Mať alebo nemať pivnicu?

22. 08. 2011
Zdieľať

Primárna funkcia pivníc sa rokmi zmenila. Potraviny sú v mrazničkách, uhlím a drevom kúrime pomenej a domáce práce (napr. pranie a sušenie bielizne) čiastočne zastane technika. Otázky a odpovede – mať alebo nemať pivnicu – zväčša skončia neistou remízou.

Účel a predstavy

Pivnica tvorí v dome priestor navyše, takže ušetrí nemalú plochu, ktorú by ste museli obetovať inde. Je na nás, aké funkcie vyberieme: kotolňa, dielňa, posilňovňa, komora či sklad. Stačí priečka, dve, zopár regálov a pivnica nás zbaví mnohých starostí s priestorom. Dom stojaci vo svahu môže odkryť jednu jeho stranu, čo je šanca na inštalovanie okien a izba je na svete. Tento krok sa stáva riešením aj v prípade, ak má pozemok nevhodnú veľkosť, tvar a pod. Zmenšíme tak nielen celkovú plochu domu – naplníme aj pôvodné predstavy o bývaní. Pre tých, ktorí po pivnici túžia, je svah dobrým a efektívnym argumentom začať s jej výstavbou.


Mať alebo nemať pivnicu?

1028402
Wienerberger

Pozemok a financie

Ak uvažujeme o stavbe pivnice, napokon za nás často rozhodne samotný pozemok. Vyplatí sa poznať štruktúru zeme, správanie podzemnej vody, priepustnosť vrstiev a pod. Až po vyhodnotení týchto faktorov sa môžeme rozhodnúť s chladnou hlavou, a najmä zodpovedne. Financie sú vždy až na prvom mieste a pri stavbe pivnice to platí bezozvyšku. Samotný dom zhltne nemalé prostriedky. Existenciu pivnice teda vnímajme v kontexte domu ako celku. Čo sa nám dnes zdá nevyhnutné, môžeme o pár rokov vidieť inak. Vzťah medzi bežným založením domu a stavbou pivnice je, navyše, pomerne zložitý. Ak je podzemná voda v hĺbke do dvoch metrov, musíme byť pripravení na vyššie náklady spojené s hydroizoláciou. Neostáva nič lepšie, ako zase rátať a hľadať optimum. Peniaze tak tvoria logické vyústenie každého rozhodnutia – žiadna pivnica, prípadne čiastočná, resp. podpivničenie celého domu.

Nosnosť a konštrukcia

Suterén alebo pivnica sa musia vysporiadať aj s faktorom potrebnej nosnosti. Zaťaženie nad úrovňou terénu sa múrmi prenáša do základov konštrukcie a odtiaľ do pôdy pod domom. Zabúdať nesmieme ani na bočný tlak, spomínanú vodu, vlhkosť, sadanie domu a i. Všetko, čo podceníme alebo v tomto smere neurobíme, sa časom vráti ako bumerang a následné korekcie či opravy sú technicky aj finančne náročné.


Mať alebo nemať pivnicu?

1028404
archív Môj dom

Materiály a izolácia

Postupov a riešení je viac. Všetko podlieha účelu, ktorý má suterén spĺňať. Ak chceme priestor trvalo obývať, nároky na tepelnú izoláciu vzrastú. Vtedy je železobetón málo a hodí sa viac tehla alebo tvárnica. Ak bude pivnica iba lepším skladovacím priestorom, ošetrený betón bude stačiť. V žiadnom prípade však nepodceňme vodu a vlhkosť! Poctivo odvedená a funkčná hydroizolácia sa stopercentne vráti. A propos – podlaha a vodorovná tepelná izolácia sú kľúčom k spokojnému užívaniu pivnice. Hydroizolácia pivnice musí fungovať ako celok – obrazne – zvisle aj vodorovne. Spodná časť stavby je neustále v ohrození vodou, a tak sa treba vyrovnať s účinkami vlhkosti, vzlínajúcej, agresívnej či beztlakovej podzemnej vody. Vodorovná izolácia chráni priestor zdola hore, pričom bráni stúpaniu vlhkosti nad úroveň izolácie. Na druhej strane zvislá izolácia steny chráni pred atmosférickým vlhkom a vlhkosťou zeminy naokolo. Ak obe nepôsobia ako zohratý celok, vlhkosť a voda si rýchlo nájdu cestu.

Vzduch a svetlo

Požiadavky dostatku svetla a vzduchu súvisia s funkčným určením suterénu. Ak si vystačíme s umelým svetlom, v poriadku. Denné svetlo získame (ak to konštrukcia dovolí) inštaláciou výklopných okien, či úpravou terénu tzv. anglickými dvorčekmi. V špecifických prípadoch nesklamú svetlíky, príp. svetlovody. Správne vetranie je snáď ešte dôležitejšie. Keď sa vám podarí v suteréne realizovať okná do záhrady, stačí ich jednoducho otvoriť. V prípade, že absentujú, potrebujete nútené vetranie. Dobrá a funkčná pivnica dýchať musí.


Vínnu pivnicu si tradičným spôsobom a vlastnými silami postavili vinári a majitelia Ekovinice Kostelany.

Vínnu pivnicu si tradičným spôsobom a vlastnými silami postavili vinári a majitelia Ekovinice Kostelany.

Tak teda ako?

Jednoznačná rada nejestvuje. Pivnica a jej stavba sú osobnou voľbou a všetko, čo vás pri práci na nej čaká, ale aj výhody, ktoré neskôr poskytne, budú len a len vaše. Pristupujte k rozhodnutiu až po získaní všetkých relevatných a dobre overených informácií, dajte si načas. Známe a často príliš mechanicky vnímané „Dvakrát meraj, raz rež“ je v tomto prípade neoceniteľnou radou. Pivnicu predsa nestaviate počas života veľmi často, tak nech slúži, ako slúžiť má.

Kategória: Stavba a rekonštrukcia
Tagy: cvecko pivnica rodinný dom suterén svah
Zdieľať článok

Diskusia