Materiály a konštrukcie pre obytné podkrovie (2.)

30. 05. 2011
Zdieľať

Šikmé plochy nad hlavou ponúkajú perspektívu zaujímavých priestorov a netradičného bývania. Využiť by ste na to mali moderné materiály a konštrukcie, ktoré pomôžu vytvoriť skutočne komfortné prostredie. Pozrime sa teda spolu na novinky, s ktorými sa môžete stretnúť pri výstavbe obytného podkrovia.

Pozor na zámenu alebo nesprávny výber fólií určených na strešnú konštrukciu. Často sa difúzna fólia zamieňa s parozábranou, každá z nich má však svoje miesto a svoju špecifickú funkciu: parozábrana sa umiestňuje zo strany interiéru pod tepelnú izoláciu a má zabrániť prieniku vodných pár do vrstvy tepelnej izolácie, ktorá by tým stratila svoju účinnosť. Naopak, difúzna fólia má svoje miesto z exteriéru nad tepelnou izoláciou a má prepúšťať prípadnú vlhkosť z tepelnej izolácie, nesmie však prepustiť prípadnú vlhkosť z exteriéru. Na splnenie týchto požiadaviek musia byť fólie nielen správne vybraté a umiestnené, ale aj perfektne zrealizované, a to sa týka najmä utesnenia.

Meteorológovia varujú pred tuhými zimami v nasledujúcich rokoch. Myslite dopredu a nenechávajte nič na náhodu ani v mestách či na nížinách, pretože aj tam už prekvapila extrémna snehová nádielka a mnohé strechy neboli vybavené dostatočnými alebo nemali žiadne snehové zábrany. Všeobecne platí, že čím je strecha dlhšia, tým viac snehu bude pôsobiť na zábranu, ktorá je namontovaná nad odkvap. Rovnako platí aj skutočnosť, že čím väčší je sklon strechy, tým väčší nápor môže sneh vytvoriť na zábranu. V oblastiach s väčšou snehovou nádielkou preto treba inštalovať zábrany rovnomerne vo viacerých radoch nad sebou, aby sa hmotnosť snehu rozložila. Výber zachytávačov a bezpečnostných doplnkov treba rozhodne konzultovať s projektantom strechy a výrobcom krytiny. Zábrany musia byť umiestnené najmä nad vstupom do domu, nad chodníkom, parkoviskom alebo tam, kde sa zdržiavajú ľudia a nad majetkom, ktorý treba chrániť. Naopak v miestach, kde nebezpečenstvo nehrozí, je možné nechať sneh voľne skĺzavať zo strechy, aspoň sa tak zmenší zaťaženie na krov a neskôr sa vyhnete problémom s rýchlym roztápaním veľkej masy snehu v jarných mesiacoch.
Len na informáciu – 14 až 40 cm mokrého snehu vytvára na strechu zaťaženie medzi 70 až 250 kg na meter štvorcový. (zdroj: Lindab)


(foto: Tondach)

(foto: Tondach)


(foto: Tondach)

(foto: Tondach)

Nezabúdajte na špeciálnu výbavu strechy na zimu, najmä vo vyššie položených nadmorských výškach, od približne 500 metrov nad morom, v oblastiach s bohatšou snehovou nádielkou. Protisnehové zábrany by mali byť v tomto prípade samozrejmou súčasťou šikmej strechy. Snehovú pokrývku na streche zadržia, než sa roztopí alebo ju aspoň rozdelia, aby nedopadla na zem naraz celá. Môže ísť buď o samostatné protisnehové háky, alebo protisnehové kompletné systémy s mrežami a hákmi. V ponuke sú tieto doplnky v rôznych farebných vyhotoveniach, podľa farebnosti strechy.


Materiály a konštrukcie pre obytné podkrovie (2.)

1011415
Lindab


(foto: Lindab)

(foto: Lindab)

Zámková skladaná plechová strešná krytina Lindab Rova GOODLOCK sa môže klásť bez plánu kladenia a zaujímavá je tým, že sa neskrutkuje na ploche, skrutky sú prekryté samotnou krytinou, čo predstavuje vyššiu ochranu pred zatekaním a odolnosť proti poveternostným vplyvom a v konečnom dôsledku znamená vyššiu životnosť krytiny. Oceľový plech krytiny má farebnú polyesterovú povrchovú úpravu, ktorá zvyšuje jeho životnosť a chráni oceľové jadro proti korózii.


(foto: Lindab)

(foto: Lindab)


(foto: Lindab)

(foto: Lindab)

Ďalšie šablóny sa zachytia o štartovacie diely jednoduchým zatlačením smerom hore pomocou zámku LOCK. Diely sa potom skrutkami pripevnia k latám na vyznačených miestach. Nakoniec sa rozmerovo upravia šablóny v miestach hrebeňa, pri oknách a tam, kde je nutné diely skrátiť.


(foto: Lindab)

(foto: Lindab)

Z hľadiska kvalitného výsledku je dôležité kladenie odkvapového lemovania a štartovacích šablón, na ktoré nadväzuje celá strecha.


(foto: Tondach)

(foto: Tondach)

Ak by sa vám protisnehové háky na streche nepáčili a pôsobili by príliš rušivo, na trhu sú aj protisnehové škridly s výstupkami zabraňujúcimi zosuvu snehu, ktoré sú prirodzenou súčasťou strechy.


(foto: Tondach)

(foto: Tondach)


(foto: Tondach)

(foto: Tondach)

Novinka roku 2010 predstavená na veľtrhu FOR ARCH – pálená škridľa Samba 11 s dvojfarebnou povrchovou úpravou engoba duo.

(foto: Fakro)

(foto: Fakro)


(foto: VELUX)

(foto: VELUX)

Ak potrebujete presvetliť priestor pod strechou, ktorá nemá dostatočný sklon na umiestnenie klasických strešných okien, môžete využiť okná so zvýšenou obrubou, pomocou ktorej sa získa požadovaný sklon okna. Okno FTP Electro umiestnené v špeciálnom lemovaní určenom pre nízke sklony striech zdvihne sklon okna oproti streche o 10°. Pri použití tohto lemovania je možné namontovať strešné okno do strechy so sklonom už od 10°. Spoločnosť VELUX, rozšírila svoj sortiment o nové lemovanie, ktoré umožňuje hlbšie zapustenie strešného okna do krytiny, a tým sa zlepšujú jeho tepelno-izolačné vlastnosti. Pomocou nového lemovania sa strešné okno zapustí o 4 cm hlbšie (oproti bežnému typu lemovania) do konštrukcie strechy tak, že splýva s rovinou strešnej krytiny, čím sa redukuje ochladzovaná plocha okenného rámu vyčnievajúceho nad rovinu strechy. Tak sa spolu so špeciálnym zatepľovacím rámom, ktorý obvod strešného okna dôkladne zaizoluje, dosiahnu lepšie tepelno-izolačné vlastnosti.

(foto: VELUX)

(foto: VELUX)

Nové pasívne zasklenie strešného okna VELUX spĺňa náročné podmienky pre energeticky úsporné stavby. Súčiniteľ prechodu tepla Uokna sa rovná hodnote 0,77 W/(m2 . K). Nové pasívne zasklenie sa skladá z vonkajšieho 8-milimetrového plaveného skla, dvoch 4-milimetrových tvrdených skiel so selektívne reflexnou vrstvou a vnútorného lepeného plaveného skla s PVB fóliou s hrúbkou 2 × 2 mm, ktorá v prípade rozbitia zabráni vysypaniu skla do miestnosti. Medzery medzi sklami vypĺňa ušľachtilý plyn kryptón, ktorý je účinným tepelným izolantom. Medzi vonkajším plaveným a tvrdeným sklom sa nachádza vzduchová medzera. Špeciálna fólia na vonkajšom skle zabraňuje prieniku UV žiarenia.

 

Kvalitný rám a zasklenie strešného okna by mali byť samozrejmosťou. Strešné okno však musí mať dobré lemovanie, ktoré zaistí vodotesnosť a ochranu proti poveternostným vplyvom. V súčasnosti je dôležitý aj súčiniteľ prechodu tepla, ktorého parametre ovplyvňujú cenu za vykurovanie, preto sa pýtajte predajcu na technické parametre okna. A, samozrejme, celkovú kvalitu okna výrazne ovplyvňuje kvalita a spôsob jeho montáže.

 

Kategória: Nezaradené
Tagy: izolácia materiály podkrovie šindle strecha
Zdieľať článok

Diskusia