Vrece plné guľôčok

20. 09. 2005
Zdieľať

Koncom 60. a začiatkom 70. rokov sa začalo obdobie, odkedy mohli skromné sedadlo v tvare vreca – tzv. Bean Bag – poctiť svojimi krásnymi zadočkami ľudia od juhu Francúzska až po Miláno a od New Yorku až po Paríž. Vinylové vrecia bez akejkoľvek konštrukcie s náplňou z polystyrénových guľôčok sa stali poslami nábytku budúcnosti.

Prvý Bean Bag ožil oficiálne v roku 1969, keď ho talianska spoločnosť Zanotta uviedla na trh pod názvom Sacco. Kreslo Sacco je dielom talianskej trojice dizajnérov: Piero Gatti (1940, Turín), Cesare Paolini (1937 – 1983) a Franco Teodoro (1939, Turín). V roku 1970 získali autori za návrh kresla Sacco prestížne dizajnérske ocenenie Compasso d’Oro. V súčasnosti je Sacco sučasťou umeleckých expozícií v mnohých múzeách sveta (Hamburg, Berlín, Kolín, Mníchov, Jeruzalem Londýn, Helsinki, Miláno, New York, Paríž, Ravenna, Praha atď.).


Vrece plné guľôčok

30010

Pri svojom zrode vak Sacco získal označenie kreslo tisíc a jednej noci. Kreslo sa dokáže prispôsobiť tvaru akéhokoľvek tela. Umožňuje to približne 12 miliónov polystyrénových guličiek, ktoré vypĺňajú približne dve tretiny vaku. Sacco bol prvým masovo vyrábaným kreslom svojho druhu a pod značkou Zanotta sa produkuje v mnohých farebných variáciách dodnes. Vďaka pomerne jednoduchej výrobe začali vznikať ako huby po daždi kópie tohto produktu a zaplavili trh. Imitátori však často prehliadajú opierku hlavy, kam sa po zaťažení vaku pohyblivá výplň presunie a podopiera hlavu. Z dizajnérskeho kúska vysokej hodnoty sa tak stal ľahko dostupný tovar, ktorý vo veľkých množstvách zapĺňa obchodné plochy. Napriek tomu je vak Sacco aj dnes obľúbený, najmä medzi mladými ľuďmi a deťmi. Zákazníci dokážu rozoznať kópiu od kvalitného originálu, a tak Sacco naďalej zostáva ikonou dizajnu 20. storočia. Cena závisí od vyhotovenia (textil alebo koža). Textilný variant stojí 21 000 Sk s DPH, predáva Design Shopa.

Kategória: Dizajn Nábytok
Tagy: kreslo
Zdieľať článok

Diskusia