Ako a čím zaskliť strešné okná a ako usporiť energiu

06. 06. 2011
Zdieľať

Podkrovie domu je potrebné dokonale zaizolovať - v lete proti slnečnému žiareniu, v zime proti chladu a po celý rok voči dažďu a nepohode. Výber vhodných skiel, ktoré presne zodpovedajú našim požiadavkám, je preto mimoriadne dôležitý.

— Advertorial spoločnosti VELUX SLOVENSKO spol. s r. o. —

Tepelno-izolačné vlastnosti okenných skiel sa riadia podľa toho, či má budova vyhovovať bežným normám pre energetickú úspornosť, alebo ich má prekročiť a dosiahnuť nízkoenergetický alebo dokonca pasívny  štandard.  Vo vysokej miere záleží aj na tom, ako je situovaná strecha voči svetovým stranám.  Môžeme klásť dôraz aj  na to,  aby teplo neunikalo z budovy von, alebo na to, aby sa interiéry vplyvom slnečných lúčov neprehrievali.

Na čom sú teda závislé tepelno-izolačné vlastnosti okenného zasklenia? Na vrstve plynu medzi tabuľami skla, na tom, či zvolíme dvojsklo alebo trojsklo, a samozrejme aj  na vlastnostiach samotného skla. Predovšetkým sledujte hodnotu tepelnej prestupnosti okna a skla vyjadrené koeficientmi U. Čím sú tieto hodnoty menšie, tým menšie budú aj tepelné straty. V prípade ochrany pred nechceným teplom v lete  je omnoho dôležitejší súčiniteľ prestupu  tepelného slnečného žiarenia g. Okna situovaná na juh, kde záleží na ochrane pred prehrievaním viac, môžete vybaviť sklami  so špeciálnou úpravou znižujúcou prestup  tepla o 25-40 %.

Uveďme si niekoľko zaujímavých typov z ponuky zasklenia strešných okien spoločnosti VELUX. Najvyššie úspory energie zaistí zasklenie s označením –65. Ide o izolačné trojsklo s vynikajúcimi tepelno-technickými parametrami, určené pre nízkoenergetické stavby. Koeficient tepelnej priepustnosti skla Uskla = 0,5 W/(m2 .K). Proti hluku a prehrievaniu výrobca odporúča zasklenie s označením –60, energeticky úsporné izolačné dvojsklo so zvýšenou odolnosťou voči mechanickému poškodeniu, s lepšími zvukovo-izolačnými vlastnosťami a so samočistiacou úpravou, ktorého koeficient Uskla  = 1,0 W/(m2 .K). A nakoniec  zasklenie s označením –73 predstavuje bezpečnú a samočistiacu variantu. Ide o energeticky úsporné izolačné dvojsklo so zvýšenou odolnosťou voči mechanickému poškodeniu, s lepšími zvukovo-izolačnými vlastnosťami a samočistiacou úpravou. Koeficient Uskla = 1,1 W/(m2 .K). 


Ako a čím zaskliť strešné okná a ako usporiť energiu

1014343
Zdroj: VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.


Ako a čím zaskliť strešné okná a ako usporiť energiu

1014342
Zdroj: VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

Nízkoenergetické trojsklo s označením –65 od spoločnosti VELUX.

Tepelno-izolačné vlastnosti okien posilníme aj využitím zvláštnych prvkov pri montáži. Vynikajúci tip je aj zatepľovacia sada BDX od spoločnosti VELUX. Izolačné vlastnosti zlepšia aj vonkajšie rolety, ktoré dokážu zachytiť väčšinu tepla zo slnečného žiarenia dopadajúceho na strechu, navyše izolujú aj proti hluku a v zime i pred chladom. Vonkajšie markízy zaistia príjemnú klímu  v podkroví a ochránia interiér  pred prehrievaním. Navyše sieťová štruktúra markízy neobmedzuje výhľad von.


Ako a čím zaskliť strešné okná a ako usporiť energiu

1014345
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

Vonkajšia roleta a vonkajšia  markíza VELUX chráni strešné okno pred teplom a zaručuje tak príjemnú klímu v interiéri.

 

Montáž strešných okien a doplnkov je najlepšie zveriť niektorej firme zo zoznamu certifikovaných montážnych firiem. Kontakt vrátane možností jednoduchého objednania montáže kdekoľvek na Slovensku nájdete na  www.velux.sk. S typom výrobkov, veľkostí, zasklením či materiálovým prevedením, oplechovaním a lemovaním vám krok za krokom pomôže e-konfigurátor, ktorý vám automaticky vyráta cenu vybranej zostavy.

Kategória: Okná Stavba a rekonštrukcia
Tagy: okná strešné okná
Zdieľať článok

Diskusia