14. 06. 2011
Zdieľať

Zvádzame ho minimálne raz za týždeň. Aby to nebola bitka vopred prehratá, vyzbrojte sa do nej kvalitnými zbraňami. Vyberajte vysávače s priľnavou hubicou, slušným sacím výkonom, s teleskopickou trubicou, a najmä s dokonalým systémom filtrácie, lebo predovšetkým tieto funkcie vám uľahčia pravidelné strety s prachovým nepriateľom a udržia vaše územie dlhšie víťazné!

Zrodenie vysávača

Namáhavé prášenie kobercov je od čias vynájdenia prvého vysávača minulosťou. Keď v roku 1901 predstavil britský vynálezca Hubert Cecil Booth prvý vysávač, spôsobil tým menší rozruch v spoločnosti. Trvalo však ešte niekoľko rokov, kým sa tieto spotrebiče začali vyrábať vo veľkom. Dnes je už vysávač spoločníkom v každej domácnosti. Či máte v byte plávajúce podlahy, dlažbu alebo huňaté koberce, prach sa tvorí všade. A ak v byte pobehuje ešte aj štvornohý domáci miláčik, máte o každodennú zábavu postarané. Ale ako si zo širokej ponuky vybrať ten správny vysávač?


Boj s prachom

1016171

Robotický vysávač Ecovacs EDOD58 s ovládacím panelom s LED displejom. Štyri režimy upratovania, 33 bezpečnostných senzorov, čas upratovania až 80 minút. K dispozícii je aj v červenej a ružovej farbe. Predáva Electro World za 479 €.

 

Čo si určite všimnite

Nedajte sa zviesť informáciou o vysokom výkone vysávača. Výkon, ktorý väčšina výrobcov udáva, je vlastne výkon motora. Oveľa dôležitejší je však sací výkon daný konštrukciou vysávača a kvalitnou podlahovou hubicou, pri modeloch s rovnakým výkonom motora sa preto líši. Či už zvolíte vysávač s klasickou alebo parketovou hubicou, prípadne siahnete po elektrokefe, ktorá je zvlášť vhodná na vysávanie zvieracích chlpov a vlasov, hubica by mala svojim tvarom ideálne priľnúť ku kobercu, iba tak sa výkon vysávača optimálne využije. To je dôvod, prečo aj vysávače typu Eco s nízkym počtom wattov podajú rovnako kvalitný výkon ako vysávače s vysokými hodnotami.


Boj s prachom

1016177

Podlahový vysávač Bosch BSGL 51269 s akčným rádiom 15 m. Textilná nasávacia hadica, príkon 1 200 W, 360 ° BallConnection, nárazník Air Bumper, rukoväť Flexxogrip tlmiaca nárazy, Compressor technology – motorová technológia s aerodynamickými výfukovými lopatkami a s vyladeným prietokom vzduchu na optimálne zachytávanie prachu pri nižšej spotrebe energie. Air Safe, hygienický filtračný systém Air Clean HEPA, filtračné vrecko MEGAfilt® SuperTEX s hygienickým uzáverom a s objemom 4,5 l. Cena 229 €.

Boj s prachom

1016173

Vysávač LG VC6820NHAQ s akčným rádiom 12,5 m. Samonavíjacia šnúra, cyklónový filtračný systém, umývateľný HEPA filter, osem stupňov filtrácie, teleskopická trubica, elektronická regulácia výkonu na rukoväti, indikátor plnej nádoby, extra tichý. Predáva Electro World za cena 139 €.


Ak sa vám podarilo prach z podláh a kobercov úspešne dostať, je dôležité ho vo vysávači aj udržať. Na to slúžia rôzne prepracované filtračné systémy. Čím viac vrstiev filtračný systém vysávača má, tým máte väčšiu istotu, že vaša námaha nebola zbytočná a prach sa s vyfukovaným vzduchom nedostane naspäť do miestnosti. Na trhu nájdete rozmanité druhy filtrov, od tých najbežnejších, cez uhlíkové pohlcujúce okrem prachu aj nepríjemné pachy, až po HEPA filtre vhodné pre alergikov. Vysoký počet samotných filtrov, či prítomnosť HEPA filtra, však ešte nemusí byť vždy zárukou kvalitného filtračného systému. Málokto totiž vie, že do počtu filtrov sa okrem klasického filtra vyfukovaného vzduchu a motorového filtra započítavajú aj vrstvy vrecka na prach. Aj takému na prvý pohľad zanedbateľnému detailu preto treba venovať veľkú pozornosť. Inú filtráciu vám poskytne jednoduché papierové vrecko, ktoré je navyše veľmi citlivé na pretrhnutie ostrými predmetmi, a inú vrecko z rúna, ktoré môže mať vrstiev niekoľko (napríklad vrecko Miele HyClean sa skladá až z deviatich vrstiev a spolu s oboma filtrami tak tvorí až 12-stupňový filtračný systém, vďaka ktorému je vyfukovaný vzduch čistejší ako okolitý vzduch v miestnosti).


Boj s prachom

1016169

Prenosný ručný vysávač ETA Ponto 2437 2v1 povysáva aj vodu. Je ľahký, výkonný, jednoducho sa dobíja. Praktické LED osvetlenie. Praktický držiak na stenu zaistí, že bude vždy poruke. Vďaka flexibilnej a predĺženej štrbinovej hubici sa dostanete aj do málo prístupných miest. Objem zberného kontajnera s obsahom 0,4 litra, HEPA filter, 8 bateríí Ni-MH/napätie 9,6 V. Príslušenstvo: kefa a stierka. Cena od 43 €. (www.mall.sk)

 

Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče
Tagy: bývanie domáce domáce spotrebiče pomocníci vysávač
Zdieľať článok

Diskusia