Čo si všímať pri kúpe bytu? Mnohé problémy môžu byť ukryté!

03. 02. 2020
Zdieľať

Kúpa bytu je vždy stresujúcou záležitosťou. Nenechajte sa lákať pozitívami nehnuteľnosti, ktoré vidíte na prvý pohľad. Mnoho problémov, špeciálne v starších bytoch, môže byť ukrytých a nepovedia vám o nich majitelia ani realitné kancelárie.

Aby ste sa vyhli ďalším investíciám v najbližšom období, venujte čas prehliadke a ak sa dá, zoberte so sebou niekomu, kto stavbám rozumie. Mnoho majiteľov pred predajom svoj byt či dom aspoň naoko upraví, aby vyzeral lepšie. Môže však ísť len o kozmetické úpravy, ktoré zakrývajú hlbší problém. Toto sú časté varovné signály, ktoré sa neoplatí prehliadnuť:

Krivá podlaha, popraskaný strop

Trhliny v múroch a praskliny omietky znamenajú, že budete musieť čoskoro zainvestovať do stierkovania celého bytu. Mnoho majiteľov laicky vrství jednu farbu na druhú, až nakoniec začnú opadávať, odlupovať sa. Nepríjemným prekvapením je, ak pod vrstvami farby nájdete starú tapetu. I keď to nie je katastrofa, určite vás to bude stáť výdavky. 



podlaha
iStock

Krivá podlaha v našich panelákoch nie je raritou. Ešte horšie je, ak majitelia položili plávajúcu podlahu na predchádzajúce linoleum. Znamená to, že budete musieť dať odstrániť podlahu, strhnúť linoleum a položiť novú. Ak si všimnete, že podlaha v izbách má tvar plytkej misky, je to zrejme tento prípad. Vypuklá podlaha tiež nie je dobrým znakom.



plesnivé steny v byte
iStock

Pleseň okolo vane, v okolí umývadla a medzi obkladačkami

Pleseň v kúpeľni či v kuchyni je dôvodom na zníženie ceny bytu. Dnes, keď je známe, aké nebezpečenstvo pre zdravie domácich znamená, by sa byty s takouto zlou vizitkou mali predávať lacnejšie. Ak ju budete chcieť odstrániť, neraz treba kompletne zrekonštruovať kúpeľňu alebo kuchyňu. Dobre si prezrite aj skrinky na kuchynskej linke, aj na spodných môžete nájsť pleseň a poškodenie spôsobené vlhkosťou.

Prečítajte si tiež:

Na čo si dať pri rekonštrukcii staršieho bytu pozor? Toto určite neprehliadnite!



poškodenie steny
iStock

Poškodenie stien a nábytku vlhkosťou

Všímajte si steny a nábytok, či nenesú známky poškodenia vlhkosťou. Tu sa tiež môže vyskytovať čierna pleseň – niekedy je len prekrytá farbou. Skontrolujte okolie okien, kde sa často kondenzuje vlhkosť. Všimnite si aj spodok toalety. Poprezerajte stropy, či na nich nie sú známky zatekania, niekedy sa problém nevyskytuje u horného suseda, ale medzi poschodiami, čo je náročnejšie na opravu. 

Osviežovače vzduchu

Dajte si pozor, ak pri vašej obhliadke majiteľ používa osviežovač vzduchu. Ľudia, ktorí sa nepotia, nepoužívajú spreje, rovnako ani domácnosť, ktorá nepáchne nepotrebuje osviežovač. Často je problém neriešiteľný alebo len ťažko riešiteľný – napríklad pach z odtokov v starších bytoch. Rovnako aj keď pri vstupe do domu cítite nepríjemný zápach, je to zlou známkou.

Problémy s elektrinou

Všimnite si, aká poistková skrinka je v byte. Ak vám majitelia tvrdia, že rekonštruovali elektroinštaláciu a skrinka je stará, je viac ako zrejmé, že to nie je pravda. Podobne, ak sú v byte staré vypínače a zástrčky. Nechajte si rozsvietiť všetky svetlá a vyskúšať zástrčky, možno prídete na problém. Rekonštrukcia elektroinštalácie je v starších bytoch potrebná, ale tiež nákladná záležitosť – je potrebné vysekávanie.



2568141
iStock

Hudba či televízor

Ak je pri obhliadke bytu pustená hudba, rádio, televízor, vysávač, silný ventilátor či klimatizácia môže to maskovať hluk z ulice alebo od susedov. Trvajte na tom, aby boli všetky spotrebiče vypnuté. 

Na niektoré miesta vás nepustí

Ak vám predajca bráni prezrieť si niektoré miesta, otvoriť skrinky alebo poobzerať sa okolo vane či umývadla, pravdepodobne sa snaží niečo skryť. Nedajte sa odradiť.



plieseň v byte
iStock

Nahliadnutie do správy

Ak majitelia v minulosti riešili nejaké stavebné úpravy, mali by mať o tom potvrdenie. Ešte lepšie je, ak majú vypracovaný znalecký posudok. Požiadajte o nahliadnutie doň. Dozviete sa pravdu o období úpravy či rekonštrukcie, jej kvalite, stave a ďalších zmenách. Mnohí majitelia totiž výrazne skracujú obdobie, ktoré prešlo od rekonštrukcie a tvrdia, že ju realizovali len nedávno, hoci to bolo pred mnohými rokmi. 

Zaujímajte sa tiež o históriu vlastníkov – koľko majiteľov nehnuteľnosť mala a ak sa dá, aj prečo ju predali. Častá zmena majiteľov nikdy neveští nič dobré. Ak sa majitelia striedajú každé dva-tri roky, je to zlá známka. Priemerná doba vlastníctva jednej nehnuteľnosti je viac ako 9 rokov.

Máte aj vy negatívne skúsenosti spojené s kúpou nehnuteľnosti? Podeľte sa o ne v komentároch!

Sabína Zavarská
Foto istock

Kategória: Materiály
Tagy: byty pleseň na stenách rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok
Ako sa podarilo zachrániť 160-ročnú drevenicu s veľkou záhradou a jazierkom v Starých HoráchUrob si sám

Ako sa podarilo zachrániť 160-ročnú drevenicu s veľkou záhradou a jazierkom v Starých Horách

Prinášajú vám kvety vo váze radosť? Vďaka týmto tipom už nikdy nekúpite rezané kvety, ktoré rýchlo odkvitnúZáhrada

Prinášajú vám kvety vo váze radosť? Vďaka týmto tipom už nikdy nekúpite rezané kvety, ktoré rýchlo odkvitnú

Takto ste fazuľu možno nepoznali! Tieto tri popínavé krásky kombinujú pôvab s úžitkomZáhrada

Takto ste fazuľu možno nepoznali! Tieto tri popínavé krásky kombinujú pôvab s úžitkom

Ako udržať v dielni poriadok? Praktický úložný systém na stenu si môžete vyrobiť aj z paletyUrob si sám

Ako udržať v dielni poriadok? Praktický úložný systém na stenu si môžete vyrobiť aj z palety

Diskusia