otázka materiálov na fasáde a technických detailov,“ vysvetľuje kombináciu dvoch typov tehál projektant Ing. Josef Vostracký. „Pokiaľ na fasádu navrhujem omietku, používam murivo HELUZ FAMILY 2in1 hrúbky 500 mm bez potreby ďalšieho zateplenia. Pokiaľ je fasáda obložená doskami alebo drevom, volím tehly HELUZ FAMILY s hrúbkou 250 mm, pred ktoré umiestnim dvojitý rošt s minerálnou rohožou a zavesenú fasádu. V technických riešeniach, ktoré používam v spojitosti s architektúrou a tepelnoizolačnými parametrami, mi tehlový systém HELUZ celkom vyhovuje, má k dispozícii všetky potrebné riešenia.“ 

Investor je spokojný s preslneným domom a výhľadmi

Oba domy sú voľne položené do záhrady, ktorá na ne celkom prirodzene nadväzuje. Na južnej strane pocit voľnosti a krajiny umocňuje nadväzujúce pole a voľný terén. Vďaka celozaskleným stenám z vysoko tepelnoizolačných hliníkových systémov Schüco AWS 90.SI+ s trojitým izolačným sklom (sú vhodné aj pre pasívne domy) si môžu obyvatelia domu užiť krásne výhľady na panorámu Českých Budějovíc a okolie. Komfortný vstup na terasu zaisťujú takisto vysoko tepelne izolované posuvné dvere so zdvihom Schüco ASS 70.HI, s perfektnou vodotesnosťou a zvukovou izoláciou. Zasklené plochy sú navyše chránené pred slnkom presahmi striech a vonkajšími hliníkovými žalúziami, v zimnom období je naopak ich zásluhou dom naplnený denným svetlom. „Slnko a výhľady, to nám v minulom dome chýbalo. Bývali sme v takej malej jamke pod kopcom, okolo parcely viedla cesta, aj keď nie frekventovaná, tak predsa len to nebolo celkom komfortné. Teraz sme na kopci s krásnymi výhľadmi a preslnenou záhradou aj domom,“ je spokojný investor. 


Dom, v ktorom býva slnko aj lekár

Dom, v ktorom býva slnko aj lekár
Petr Zikmund

O projekte

Názov: Rodinný dom v Českých Budějoviciach

Autor projektu: Ing. Josef Vostracký, Ateliér Vostracký

Konštrukcia: Obvodové steny – tehlový systém HELUZ – HELUZ FAMILY 2in1 50, HELUZ FAMILY 25

Priečky a preklady HELUZ

Okenné systémy: Hliníkové systémy Schüco AWS 90.SI+ s trojitým izolačným sklom, posuvné dvere so zdvihom Schüco ASS 70.HI

Realizačná firma:  CB stav České Budějovice

Zastavaná plocha:  336 + 121 m2

Užitočná plocha: 279,1 + 96,3 m2

Viac na www.heluz.sk

ZDROJ: PR článok spoločnosti HELUZ cihlářský průmysl, v.o.s. 

Kategória: Dvere, brány Materiály
Tagy: dvojdom hliníkové dvere hliníkové okná novostavby rodinný dom tehlový systém tepelnoizolačné tehly
Zdieľať článok