19. 06. 2008
Zdieľať

„Slunce do chalupy protivne leze, sněhulák už se mi hroutí, praskají ledy a vysychaj meze, Anička trapně se kroutí.“ Slová z pesničky Ivana Mládka zrejme vystihujú náladu mnohých z nás po tom, čo opadne nadšenie z prvého jarného slniečka v našich domácnostiach. Zrazu je totiž lúčov priveľa a domáce pohodlie sa vytráca. Hodilo by sa niečo, čo ich zastaví, alebo aspoň obmedzí ich prenikanie do interiéru. Čo si vybrať? Začnime napríklad z exteriéru.

Tieniaca technika je oficiálny názov všetkých možných aj nemožných zábran proti prenikaniu slnečných lúčov. Môže mať rôzne formy a funkcie – okrem tienenia dokáže tiež chrániť pred pohľadmi a nevítanými návštevami zvonka, viac či menej môže byť ochranou pred tepelnými stratami i hlukom, nehovoriac o tom, že svojím vzhľadom ovplyvňuje aj vzhľad celého domu. Ako sa v nej zorientovať a ktorý druh si vybrať? Pri výbere tej správne tieniacej techniky treba brať do úvahy rôzne hľadiská a pamätať pritom na funkčnosť aj estetiku.
 

Pri výbere vhodnej tieniacej techniky si treba položiť dve hlavné otázky:
1. Čo všetko očakávam, aby tieniaca technika splnila?
2. Akú dizajnovú funkciu by mala mať?
Niekedy sa rozhodneme pre konkrétny druh tieniacej techniky najmä z estetických dôvodov, inokedy preváži funkčné hľadisko, najlepšie však je, ak sa oboje vzájomne dopĺňa.

Exteriérové možnosti
 


  • Ak je slnka priveľa

    153359

    Predložená alebo predsadená konštrukcia je ochrana interiéru pred slnkom a zároveň architektonický výrazový prostriedok. Zatieni nielen okennú konštrukciu, ale aj fasádu domu, a tak zabráni prehrievaniu obvodového muriva (a tým aj interiéru). Je to najúčinnejší, zároveň však aj technicky a finančne najnáročnejší spôsob tienenia, ktorý musí byť súčasťou architektonického riešenia domu už vo fáze jeho projektovania. Nie je to však žiadny novodobý výmysel modernej architektúry, práve naopak – už tradičné slovenské gánky či priedomia, tienené presahom sedlovej strechy, sa vytvárali na ochranu pred slnkom.

  • Pevné slnečné clony alebo takzvané slnolamy zabezpečujú trvalý tieň a neprekážajú vo výhľade z okna. Sú vyhľadávané najmä na zatienenie okien moderne poňatých rodinných domov. Nevýhodou lamelových konštrukcií však je, že na rozdiel od plného prestrešenia nechránia pred dažďom a inými vrtochmi počasia. Môžu byť z rozličných materiálov, no najčastejšie sa objavuje hliník a drevo. Jednotlivé lamely sú uchytené na nosnej konštrukcii napevno alebo systém umožňuje pootočenie jednotlivých lamiel v závislosti od uhla dopadu slnečných lúčov do interiéru.
  • Markízy a pergoly zo špeciálnych tkanín a impregnovaných, stálofarebných textílií, ktoré majú životnosť asi desať rokov. Výsuvné markízy sú praktické na zatienenie balkónov, terás a lodžií a chránia nielen pred slnečnými lúčmi, ale aj pred kvapkami dažďa. Využívajú sa aj ako výrazový prostriedok, na dosiahnutie zaujímavého vzhľadu domu, preto sa s nimi počíta už pri jeho návrhu a projekte.


    Ak je slnka priveľa

    153367

    Konštrukcia markíz je najčastejšie vytvorená z odliatkov z kvalitných hliníkových zliatin. Vybrať si môžeme markízy pevné alebo výsuvné. Výsuvné markízy možno ovládať ručne kľukou, pomocou elektromotora so spínačom, ale aj automatikou s diaľkovým ovládaním.

    Najvýhodnejšie je, ak markízy majú slnečnú a veternú automatiku, ktorá zabezpečí vysúvanie alebo zasúvanie podľa intenzity slnečných lúčov a sily vetra. Ramená markíz môžu byť z konštrukčnej stránky kĺbové, ktoré umožňujú nastavenie ľubovoľného sklonu aj výsuvu, a padacie, ktoré sú konštrukčne jednoduchšie a cenovo dostupnejšie. Kazetová konštrukcia markízy umožňuje látku schovať v skrinke, čím sa predlžuje jej životnosť.


    Ak je slnka priveľa

    153369


    Ak je slnka priveľa

    153368

    Príklady kotvenia ramenných markíz.

  • Okenice sú tradičným spôsobom zatienenia interiéru a zároveň ochrany pred nežiaducimi návštevníkmi, umožňujú tiež úplné zatemnenie priestoru. Ak sú plné, majú i akustickú a tepelnoizolačnú ochrannú funkciu. Lamelové okenice (lamely možno pootočiť podobne ako na žalúziách) sú typické najmä pre južné krajiny, kde sú zároveň charakteristickým estetickým prvkom miestnej architektúry. Tradičné okenice sa otvárajú klasickým spôsobom, v modernej architektúre sa však objavujú aj posuvné a výklopné varianty (pri vyklopení fungujú ako slnolamy).
  • Vonkajšie roletové systémy sú moderným a veľmi populárnym typom ochrany proti slnku a poskytujú aj ochranu pred hlukom, pohľadmi a nevítanými návštevami. Výraz roleta je odvodený od slova rolovať, čiže navíjať, čo je hlavný princíp ich fungovania. U nás sa najčastejšie používajú lamelové rolety vyrábané z rôznych materiálov – napríklad z hliníka, dreva či PVC, v iných krajinách sú však obľúbené aj textilné rolety, ktoré tvoria súčasť premenlivej architektúry domu.


    Ak je slnka priveľa

    153374


    Ak je slnka priveľa

    153375

    Výhodou predokenných roliet je, že nezasahujú do existujúceho stavebných otvorov, ale prispôsobujú s im. Systém sa tak dá namontovať aj dodatočne, napríklad pri rekonštrukcii. Čelné plochy skriniek, kde je roleta navinutá, možno jednoducho namontovať nad okno alebo zakryť zatepľovacím fasádnym systémom a omietnutím.

    Navíjací box rolety sa montuje:

    • na rám – v takomto prípade nezasahuje mimo existujúci stavebný otvor, takže sa dá dodatočne namontovať na už zabudované okno. Skrinku možno zakryť zatepľovacím fasádnym systémom;
    • nad rám okna, kde vytvára s oknom jeden celok, preto sa dodáva spolu s oknom;
    • alebo sa pri stavbe zabuduje do steny, kde tvorí súčasť prekladu. Jeho čelná stena je nielen tepelne izolovaná, ale je aj vybavená zaomietacou doskou a pri dokončovacích prácach sa len jednoducho prekrýva omietkou. Vtedy je potrebné s roletami počítať už pri projektovaní domu. Systém prekladových roliet sa dá uplatniť aj pri strešných oknách.


    Ak je slnka priveľa

    153378


    Ak je slnka priveľa

    153372

    Vonkajšie lamelové rolety bývajú zhotovené z rozličných materiálov, najmä však z plastu a hliníka. U nás menej používaný (možno pre nedostatočnú ochranu pred nepozvanými návštevníkmi), ale z architektonického hľadiska veľmi elegantný spôsob tienenia pomocou vonkajších textilných roliet. Mechanizmus a ovládanie pracujú na rovnakom princípe ako pri lamelových roletách.


    Ak je slnka priveľa

    153360


    Ak je slnka priveľa

    153361


    Ak je slnka priveľa

    153366


    Možnosti umiestnenia skrinky s navíjacím mechanizmom predokenných roliet Nadokenný box roletového systému je súčasťou okennej konštrukcie. Vytvára s oknom jeden celok, preto sa dodáva spolu s oknom.

    Ovládanie roliet:
    • mechanické – popruhom, šnúrou, kľukou. Popruh sa omnoho lepšie drží v ruke, ale musí sa zo skrinky vyviesť priamo. Šnúru možno bez akýchkoľvek problémov viesť napríklad cez stenu, držanie je však menej pohodlné. Kľuka prináša oproti popruhu a šnúre určité pohodlie. To platí hlavne pri roletách väčších rozmerov.
    • elektrické – s využitím elektromotora. Je vhodné pre všetky typy a veľkosti roliet. Stretnúť sa môžeme s rôznymi variantmi ovládania motora – diaľkovým, centrálnym, skupinovým a pod., s možnosťou navoliť programy, ktoré sa môžu opakovať v 24-hodinovom cykle (vďaka pohybu roliet pôsobí objekt ako obývaný i za našej neprítomnosti). Pri výpadku elektrickej energie sa využije núdzové ovládanie kľukou alebo záložný zdroj energie, ktorý môže byť spoločný pre viac roliet.


    Ak je slnka priveľa

    153362


    Ak je slnka priveľa

    153363


    Ak je slnka priveľa

    153373


    Spôsoby ovládania predokenných roliet (v poradí) popruhom, kľukou, pružinou a elektrickým motorom Ovládanie roliet pomocou diaľkového ovládača prináša vysoký užívateľský komfort.


    Ak je slnka priveľa

    153365

    V minulosti boli u nás obľúbené takzvané Eslingerove rolety z drevených lamiel umiestnených v bočných vodiacich profiloch. Lamely sa navíjali na bubon umiestnený pred prekladom a nožnicový mechanizmus umožňoval aj ich vyklopenie. Boli súčasťou štandardnej výbavy mnohých bytových domov a dotvárali tak ich jednotný charakter.

    Ak je slnka priveľa

    153364

    Konštrukcia vonkajšej rolety
    1. hliníkový dutý profil vyplnený tepelnou izoláciou
    2. navíjací bubon
    3. kotviaca páska
    4. skrinka
    5. bočný kryt
    6. tesniace kefky
    7. vodiace lišty
    8. prevodový mechanizmus

    Ak je slnka priveľa

    153358

    Mechanizmus lamelových žalúzií

    Ak máte vysoké nároky na architektúru svojho rodinného domu a zároveň od tieniacej techniky vyžadujete vysokú funkčnosť, mali by ste s umiestnením vonkajších žalúzií počítať už vo fáze projektovania. Vodiace lišty, navíjací mechanizmus a box sa tak môžu stať súčasťou obvodovej konštrukcie. Nedá sa jednoznačne povedať, aký priestor má byť pripravený, pretože rôzne typy roliet a žalúzií majú rôzne priestorové nároky (napríklad podľa typu lamiel) – o potrebnej stavebnej predpríprave by vás mala informovať dodávateľská firma. Pri novostavbe sa odporúča zakotviť stavebnú predprípravu do projektovej dokumentácie, aby pri realizácii nevznikli tepelné mosty. Z toho istého dôvodu sa jednoznačne odporúča ovládanie exteriérovej tieniacej techniky prostredníctvom elektromotora.


  • Ak je slnka priveľa

    153356

    Vonkajšie žalúzie, najmä hliníkové s naklápateľnými lamelami, odrážajú slnečné lúče a zabraňujú nežiaducemu preslneniu interiéru, popritom však umožňujú dostatočne osvetliť priestor. Dosahujú vysoký stupeň zatienenia, dokážu výborne ovplyvňovať teplotu v miestnosti, znižujú intenzitu hluku a predovšetkým ich možno využiť na veľkých plochách.Praktické sú vonkajšie hliníkové žalúzie s lamelami v tvare písmena Z, ktoré vďaka svojmu tvaru najúčinnejšie odolávajú vetru (sú testované až do rýchlosti vetra 80 km/h).

    Exteriérové žalúzie možno rozdeliť do troch základných skupín:

    • základná a cenovo najnižšia úroveň – lamely týchto žalúzií sú ľahko tvarovateľné, zvyčajne tenšie, vedené bočnými lankami a nebývajú odhlučnené. Úroveň zatienenia síce nie je 100 %, ale je dostačujúca na to, aby sa zabránilo prehrievaniu interiéru;
    • stredná úroveň – lamely sú odhlučnené, vedené bočnými vodiacimi lištami s odhlučneným tesnením. Lamely týchto žalúzií sú pekne tvarované a pri preklopení sa vzájomne prekrývajú, ich úroveň zatienenia je 100 %;
    • vysoká úroveň – lamely sú odhlučnené, vedené bočnými vodiacimi lištami s odhlučneným tesnením. Lamely týchto žalúzií sú tvarované tak, aby pri preklopení do seba zapadli a vytvorili pevný štít. Vďaka masívnym vodiacim lištám a vodiacemu mechanizmu ich nemožno zospodu mechanicky nadvihnúť.


    Ak je slnka priveľa

    153377


    Ak je slnka priveľa

    153376

    Kvalitné žalúzie majú masívnejšie lamely, čo však znamená nielen výhody v podobe lepšieho tienenia a odolnosti žalúzií, ale aj nevýhodu – vysoký zväzok pri vytiahnutí. Žalúzie najvyššej kvality teda majú pri vytiahnutí najhrubší zväzok, ktorý treba chrániť buď pomocou krycích profilov alebo vybudovaním nadokennej schránky. Takáto stavebná predpríprava je dôležitá aj z hľadiska zachovania svetlosti okna. Problémom vonkajších žalúzií bola kedysi ich hlučnosť pri ovládaní a vo veternom počasí, kedy jednotlivé lamely o seba narážali. Výrobcovia sa však snažia tento handicap odstrániť rôznymi gumovými a profilmi a tesneniami. Dnes sú kvalitné žalúzie odhlučnené – každá lamela má odspodu vlisované polyamidové tesnenie, takže nedochádza ku kontaktu kovu s kovom.

    Pre inštaláciu žalúzií platí v podstate to isté ako pre roletové systémy – ich box možno nad okno umiestniť už pri stavbe domu ako súčasť konštrukcie okna (keď sú vytiahnuté, sú celkom skryté), alebo ich nainštalovať na fasádu (v kazetách alebo s ochranným krycím plechom). Bočné vedenie zaisťujú hliníkové vodiace lišty. Výrobcovia ponúkajú ich skupinové i diaľkové ovládanie, navyše môžu byť vybavené senzormi reagujúcimi na svetlo a vietor.


    Ak je slnka priveľa

    153371


    Ak je slnka priveľa

    153370

    Pri tienení nezabúdajte ani na strešné okná, ktoré púšťajú do interiéru oveľa viac slnečných lúčov ako vertikálne umiestnené okná. Vonkajšie rolety, textilné alebo lamelové, bývajú súčasťou výbavy okennej konštrukcie.

Kategória: Materiály Okná Stavba a rekonštrukcia
Tagy: rolety tieniaca technika žalúzie
Zdieľať článok

Diskusia