Dom, ktorý nepotrebuje zateplenie

21. 11. 2008
Zdieľať

Stavebný systém z bieleho pórobetónu YTONG ponúka investorom vysoký energetický štandard domu bez pridania zatepľovacej vrstvy. Systém predstavuje efektívne úspory, ktoré priaznivo vplývajú na naše životné prostredie.

— Komerčná prezentácia spoločnosti XELLA Slovensko, s. r. o. —

Zatepľovanie obvodových konštrukcií je pre väčšinu stavebných materiálov jedinou cestou k splneniu parametrov tepelnotechnickej normy, a tým k úspore energií. Do popredia sa tak dostávajú výhody stavebných konštrukcií z bieleho pórobetónu, ktoré nevyžadujú dodatočné zatepľovanie. Stavebný systém YTONG od spoločnosti Xella ponúka investorom i projektantom istotu znamenitých technických parametrov, ktoré s rezervou plnia požiadavky prísnej tepelnotechnickej normy, a to aj bez pridania zatepľovacej vrstvy.

Energie jednoducho pod kontrolou


Dom, ktorý nepotrebuje zateplenie

174156

Energetická náročnosť nových a významne obnovených budov sa postupne stáva jedným z významných fenoménov oceňovania nehnuteľností. Mnohé stavebné konštrukcie nadobúdajú tepelnotechnické vlastnosti vyšších tried energetického štítku budovy len vďaka dodatočnej aplikácii zatepľovacej vrstvy. Pre mnohých výrobcov murovacích materiálov ide o jedinú možnosť ako dosiahnuť čo možno najvyšší tepelný odpor (R – schopnosť materiálu zabrániť prestupu tepla) a čo najnižší súčiniteľ prechodu tepla konštrukciou (U). Technické výpočty ponúkajú nepriestrelné argumenty v prospech použitia pórobetónu YTONG ako stavebného materiálu.

YTONG má tepelnú izoláciu zabudovanú v sebe. Tepelnotechnické vlastnosti, ktoré materiál dosahuje vďaka rovnomernému rozloženiu dutín vo všetkých smeroch a kompatibilnosť s jednotlivými doplnkami (preklady, vencové tvárnice atď.) eliminujú vznik tepelných mostov. Tepelné mosty v kritických miestach zvyšujú straty energie, spôsobujú poruchy stavieb a vznik plesní. Stavba z YTONGu je ekonomicky výhodnejšia ako investícia do zateplenia s dlhodobou návratnosťou až 25 rokov a limitovanou životnosťou. Výhodou stavieb z pórobetónu je aj úspora miesta, ktoré by inak muselo slúžiť na umiestnenie zatepľovacej vrstvy. Bežné zateplenie s hrúbkou 10 cm predstavuje na bežnom rodinnom dome stratu plochy okolo 10 m2. Rozumný investor si miesto zateplenia predstaví jednu útulnú izbu.

Energeticky úsporný systém

Stavebný systém YTONG dosahuje optimálne parametre energetickej hospodárnosti budov aj bez dodatočnej investície do zateplenia. Tepelný odpor bežnej murovacej tvárnice YTONG P2-400 s hrúbkou 375 mm v reálnych podmienkach stavby (pri relatívne vlhkosti 80 % a teplote 23°C) je 3,16 m2.K/W. To znamená výrazne lepšiu hodnotu ako je odporúčaná normou, kde RN = 3,0 m2.K/W. Rodinný dom, ktorý je postavený z tohto typu tvárnic, môže dosiahnuť veľmi priaznivé hodnoty spotreby energie. Prevádzka štandardného domu (prízemie a podkrovie) s takouto stenou vyžaduje iba okolo 76 kWh/m2.rok.


Dom, ktorý nepotrebuje zateplenie

174157

Pokiaľ sa investor rozhodne použiť tvárnicu YTONG LAMBDA, môže pri štandardných vstupných investíciách, bez nevyhnutnosti zatepľovať, postaviť dom z kategórie energeticky úsporných stavieb. YTONG LAMBDA v suchom stave bez omietok dosahuje pri hrúbke 375 mm R = 4,31 m2.K/W.Stavebný materiál YTONG je podľa ekonomických hodnotení i reálnych skúseností stavebníkov z Nemecka mimoriadne vhodný aj pre konštrukciu pasívnych domov. Niektorí ho dokonca považujú za najjednoduchšie a v konečnom dôsledku aj najlacnejšie riešenie. Pasívne domy v slovenských podmienkach sú skôr projektmi hŕstky nadšencov.

Čoraz väčší nárast však možno pozorovať v oblasti výstavby energeticky úsporných stavieb, ktorých parametre možno dosiahnuť vďaka systému YTONG bez zateplenia s bežnými vstupnými nákladmi.

Pohodové bývanie

Komfortné a príjemné bývanie sa spája najmä s dostatočnou teplotou v interiéri. Tepelnotechnické vlastnosti stavebného systému YTONG sú ideálne pre súčasný spôsob vykurovania domácností. Vnútorná povrchová teplota steny z pórobetónu je dostatočne vysoká, nesála chlad a možno sa o ňu opierať bez nepríjemného chladivého pocitu. Múry vďaka dobrej tepelnej prijímavosti postupne prijímajú teplo zvnútra, preto je stena z pórobetónu na dotyk teplá.

Póry naplnené vzduchom majú za následok nízku tepelnú vodivosť tvárnice. To umožňuje optimálnu tepelnú akumuláciu obvodových konštrukcií. Vďaka tomu sa najprv vyhreje miestnosť až potom si steny odoberajú potrebné množstvo tepla. Po vypnutí kúrenia toto teplo postupne odovzdávajú späť miestnosti. V interiéri sa tak cítite príjemne dlhší čas aj bez zapnutého vykurovania. Oproti pórobetónu YTONG sú ťažšie murovacie materiály so schopnosťou vysokej akumulácie tepla v nevýhode. Masívne steny akumulujú teplo okamžite po zapnutí kúrenia do obvodovej konštrukcie. Toto teplo ihneď odoberá prostredie s nižšou teplotou, resp. odovzdáva sa do vonkajšieho prostredia. Keď sa tieto steny dostatočne nasýtia teplom, sálajú ho späť do miestnosti.

Počas spánku sa nám žiada nižšia teplota, okamžitá zmena teploty je však pri týchto konštrukciách problematická. YTONG je v našich podmienkach ideálnym stavebným materiálom, ktorý niekoľkonásobne šetrí financie, výborne zvláda extrémne výkyvy teplôt, pričom umožňuje flexibilnú reguláciu teploty.

Kategória: Materiály
Tagy: hrubá stavba murovacie materiály pórobetón PR článok ytong
Zdieľať článok

Diskusia