Ekonomika pri výstavbe? Platiť teraz menej môže byť drahé

20. 03. 2020
Zdieľať

Pokiaľ chcete postaviť dom, ktorý pretrvá generácie, je z bezpečného materiálu a nemá žiadne zdravotné riziká, pustite sa do klasického murovania. Montované stavby a najrôznejšie typy drevodomov vám pomôžu skrátiť čas výstavby, ale táto úspora predstavuje asi dva až tri týždne.

Naozaj je tento rozdiel taký zásadný?

Súdni znalci zvyčajne počítajú so životnosťou 50 rokov v prípade drevodomov či ľahkých stavieb a 100 rokov pri murovaných stavbách. To sa, samozrejme, prejaví aj na kalkulácii hodnoty pre banky a poisťovne. Ak počítate s tým, že dom bude slúžiť aj ďalšej generácii, váš výber ju môže podstatne limitovať. Zložité viacvrstvové konštrukcie montovaných drevostavieb majú v priebehu času viac rizík možných problémov než jednoduché murované steny s omietkou. Používané tepelné izolácie reagujú časom na chemikálie, vlhkosť a gravitáciu. Vzduchotesnosť je zabezpečená lepiacimi páskami a fóliami s obmedzenou životnosťou a citlivosťou. Prípadné prestavby či rekonštrukcie sú takisto problém. Oproti murovanej stavbe sú tieto úpravy drahšie a náročnejšie na správne vykonávanie.



rodinný dom
Xella Slovensko, s. r. o.

Aké výhody má murovanie?

Dom, ktorý je postavený napríklad z obľúbeného pórobetónu Ytong, si svoje vlastnosti ponecháva. Neprievzdušnosť obálky sa časom nemení, materiál nedegraduje a jeho životnosť je v podstate neobmedzená. Všetky prípadné zmeny sa vykonávajú ľahko a stačí len základná remeselná zručnosť. Murované stavby tiež vynikajú podstatne lepším tepelným komfortom. Ľahké montované konštrukcie akumulujú menej. Ľahšie sa vyhrejú a tiež rýchlejšie vychladnú. Murovaný dom poskytuje oveľa stabilnejšie podmienky. Môžete počítať s kratším vykurovacím obdobím a v lete sa menej prehrieva. Zatiaľ čo bežné tepelné izolácie dokážu čeliť zimným mrazom, s letným prehrievaním už si poradia horšie. Pórobetón Ytong má ideálny pomer medzi tepelnou izoláciou a tepelnou akumuláciou, dosahuje tak vyššiu tepelnú izoláciu než iné murované prvky a zároveň dokáže čeliť letnému prehrievaniu.



rodinný dom
Xella Slovensko, s. r. o.

Zdravie a mikroklíma domu

Ytong je materiál, ktorý tvoria rýdze prírodniny a je anorganický. Murivo s omietkami a ani ťažké stropy taktiež neobsahujú žiadne prchavé zlúčeniny, ktoré sa napríklad pri drevostavbách vyskytujú. Ytong sa vyrába zo zmesi kremičitého piesku, cementu, vápna a vody. Jeho zloženie tlmí vznik plesní. Murivo nepotrebuje používanie parozábran a parobŕzd na vnútornej strane konštrukcie. Naproti tomu vďaka špecifickej, difúzne otvorenej štruktúre, ktorú tvoria milióny pórov vzduchu, udržuje príjemnú mikroklímu. Dokáže absorbovať prebytočnú vlhkosť v interiéri a v prípade nezdravo vysušeného vzduchu ju opäť uvoľňuje.

Kvalita práce a žiadne projektové limity

Zďaleka nie posledný, ale významný faktor je kvalita práce. Výstavba drevodomu je technologicky náročnejšia a potrebujete naozaj kvalitnú realizačnú firmu. Murovanie je oveľa jednoduchšie, najmä u nás, v krajine so silnou tradíciou svojpomoci. Ytong je pre svoju ľahkú tvarovateľnosť široko použiteľný a vďaka opracovateľnosti je možné dosiahnuť tiež minimálnu spotrebu materiálu.

www.ytong.sk

ZDROJ: PR článok spoločnosti Xella Slovensko, spol. s r.o.

Kategória: Materiály
Tagy: pórobetón
Zdieľať článok

Diskusia