Časopis Môj dom august 2011 v predaji

02. 08. 2011 Zdieľať

Milujúci rodičia prepáčia, ale nájsť dnes dobre zariadenú detskú izbu je naozaj umenie. Študentské nevynímajúc. Väčšinou v nej buď skončí, čo prišlo, spolu s tým, čo inde ostalo, alebo to rodičia preženú (prípadne neustrážia) a izbičku svojich ratolestí prepchajú toľkými roztomilými a pestrofarebnými zbytočnosťami, až sa to nedá vydržať.

V oboch prípadoch je výsledkom chaos. Ono zariadiť detskú izbu je totiž v celom bytovom dizajne asi tá najťažšia úloha. Jednak by ste mali byť kúzelník, pretože treba zvyčajne na malú plochu dostať v podstate takmer celý byt – nejaké miesto na hranie a „spoločenské udalosti“, kúsok pracovne a, samozrejme, spálňu. Jednak by ste mali byť zároveň aj psychológ, aby ste našli prijateľný kompromis medzi tým, čo chce dieťa, a tým, čo ste ochotní akceptovať vy, teda rodičia, a ešte aj eskamotér – na všetko toto subjektívne by ste sa totiž mali dokázať pozrieť objektívne. Vykašľať sa na to vyzerá síce lákavo, ale určite to nie je dobré rozhodnutie.  Podvedomie je zrejme pekná potvora. Asi sa vám nepodarí nenápadne vymeniť vášmu hyperaktívnemu tínedžerovi fotku čierneho hip-hopera za sivovlasého Einsteina, ale nejaký kompromis by sa možno dal nájsť. Ak ste sa práve rozhodli nehádzať flintu do žita a zabojovať o ukážkovú detskú izbu, mohli by vám pomôcť rady mamy a dizajnérky v jednej osobe, ktorá vie svoje napríklad aj o usmerňovaní požiadaviek na farebnosť na prvý pohľad šialenú (nájdete ich na strane 54 v rubrike Na mieru). Máme pre vás aj zopár návrhov detských izieb priamo od mladých dizajnérov a nechýbajú ani výbery z ponuky na našom trhu. A ak sa predsa len nechcete vrhať do boja sami, zavolajte si na pomoc bytového dizajnéra alebo architekta, prípadne sa zapojte do našej súťaže na strane 70, v ktorej môžete vyhrať kompletne zariadenú detskú izbu od spoločnosti Nasso.

  🙂 Erika Kuhnová

 

DARČEK ZADARMO
  jedno z tohtoročných čísel hobby časopisu Urob si sám

 

Pohoda vidieckej záhrady

TEXT a FOTO: Daniel Košťál

Kto by nechcel aspoň občas uniknúť pred stresom a mestským ruchom niekam, kde vládne pohoda, pokoj a harmónia. Napríklad na chalupu kdesi na vidieku. Samozrejme, nebolo by to ono, ak by jej súčasťou nebola pekná záhrada. Lenže poriadnu vidiecku záhradu nemôžete založiť len tak hocijako, systémom kde je voľné miesto, tam niečo zasadím. Na začiatku by ste sa mali držať určitých pravidiel, neskôr už záhrada porastie aj sama.

Vidiecke záhrady vždy mali a stále majú zvláštne čaro. No nájsť v našich končinách typickú vidiecku záhradu so všetkým, čo k nej patrí, je dnes už poriadny kumšt. Zaujímavé pritom je, ako sa zmenil účel vidieckej záhrady. Už nie je len miestom, kde rastie zelenina, dozrieva ovocie a rozvoniavajú kvety či bylinky, ani synonymom pracovných víkendov, ktoré nebývajú pre všetkých členov rodiny práve lákavé. Moderná vidiecka záhrada je čoraz viac o pohode a načerpávaní novej energie. Mala by byť miestom s atmosférou, kde na vás čaká množstvo zaujímavých zážitkov – napríklad zmyslových. Presne po tom totiž túžia nielen deti, ale aj mnohí moderným životným tempom unavení dospelí.


O pohodu a príjemné stolovanie sa postará štýlom vhodný, kvalitný exteriérový nábytok, o zážitky kvety rôznych farieb a tvarov a ich podmanivé vône.

O pohodu a príjemné stolovanie sa postará štýlom vhodný, kvalitný exteriérový nábytok, o zážitky kvety rôznych farieb a tvarov a ich podmanivé vône.
Daniel Košťál

V súlade s prírodou

Ak sa rozhodnete vybudovať si typickú vidiecku záhradu, mali by ste mať na pamäti, aby bola nenásilne prepojená s  okolitou krajinou. Vo všeobecnosti by mal charakter prostredia určiť aj ráz záhrady – napríklad v podhorskej alebo horskej oblasti sa žiada vysadiť do záhrady aj ihličnany a vždyzelené kry. Ideálne je ponechať medzi vysadenými stromami a krami aspoň čiastočný výhľad na krajinu. Treba pritom, samozrejme, pamätať aj na dom, pretože záhrada by s ním mala tvoriť príjemný a harmonický celok.


Aj v menšej vidieckej záhrade sa dá vytvoriť atraktívna kompozícia z pestrofarebných trvaliek, ba dokonca aj jazierko s leknami

Aj v menšej vidieckej záhrade sa dá vytvoriť atraktívna kompozícia z pestrofarebných trvaliek, ba dokonca aj jazierko s leknami.
Daniel Košťál


Aj v menšej vidieckej záhrade sa dá vytvoriť atraktívna kompozícia z pestrofarebných trvaliek, ba dokonca aj jazierko s leknami

Základom správnej vidieckej záhrady by mala byť prirodzenosť. Dokonalosť v podobe strihaných krov či precízne upraveného trávnika sem nepatrí. Vynikne tu skôr kvetinová lúka a živý plot, ktorý je najkrajším ohraničením vidieckej záhrady. Ideálny je voľne rastúci, netvarovaný, z kvitnúcich krov (napríklad orgovánu, kérie, vajgélie, šípkovej ruže, okrasnej ríbezle, dulovca či zlatovky). Vidiecka záhrada by totiž mala byť istým spôsobom divoká, pôsobiť nespútane, a pritom romanticky a tajomne. Ak to jej rozmery dovolia, je dobré ju rozčleniť na niekoľko častí. Podporí sa tým tajomnosť a zaujímavosť a vytvoria sa zákutia ponúkajúce dokonalé súkromie. Jednotlivé časti záhrady možno oddeliť napríklad trelážami, na ktorých porastú popínavé rastliny (napríklad ruže, plamienok či vistéria).


Typickou rastlinou vidieka sú tekvice. Na jeseň môžu záhradu ozdobiť svojimi farebnými plodmi.

Typickou rastlinou vidieka sú tekvice. Na jeseň môžu záhradu ozdobiť svojimi farebnými plodmi.
Daniel Košťál


Viac sa dočítate v najnovšom vydaní časopisu Môj dom august 2011

Kategória: Aktuality
Tagy: august časopis časopis Môj dom predaji rodinný dom v
Zdieľať článok