Nízkoenergetické domy – výborná investícia

10. 11. 2009
Zdieľať

Záujem o tento typ domov sa zvyšuje nielen s intenzitou diskusií o rastúcich cenách energií. Nízkoenergetický dom nemusí byť nevyhnute drahší a zložitejší ako bežná výstavba. Vďaka modernému murovaciemu systému Ytong sú nízkoenergetické stavby dostupné každému stavebníkovi.

— Komerčná prezentácia spoločnosti Xella —
Základom úspešnej realizácie nízkoenergetického domu je precízne spracovaný projekt a dôsledný výber stavebných materiálov. Investor by mal pri výbere stavebného materiálu a technológie pre nízkoenergetický dom zvážiť najmä komplexnosť ponuky jednotlivých výrobcov. Výhodou použitia uceleného stavebného systému Ytong je homogénnosť tohto muriva. Vďaka tejto vlastnosti majú jednotlivé prvky systému rovnaké izolačné vlastnosti. Každý prvok z pórobetónu Ytong vedie teplo rovnako vo všetkých smeroch, čím sa eliminuje vznik tepelných mostov, ktoré zhoršujú energetickú bilanciu stavby. Ytong však spĺňa aj ďalšiu významnú podmienku pre výstavbu nízkoenergetických domov – vzduchotesnosť. V pórobetóne sa nenachádzajú žiadne dutiny, ktorými by mohlo teplo neželane unikať.

Významným orientačným bodom pri výbere vhodného stavebného materiálu pre nízkoenergetické domy sú aj praktické skúsenosti stavebníkov a realizátorov. Technológia presného murovania, ktorou sa realizujú domy z Ytong-u, je mimoriadne výhodná pre nízkoenergetické domy. Tepelnoizolačná hodnota použitých murovacích i izolačných materiálov, nesmie byť znížená nekvalitnou prácou. Realizátori nízkoenergetických domov preto oceňujú najmä výbornú spracovateľnosť materiálu Ytong, ktorá im umožňuje bezchybne zhotoviť zložité detaily.

V konečnom dôsledku je Ytong poistkou kvality vnútorného prostredia a tým aj života v nízkoenergetických domoch. Tento materiál prirodzene reguluje vlhkosť vzduchu a zabraňuje rastu plesní, ktoré môžu ohrozovať zdravie obyvateľov domu.

Nízkoenergetický dom z Ytong-u
Obvodové steny nízkoenergetického či dokonca pasívneho domu z Ytong-u nemožno na pohľad rozoznať od bežného muriva. Sú rovnako silné, pevné aj únosné, vynikajú však zlepšenými izolačnými schopnosťami. Nosná stena zhotovená z tvárnic Ytong má výborné tepelnoizolačné a vyvážené akumulačné vlastnosti. Jej hrúbka, a to aj spolu so zateplením, nepresahuje bežne používané hrúbky obvodových stien.

Investorom sa pre minimalizáciu vzniku tepelných mostov odporúča doplniť konštrukciu obvodových stien aj vodorovnými konštrukciami a strešnou konštrukciou z rovnakého materiálu. Systémové stropy Ytong účinne prenášajú zaťaženie vodorovných konštrukcií v nízkoenergetickom dome. Masívna strešná konštrukcia z Ytong-u zas bráni nežiaducim únikom tepla, ale aj prehrievaniu domu. Pokiaľ hovoríme o jednoduchej a tradičnej technológii jednovrstvového muriva bez zateplenia, je ročná spotreba nízkoenergetického domu Ytong približne tretinová v porovnaní so stavbami, ktoré sú postavené s bežným štandardom. Odporúčaným materiálom pre nízkoenergetický dom je tvárnica Ytong Lambda hrúbky 500 mm.

Tvárnice Ytong pre nízkoenergetické systémy
Nízkoenergetický dom možno vďaka stavebnému systému Ytong stavať bez nadštandardného rozpočtu. Stena z tvárnic Ytong dosahuje vynikajúce tepelnoizolačné parametre bez dodatočného zateplenia a pri relatívne malej hrúbke steny. To znamená výraznú úsporu nielen na zateplení a jeho realizácii, ale aj na úsporách obytnej plochy. Voľbou vhodnej skladby obvodovej steny možno zároveň s bezpečnou rezervou prekročiť všetky požiadavky normy na pohodu a hygienu vnútorného prostredia rodinného domu.

Tvárnica Ytong Lambda vyniká medzi ostatnými masívnymi murovacími prvkami znamenitými tepelnotechnickými vlastnosťami, a to už pri bežnej hrúbke 375 mm. Tepelný odpor tvárnice Ytong Lambda hrúbky 500 mm je 5,68 K.m2/W, čo výrazne prekračuje požiadavky normy. Podľa štítku energetickej náročnosti môže dom postavený iba z týchto tvárnic splniť parametre úspornej stavby z kategórie B. Nízkoenergetické domy sú prístupné širokej verejnosti aj vďaka úsporám, ktoré prináša stavebný systém Ytong. Stavebný systém Ytong prináša stavbe nízkoenergetického domu svojimi vlastnosťami nielen dlhodobo nízke náklady na vykurovanie, optimálne vlhkostné a hygienické parametre vnútorného prostredia, ale aj väčší priestor pre život vašej domácnosti.

Kategória: Materiály Stavba a rekonštrukcia
Tagy: nízkoenergetický dom PR článok ytong
Zdieľať článok

Diskusia