Základná konštrukcia bezpečnostných dverí

13. 07. 2005
Zdieľať

Základná konštrukcia bezpečnostných dverí je v princípe rovnaká pri všetkých druhoch a modeloch. Dverné krídlo má celokovovú dvojplášťovú konštrukciu s pozdĺžnymi a priečnymi oceľovými výstuhami, ktorá chráni dvere pred prehnutím, rozlomením a rezaním z obidvoch strán. Oceľový rám dverí zabezpečuje po celom ich obvode odolnosť proti páčeniu alebo stlačeniu a znemožňuje, aby sa istiace body deformovali alebo dokonca vylomili aj pri extrémne silnom páčení. Výstuhy zabezpečujú vysokú statickú a dynamickú pevnosť dverného krídla.

Vnútorný priestor dverí vypĺňajú dosky s dobrými tepelno- a zvukovoizolačnými vlastnosťami. Na spodnej hrane sú dvere ukončené skrytým dreveným vlysom, vďaka ktorému ich možno prispôsobiť nerovnej alebo zvýšenej podlahe. Rôzne typy dverí sa odlišujú predovšetkým počtom aktívnych alebo pasívnych uzamykacích čapov. Čím viac bodov dvere majú, tým sú bezpečnejšie – najmä ak ide o aktívne body, ktoré sú rovnomerne rozložené po celom obvode. Bezpečnostné pánty napevno privarené k dvojitému kovovému rámu dverí zaručujú dlhodobú presnosť osadenia v zárubni a chránia dvere pred prehnutím. Dvere sa odlišujú aj počtom zámkov, ktoré ovládajú rázvorový systém, a množstvom vnútorných ochranných prvkov, chrániacich rázvory pri napadnutí. Možno ich vybaviť aj nepriestrelným sendvičovým panelom, ale treba rátať s tým, že toto riešenie je finančne náročnejšie.
Požiadavky na protipožiarnu ochranu nemusia spĺňať všetky vstupné bezpečnostné dvere do bytov. Protipožiarne dvere sa osadzujú najmä v novostavbách a pri komplexných rekonštrukciách domov.

Zárubňa

Bezpečnostné dvere sa dajú použiť takmer kdekoľvek. Pri rekonštrukcii objektu možno väčšinu modelov inštalovať do pôvodných oceľových zárubní. Pôvodné zárubne treba často spevniť betónovou výplňou alebo ukotvením, ak charakter okolitého muriva zodpovedá požiadavkám na stupeň zabezpečenia chráneného priestoru. Pôvodnú oceľovú zárubňu možno využiť na inštaláciu dverí bezpečnostnej triedy 1, 2, prípadne 3.
Ak sa rozhodnete pre výmenu starej zárubne za novú vystuženú bezpečnostnú zárubňu, treba ju doplniť novým dreveným alebo oceľovým prahom, ktorý môže obsahovať aj otvor na istiaci bod do podlahy.

Rázvorový systém

Srdce dverí tvorí jeden mechanizmus rázvorového systému – ak systém obsluhy nevyžaduje viac zámkov a viac uzamykacích okruhov. Úlohou rázvorového zámku je súčasné uzamykanie všetkých bezpečnostných bodov naraz. Navrhuje sa tak, aby sa pri porušení bezpečnostnej vložky automaticky nastavil do polohy uzamknutia.
Do dverí treba osadiť aj bezpečnostnú vložku a namontovať bezpečnostné kovanie. Všeobecne platí zásada, že úroveň bezpečnosti dverných komponentov by mala zodpovedať bezpečnostnej úrovni dverí.

Zámok a bezpečnostné vložky


Základná konštrukcia bezpečnostných dverí

26982

Samozrejmou súčasťou bezpečnostných dverí sú aj tzv. zadlabávací zámok, bezpečnostné vložky a bezpečnostné kovania. Najzraniteľnejšou časťou dverí sú bezpečnostné vložky, preto sa ich vývoju a výrobe venuje zvýšená pozornosť. Ide o časť dverí, do ktorej sa vkladá kľúč. Do bezpečnostných dverí sa montujú bezpečnostné cylindrické vložky, ktoré odolávajú otvoreniu odvŕtaním, vyhmataním planžetou alebo obávanou SG metódou (dynamická nárazová metóda). Vložky majú niekoľkostupňovú ochranu pred poškodením a prekonaním. Dôležité je, aby bezpečnostná vložka mala certifikát akreditovanej skúšobne, kde sa deklaruje prielomová odolnosť zámkovej vložky proti násilnému prekonaniu, ale aj zabezpečenie ochrany kľúčov proti nežiaducim kópiám.


Základná konštrukcia bezpečnostných dverí

26981

Na bezpečnostné vyhotovenie jednotlivých druhov vložiek a kľúčov sa využívajú rôzne mechanické, ale aj magnetické systémy. Pri strate alebo krádeži kľúča treba vložku čo najskôr vymeniť alebo prekódovať. Najbezpečnejšie je, ak sa polotovar kľúča nedistribuuje do kľúčových služieb; to však nie je filozofia všetkých výrobcov, ktorí pôsobia v tejto oblasti.
Rozmery vložky s tzv. modulárnym systémom sa bez problémovo prispôsobia ľubovoľnej hrúbke dverí priamo na mieste montáže.

Systém pyramídy

Pyramída bezpečnosti je jednotný komunikačný prvok, ktorý má sprehľadniť a uľahčiť identifikáciu výrobkov s overenou akosťou. Zahŕňa len certifikované výrobky mechanických zábranných systémov a slúži ako rýchla pomôcka nielen výrobcom, dodávateľom, ale predovšetkým zákazníkom. Klienti sa môžu orientovať v spleti výrobkov jednoducho, iba podľa farebného označenia na obale, a nemusia poznať príslušné normy. Najvyššiu bezpečnosť zaručuje štvrtý – červený stupeň.

Generálny kľúč


Základná konštrukcia bezpečnostných dverí

26992

Samozrejmosťou najmodernejších bezpečnostných vložiek je možnosť vytvorenia komplexných uzamykacích systémov – hlavného a generálneho kľúča, prípadne skupinových kľúčov. Zvýši sa tým bezpečnosť v prípade extrémnych situácií, ako je napr. požiar. Použitie týchto systémov umožňuje komfortné spravovanie väčších objektov bez toho, aby ste museli nosiť ťažké a neprehľadné zväzky kľúčov. Ich prednosťou je, že jedným kľúčom otvoríte hlavný vchod, garáž, terasu, poštovú schránku, dvere do záhrady a pod., a pritom môže existovať aj skupinový kľúč, ktorým možno otvoriť len niektoré zámky. Tento kľúč môžete poskytnúť susedovi v čase dovolenky, aby sa postaral o záhradu, poštu a kontroloval váš dom zvonka.

Bezpečnostné kovanie

Každé dvere sa ovládajú kľučkou, guľou alebo držadlom. Túto skupinu výrobkov nazývame jedným slovom kovanie. Široká ponuková paleta kovania umožňuje rôzne kombinácie a možnosti estetického stvárnenia dverí. Bezpečnostné kovanie poznáme prekryté, poloprekryté a otvorené. Kovanie chráni zámok a vložku prekrytím proti odvŕtaniu a zlomeniu, čím sa ešte zvyšuje bezpečnostná odolnosť dverí proti násilnému poškodeniu.

Dizajn a povrchová úprava


Základná konštrukcia bezpečnostných dverí

26996

Dizajn nepatrí k tým najdôležitejším parametrom bezpečnostných dverí, ale ani vonkajší vzhľad dverí nemožno považovať za zanedbateľný. Výrobné a realizačné firmy väčšinou ponúkajú viac druhov povrchov a dezénov. Pri výbere povrchu záleží na tom, či sú dvere interiérové, alebo exteriérové. Štandardnú povrchovú úpravu predstavuje laminovaná doska s imitáciou drevitého dezénu na oboch stranách dverí. Za príplatok sa dodávajú dvere s exteriérovou úpravou, s dyhovaným povrchom alebo dvere v ľubovoľnom farebnom odtieni. Bezpečnostná konštrukcia dverí sa môže skryť aj za rustikálny profilovaný alebo lištovaný povrch. Zvýšený stupeň bezpečnosti vo vstupnej časti do vášho domu nemusí znamenať, že zádverie domu bude temné ako najprísnejšie strážený bankový trezor. Spolu s bezpečnostnými dverami možno vybrať aj bezpečnostný nadsvetlík a bezpečnostný bočný svetlík, ktorý sa vyrobí na mieru podľa individuálnych požiadaviek klienta. Na výrobu svetlíkov sa používa bezpečnostné sklo rôznych farieb a povrchov, ktoré sa do rámu kotví špeciálnym spôsobom. Rám nadsvetlíka by mal byť vyrobený z rovnakého profilu, aký má bezpečnostná zárubňa.

Doplnkový zámok

Samostatné bezpečnostné dvere majú požadovanú účinnosť len vtedy, ak ich dopĺňajú ďalšie bezpečnostné prvky. Na zámkovej strane dverí možno namontovať prídavný zámok, ktorý celkovú bezpečnosť zvýši. V ponuke doplnkového sortimentu nájdete aj pancierovú závoru, ktorá sa otvára kľúčom. Jej konštrukcia je chránená proti odvŕtaniu. Zmysel však nemá montovanie závory na dvere s konštrukciu, ktoré možno jednoducho „prekopnúť“.

Bezpečnostné a módne doplnky

Na dvernom krídle by nemal chýbať ani panoramatický priezor so širokým uhlom pohľadu (napr. 180º, 200º), ale môžete sa rozhodnúť aj pre bezpečnostnú retiazku, prípadne páčkový mechanizmus. Na dvere možno namontovať aj klopadlo, ale jeho prítomnosť nemá vplyv na bezpečnosť dverí, ide len o módny doplnok.

Kategória: Dvere, brány
Tagy: bezpečnostné dvere dvr konštrukcia kovanie zámok zárubňa
Zdieľať článok

Diskusia