Feng šuej – tradičná filozofia starej Číny

30. 04. 2012
Zdieľať

Globálny svet zásadne nezmenil len ekonomiku, všeobecné vnímanie času a relatívnosť priestoru. Vďaka obohacujúcej interakcii kultúr sa prerodilo aj naše chápanie rozmerov života, kvalita bývania a ich koexistencia. Feng šuej je jedinečný príklad tohto plodného vzťahu.

Krátke kapitoly o súlade duše, života a bývania

Kapitola prvá: Odkiaľ

Feng šuej alebo vietor a voda predstavuje tradičnú filozofiu starej Číny, generáciami pretavenú do životného štýlu a jeho foriem. Inými slovami, upravuje vzťah jednotlivca k životnému prostrediu v toku času. Nosnou ideou feng šuej je plynutie čchi (alebo aj chi) – neustále prúdiacej energie meniacej náš životný priestor. Tá pramení z večného prelínania duality základných životných princípov jin a jang. Zatiaľ čo jin, previazaný s vodou a zemou, je ženský, nočný a pasívny element, jang predstavuje, naopak, mužský, dynamický a denný element, ktorý je spojený s ohňom a vetrom. Oba princípy determinuje päť prvkov: voda, zem, drevo, oheň a kov. Feng šuej hľadá harmóniu sveta tvarov, materiálov, farieb, vôní a zvukov v ľudskom, pozemskom univerze a snaží sa o vyváženosť jin a jang a zvládnuie čchi, aby pozitívne usmerňovala naše životy vo večnom kolobehu sveta.


„Aby ste prilákali dostatok životných príležitostí, odstráňte všetky zábrany, ktoré prekážajú voľnému prechodu k vchodovým dverám: osamelý strom alebo oporný múr priamo pred dverami, kopec alebo násyp, ktorý prekáža prístupu k vchodu. Na eliminovanie negatívneho vplyvu prekážok je najlepším riešením zavesiť čo najbližšie k takejto zábrane krištáľ alebo zvonkohru – povrch krištáľu pohltí a rozptýli čchi, zvuk zvonkohry zasa povzbudí optimálnu cirkuláciu energie,“ vysvetľuje Martina Miková.

Sue Colvil © Fotky & Foto

Kapitola druhá: Načo

Na otázku, aké miesto má generáciami overené učenie feng šuej v tomto rýchlom, informačnom a komplexnom svete, je prostá, aj keď nie celkom jednoznačná odpoveď – prispôsobiť ho šírke človeka v súlade s prirodzeným ladením duše.

Nech vás nemätie exotický, čínsky pôvod. Hľadanie harmónie bolo a je všeobecné, takže platí kdekoľvek. To, čo ľudské bytosti v živote obklopuje, každý predmet, kus nábytku, okná, dvere, farba stien, to všetko rozpráva jedinečný príbeh o kvalite života a jeho smerovaní. Sú to zvláštne spojené nádoby: ako si usporiadate vonkajší svet, tak sa vám – viac či menej – podarí poskladať aj vlastné vnútro.

Kapitola tretia: Magická deviatka súladu

Učenie feng šuej je systém spájajúci brehy pevného zdravia, úspechu, kariéry a šťastia.
Fundamentom, ako sme spomínali, je energia čchi, pohybujúca sa v našej blízkosti. Takže na „normy“ vetra a vody treba myslieť už pri výbere miesta, kde postavíme dom či kúpime byt. Je vhodné, ak čo najviac okien smeruje na juh – k slnku a svetlu. Rizikové sú miesta blízko križovatiek či ostré uhly, najmä ak smerujú k vstupu do budovy. Slobodné prúdenie čchi je krehké, preto mu treba pomôcť. Aj keď sa nám však nepodaria spomínané úvodné kroky, sú možnosti, ako zosúladiť miesto na život v ktorejkoľvek fáze. Poznáme deväť nástrojov, prostriedkov alebo foriem nastolenia súladu v priestore: intuíciu, farby, zvuky, živé objekty, dynamické objekty, jasné objekty, prázdne predmety, ťažké predmety a predmety elektrického druhu.

Kapitola záverečná: Rady vetra a vody

O farbách

„Farby sú spojené s piatimi prvkami a vyvolávajú energiu každého z nich. Vo feng šuej je dôležitá rovnováha a harmónia, preto pri výbere farieb pamätajte aj na účel miestností a na prvok, ktorý sa spája so svetovou stranou, na ktorú sú izby orientované,“ spresňuje Martina Miková.

Priestor určený na každodennú prácu a zábavu v byte aj dome nechajte žiť aktívnymi a teplými odtieňmi farieb. Naopak, v miestach, kde oddychujete, využite decentné, tlmené a neagresívne farby. Podlahy a použité krytiny sú vo feng šuej všeobecne vnímané vždy ako tmavšia odpoveď na svetlejšie steny príbytku. Tu hľadajte vyvážený kontrast zeme a vzduchu.

O ceste

„Vchod je najdôležitejšia súčasť domu. Hovorí o zdraví a bezpečí všetkých, ktorí v ňom žijú. Dobrý vchod totiž súvisí so zdravím a šťastím vnútri,“ prezrádza Martina Miková.

Ak zhodou okolností k vášmu domu či bytu vedie priama ulica alebo cesta, vynaložte maximum úsilia na prerušenie tejto priamky. Využite prirodzené prostriedky, napríklad živý plot, strom či ozdobný ker. Aj keď je zrejme často nad vaše možnosti a sily zmeniť daný reliéf a ráz okolia, predsa len – optimálne riešenie je, ak sa prístup k samotnému bývaniu vinie, prípadne kľukatí.


Čínske mince aktivujú oblasť financií. Ich účinok je vraj silnejší, ak sa zviažu červenou niťou. Môžete ich nosiť v peňaženke alebo ich zavesiť nad vchodové dvere.

Čínske mince aktivujú oblasť financií. Ich účinok je vraj silnejší, ak sa zviažu červenou niťou. Môžete ich nosiť v peňaženke alebo ich zavesiť nad vchodové dvere.
Daniel Veselský

O kuchyni a stolovaní

Kuchynská linka alebo kuchynský kút by mali byť umiestnené tak, aby ste mali očný kontakt s dverami, a to bez nevyhnutnosti otočiť hlavou, nebodaj celým telom. Ak už táto zmena nie je dispozične možná, skúste jednoduchú pomôcku: zaveste si zrkadlo do výšky očí, aby ste na dvere kuchyne a vstupujúcich dobre videli.
Jedálenský stôl, ako miesto nabité energiou rodiny, by mal byť prístupný zo všetkých svetových strán. Zároveň treba dbať na to, že okrem času stolovania takýto stôl zostáva prázdny a čistý.

O obývacej izbe

Obývacia izba, kde často trávite veľa času a prijímate hostí, by mala byť čo najbližšie k priamemu vchodu do domu či bytu. Sedačku sa pokúste umiestniť tak, aby ste z nej vy, ale aj vaši hostia bez námahy a prekážok videli na dvere do miestnosti.

Podľa slov našej odborníčky na feng šuej je obývacia izba najaktívnejšie miesto v dome, plné pohybov a zvukov. Stretáva sa tu celá rodina. Na podporu jej súdržnosti by každý člen v nej mal mať svoj priestor.

O hygiene

Podľa zásad učenia sa majú toaleta a kúpeľňa nachádzať (z pohľadu pôdorysu a funkčnej blízkosti) až na samom okraji plochy obydlia, zásadne nie uprostred. Zároveň sa tiež striktne vyžaduje, aby boli od seba čiastočne oddelené.                                            

O spánku

Správne zorganizovaná spálňa má byť v prvom rade bez zrkadiel a celým svojím objemom prijímať čo najviac svetla, slnka a vzduchu. Vetrať, odhrnúť závesy, vytiahnuť žalúzie – to je pevná zásada.


Feng šuej dotvárali celé generácie. Netreba si teda trápiť hlavu a dušu skutočnosťou, že mnohé veci vám unikajú a bežia okolo vás. Na začiatok celkom postačí, ak si poviete, že túžite po tom, aby ste spolunažívali s okolím v harmónii, pokoji a vzájomnom rešpekte. Tento prvý krok je – tak ako na každej ľudskej ceste k cieľu – najpodstatnejší. Záleží na vás, či sa preň rozhodnete.

Feng šuej dotvárali celé generácie. Netreba si teda trápiť hlavu a dušu skutočnosťou, že mnohé veci vám unikajú a bežia okolo vás. Na začiatok celkom postačí, ak si poviete, že túžite po tom, aby ste spolunažívali s okolím v harmónii, pokoji a vzájomnom rešpekte. Tento prvý krok je – tak ako na každej ľudskej ceste k cieľu – najpodstatnejší. Záleží na vás, či sa preň rozhodnete.
John Kwan © Fotky & Foto

Ako si ustelieš…

  • Posteľ by nemala byť v energetickom prievane, napríklad medzi dverami a oknom.
  • Za hlavou by mala byť vždy pevná opora, teda nie je vhodné, aby bola napríklad pod oknom alebo voľne v priestore.
  • Veľmi nevhodné je umiestnenie, keď človek leží v takzvanej polohe mŕtveho muža, teda nohami von z dverí.
  • Dôležité je aj to, z akého materiálu je posteľ vyrobená. Vyhýbajte sa kovovým posteliam. Spánok rušia aj tie veci, ktoré sú uložené v posteli v úložnom priestore alebo v škatuliach pod posteľou.
  • Posteľ by mala byť na nožičkách. A priestor pod ňou by mal byť prázdny, aby mohla prúdiť energia.

Hľadáte lásku?

Martina Miková, poradkyňa feng šuej, odporúča: „Ak hľadáte lásku a romantiku, vytvorte si takú spálňu, ktorá vám v tom pomôže. Juhozápad je svetový smer, ktorý symbolizuje práve lásku a romantiku. Ak ste blízko novému vzťahu a chcete ho rozvinúť, spite v juhozápadnom rohu spálne. Takisto je vhodné umiestniť do tohto rohu doplnky podporujúce lásku (napríklad pár mandarínskych kačíc či ružový krištáľ v tvare srdca). Použitím úzkeho stropného svietidla sa zvýši energia jang v miestnosti a vytvorí sa tak prostredie vhodné na lásku. Pri dekoračných tienidlách sa odporúča zvoliť červené odtiene. Červená v spálni zlepšuje ľúbostný život.

Tí, ktorí chcú podporiť šťastné manželstvo, nech skúsia použiť v tomto sektore vyobrazenie dvojice draka a fénixa.


1021587

Photo Passion © Fotky & Foto

Harmonizačný manuál na rekonštrukciu priestoru

  • Intuícia je v jedinečnej miere vlastná každému z nás, aj ona tvorí dôležitý prvok kompasu nášho vetra a vody.
  • Farby a zvuky modelujú emočné zázemie bývania a ich výber, aplikácia a forma musia byť v dialógu s priestorom a zásadami.
  • Pod pojmom živé objekty máme na mysli najmä stromy, rastliny, kvety, ozdobné kríky, ale aj akváriá.
  • Rôzne druhy kinetických predmetov umiestnených v priestore, tichá voda štýlovej fontány alebo veterníky nazývame dynamické či pohybujúce sa objekty.
  • Ako jasný objekt môžeme napríklad klasifikovať zrkadlo či lampy.
  • Pojem prázdny predmet napĺňajú v učení akékoľvek duté veterné píšťaly voľne umiestnené v priestore, napríklad bambusové.
  • Prírodné kamene alebo ľudskými rukami pretvorený kus hliny, skulptúra, socha, reprezentujú ťažké predmety.
  • No a elektrické predmety azda nevyžadujú názornejšie vysvetlenie  🙂

 

Opýtali sme sa…  

Ing. Martiny Mikovej, profesionálnej poradkyne feng šuej

Ako a kde všade v domácnosti možno uplatniť princípy feng šuej?

Hlavný vchod

  • Vchodové dvere by mali byť dobre osvetlené. Nezabudnite: vypálené žiarovky pred vstupom do domu treba ihneď vymeniť.
  • Kľučky, zámky a ďalšie kovové časti by mali dokonale fungovať. Ak máte problém s otváraním dverí, pretože sa napríklad zasekáva kľučka, mohlo by byť pre energiu čchi veľmi ťažké vstúpiť dnu. Aby ste k sebe prilákali životné príležitosti, uistite sa, že všetky kovové časti na dverách sú čisté, zbavené hrdze a plne funkčné.

Kuchyňa

  • Vo feng šuej je varenie synonymom peňazí. Len si pomyslite, že vždy, keď niečo varíte, vnášate do domácnosti nejaké drobné navyše.
  • Rúru a horáky udržujte v čistote, aby ste podporili tok peňazí do domu.
  • Za horáky umiestnite zrkadlo alebo iný lesklý predmet. Zdvojnásobíte horáky, zdvojnásobíte peniaze.
  • Zaistite, aby všetky zariadenia v kuchyni vrátane hodín fungovali.
  • Postarajte sa, aby nikde nekvapkala a netiekla voda. Spolu s ňou by mohli odtekať i finančné prostriedky.
  • Odpadky často vynášajte.

Jedáleň

  • Jedáleň reprezentuje harmóniu a kvalitu vzťahov v rodine. Uplatnenie princípov feng šuej v tejto miestnosti môže zlepšiť rodinné vzťahy.
  • Plný jedálenský stôl symbolizuje hojnosť, prosperitu a spokojný život rodiny. Preto je vhodné mať na ňom stále umiestnenú misu plnú čerstvého ovocia.
  • Okrúhly alebo oválny stôl vytvára väčšiu harmóniu ako obdĺžnikový (stavia stolujúcich do opozície).
  • Okolo stola rozostavte toľko stoličiek, koľko potrebujete. Minimálny počet sú tri. Ak máte pri stole len jednu stoličku, nečakajte spoločnosť. Kto by k vám prišiel, keď si nemá kam sadnúť? Ak ste single, každý deň seďte pri večeri na inej stoličke, aby sa všetky pravidelne používali.

Obývacia izba

  • V obývacej izbe je dôležité vyplniť každý roh – kvetmi, lampou, skrinkami alebo inými doplnkami.
  • Je to vhodné miesto na podporu bohatstva. Môžete sem umiestniť napríklad žabku sediacu na minciach alebo iné symboly bohatstva. Umiestnite ich tak, aby ich nebolo vidieť. Takisto by mali smerovať do priestoru, nie von z dverí.

Kúpeľňa a wc

  • Energia čchi by mala kúpeľňou prúdiť rýchlo, bez zastavenia. Bohato zdobené a zložito zariadené miestnosti majú tendenciu čchi podržať, čo nie je práve najvhodnejšie pre kúpeľňu.
  • Poklop toalety majte stále zatvorený.
Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: feng šuej šuej
Zdieľať článok

Diskusia