Bungalov – dom snov alebo bývať rýchlo a bez schodov?

15. 08. 2011
Zdieľať

Mnohí začnú stavať, neskôr s radosťou bývať a potom zistia, že si postavili bungalov... Samozrejme preháňame, ale jednopodlažný dom – bungalov – už patrí k vyhľadávaným typom rodinného bývania. Tak čo: bývať rýchlo, bez schodov, či v dvojpodlažnom dome s balkónom a muškátmi?

Celkom na úvod
Riaďte sa základnou poučkou: Aj keď ste pri peniazoch nechoďte do stavby domu po hlave. Zistite si čo najviac informácií: od známych, ktorí to majú za sebou, hľadajte dostupné info z webu, navštevujte vzorové domy, študujte, usilovne rátajte, porovnávajte. Rozvažujte… Berte do úvahy všetky fakty, výhody, riziká, lebo platí: málo pripravený vojak bitku, nieto vojnu ešte nevyhral.

Drobná poznámka
Mnoho firiem ponúka tzv. hrubú stavbu, ktorá zväčša tvorí polovicu nákladov. Ak si ju dáme postaviť
a následne sa necháme zlákať možnosťou „zvyšok dorobím s pomocou kamarátov, vlastných schopností a pod.“, hrozí riziko časového sklzu stavby, hektické zháňanie materiálov, príp. certifikovaných odborníkov atď. Ak máte však v tomto smere zabezpečený chrbát, choďte pokojne do toho – peniaze naisto ušetríte.


Bungalov – dom snov alebo bývať rýchlo a bez schodov?

1020691

Riešenie A: stavba na kľúč
Najlepšia voľba pri splnení zopár podmienok: ste vlastníkom veľkého pozemku, máte slušné konto a geneticky obe ruky ľavé. Sumu jednoducho zaplatíte a dom postaví partia profíkov. Napríklad za tri-štyri mesiace. Reálne je ale tento scenár pre našinca náročné podujatie a napĺňa sa menej často ako ďalšie verzie… Ak sa pre tento krok rozhodnete, ceny sa môžu pohybovať v širokom intervale od 90 do 130 tisíc eur, logicky aj oveľa vyššie. Záleží na osobitých nárokoch, predstavách, veľkosti domu, voľbe použitých materiálov, konkrétnom zariadení, následnej úprave okolia domu a pod.  
 
Riešenie B: kompletná svojpomoc      
V našich zemepisných šírkach ide o najviac uplatňovaný model. Počíta s faktami, že: a) máte početnú
a pracovitú rodinu, b) ste technicky a remeselne zdatní, c) ste zmierení s dlhším časom výstavby. Ak budete mnohé veci robiť sami, s rodinou a priateľmi, čas totiž hrá úlohu vášho nepriateľa,. No to, čo vám čas vezme, získate naspäť na finančných úsporách. Bungalov si môžete postaviť touto „family technológiou“ (zhruba) v sume od 75 do 90 tisíc eur. No rátajte už dopredu s tým, že stavba si vás bude nekompromisne žiadať „celého“ – od prvého výkopu až po zavesenie obrazu nad posteľou…     

Riešenie C: projekt odborníka a vlastné sily
Táto voľba „vytiahne“ peniaze za projektovú dokumentáciu, no odstráni nemilé riziká „nečakaných za- kopnutí“ pri neodbornom plánovaní jednotlivých položiek. Zvyšok ostáva vo vašej réžii. Suma bude teda vyššia o profesionálne služby pri tvorbe projektu. Dôležitejší je fakt, že staviate podľa odborne nastavených parametrov, čo má v konečnom dôsledku priaznivé účinky na priebeh a výsledok.


Bungalov – dom snov alebo bývať rýchlo a bez schodov?

1020688

Premenné v rovnici „bungalov“
Nepovieme nič nové, ale stavba domu je skladačkou najrôznejších druhov premenných. Základnou je zrejme výber a voľba materiálov, z ktorých váš bungalov bude stáť. Drevenou stavbou ušetríte, no rokmi zaplatíte podstatne viac na vykurovaní a zvukovej izolácii. Prípadný predaj domu by tiež nebol ľaký. Drevené stavby vydržia zhruba o polovicu menej ako murované, a predávajú sa teda o čosi horšie. Múry z tehál, tvárnic alebo betónu sú pri nákupe drahšie. Časom sa tieto investície pekne-krásne vrátia na účtoch za kúrenie. A murovaný dom vydrží viac ako 100 rokov, takže cena pri uvažovanom predaji stúpa úmerne ochote venovať domu primeranú starostlivosť.

A propos, pozemok
Aj keď je bungalov dobrá forma, ako riešiť bývanie v rodinnom dome, jeden neduh ho priveľmi nectí – rozloha pozemku. Postaviť slušný bungalov s akou-takou záhradou a externým zázemím (najčastejšie garáž) si už vyžaduje rozlohu stredne veľkej parcely, teda od 400 do 800 m2.  A ak sme sa rozhodli, že pribudne aj dajaký bazén a bohatšia zeleň, logicky zaplatíme viac. Takže bungalov je už vo svojej zárodočnej forme pomerne náročný na plochu.


Bungalov – dom snov alebo bývať rýchlo a bez schodov?

1020685

Niekoľko plusov navyše
Poschodový dom síce poskytuje užívateľom podstatne viac súkromia, ale život v bungalove je niečo ako dlhočizný výlet pod stanom. Skrátka: vieme o sebe, môžeme si raz nežne zavadzať, inokedy ísť poriadne na nervy, ale rodinu nemusíte k stolu zvolávať lodným zvonom. Navyše nehrozí, že sa niekto nedobrovoľne zosype zo schodov, čo ocení nielen spoločensky unavená hlava rodiny, ale po rokoch aj milovaný starý otec.

Zhrnutie… jarného snehu
Ak teda zhrnieme predostreté argumenty, plusy i mínusy, vieme o stavbe a financovaní bungalovu nasledovné: Všetky sa pri individuálnom pohľade topia ako jarný sneh, pretože akýkoľvek ustálený či referenčný názor je skrátka nemožné namodelovať. Jestvujú stredné hodnoty, orientačné body, z ktorých môžeme začať svoj sen o bungalove odvíjať, ale neexistujú žiadne exaktné tabuľky výkonov, cien a termínov… Stavba domu – akéhokoľvek – je vždy istým druhom osobného, životného dobrodružstva, ktoré môže mať označenie radový či poschodový dom, viacgeneračný dom, atypická vila alebo bungalov. Poďme teda konštatovať, že bungalov sa stavia z veľkosti pozemku, predstáv o koncovej kvalite a štýle bývania, materiálov, ktoré si vyberieme a použijeme, formy a druhu dodania jednotlivých stavebných prác a x dobrých vecí navyše, ako je napríklad garáž, bazén, zimná záhrada, anglický trávnik a pod. Nečakajme teda, že si prstom prejdeme stránku katalógu a nájdeme konkrétnu sumu. Po pravde – cenu pri stavbe veľkého domiska alebo útulného bungalovu si určujeme výhradne len my sami…

Kategória: Stavba a rekonštrukcia
Tagy: bungalov cvecko
Zdieľať článok

Diskusia