Mobilné domy – alternatívny spôsob bývania

31. 08. 2011
Zdieľať

Mobilný dom v dobrodružnejšej povahe zákonite evokuje pohyb na kolesách, slobodu, nové miesta a ľudí. V zásade je to pravda, až na pár drobných upresnení, keďže mobilný dom v našich zemepisných šírkach ešte nemá dlhú tradíciu a vyšší počet fanúšikov...

Pojmy a dojmy

Mobilný dom nie je ani veľký karavan, ani maringotka, ale plošne menší dom, s ktorým môžete – ak vás to ťahá – vcelku ľahko zmeniť miesto pobytu. Potrebujete ale nový pozemok, dajaký ten žeriav, ťahač s návesom, príslušné povolenia a ľudí, ktorí to za vás urobia – to len na prvé vysvetlenie.  

Mobilný a viacúčelový

Opísať účely na ktoré mobilný dom slúži, by zabralo veľa miesta. Buďme praktickí. Bol a je primárne stvorený na rekreačné bývanie, doplnkové, či núdzové riešenia, možno v ňom však zriadiť kancelárie firiem, prevádzku menšieho obchodu, ale „neodmietne“ ani nároky kladené na celoročné bývanie – s geneticky vlastným podielom pohodlia. Mobilné domy si získali silné zázemie v Británii, Holandsku, ale najmä v USA. V ostatných rokoch sa čoraz viac „usadili a zabývali“ aj na Slovensku.    

Za hrsť čísel

Domy disponujú najbežnejším rozmerom 12 × 3 metre. V ponuke sú typy s rozmermi 4 až 15 m (dĺžka) a 2,5 až 4,9 metra (šírka). Celková výška osciluje okolo 2,7 metra a vnútorná máva nad dva metre. Dom máva hmotnosť 2 až 4 tony, pričom sa už počas výroby montujú domy i ako súčasť budúcej väčšej skladačky v tvare písmena L alebo U. Priemerná životnosť takéhoto domu je okolo 50 rokov.


Mobilné domy - alternatívny spôsob bývania

1029438
Hangar Design Group

Z čoho a čo za to

Samozrejme, ako pri akejkoľvek inej konštrukcii aj tu fičí základný tvar. Z jeho koreňov potom košatejú individuálne predstavy klientov a dom môže vo finále získať originálnu pečať svojho majiteľa. Netreba zdôrazňovať, že táto konštrukčná flexiblita je „pružná“ aj finančne. Nenáročný majiteľ zaplatí od 10 tisíc eur, človek s vyššími nárokmi sa ľahko prehupne cez 50 až 60 tisíc. Skrátka, sny a nároky vždy niečo stoja… Mobilné domy sa prevažne tvoria z oceľového skeletu, ktorý sa zatepľuje minerálnou vlnou v hrúbkach od 15 do 20 cm. Strechou je pozinkovaný plech s odolným náterom a možnosťou ďalšej izolácie. Okná – v štandarde – majú drevený rám s dvojitým zasklením. Vzhľad a povrch fasády si môžete vybrať. Dom chráni napr. hliníkový plech, plastové obklady z materiálu Canelex, drevený obklad, príp. omietka. Interiérové priečky vyrieši 15 mm sadrokartón. Samozrejmosťou je elektroinštalácia, rozvod vody, odpadu. O teplo sa postará podlahové kúrenie alebo elektrický konvektor. Teplú vodu majiteľom zabezpečí elektrický bojler. Horúčave letných dní sa vyhnete zosilnenou izoláciou strechy či klimatizáciou, ktorá ale netvorí súčasť objednávaného zariadenia.


Mobilné domy - alternatívny spôsob bývania

1029441
Hangar Design Group

Interiér – interná voľba

Aké bude v dome zariadenie, je len vašou vecou. Dá sa priamo objednať alebo. si zariadite dve,
tri a viac izieb podľa osobného vkusu. K dispozícii máte kompletnú kuchynskú linku s s technickým  vybavením (sporák, chladnička, digestor). Kúpeľňa má vaňu, WC (môžete ho dať umiestniť aj mimo kúpeľne) a sprchovací kút. Laik po vstupe do zariadeného a zabývaného mobilného domu skonštatuje, že našiel „na pohľad obyčajný dom s prívetivou, domáckou atmosférou“. Obývačka, sedačka, televízor, spálňa, skrine, jedálenský kút, priestor pre deti, možnosť letného sedenia na verande, dokonca menšia záhradka alebo kvetinový záhon. Domček pre tvorivého samotára, mladú dvojicu, ktorá si rada vystačí sama, či starší pár bez záväzkov.


Mobilné domy - alternatívny spôsob bývania

1029439
Hangar Design Group

Objednávka a ďalej?

Veľkou prednosťou montovaného domu je rýchlosť realizácie. Od podpisu zmluvy sa svojho domu dočkáte zhruba do 2 mesiacov. Hotovú bytovú jednotku vám privezú na váš pozemok, zapoja sa inžinierske siete a začnete bývať. A propos: pozemok. Ak si dom necháte umiestniť na sokel a rozhodnete sa, že budete v ňom žiť celoročne, treba mať stavebné povolenie a za sebou zopár „koliesok po úradoch.“ No keď dom ostane na podperách a kolesách, tak „len parkujete“ a povolenie vám netreba. Dodávať, že predmetný pozemok má patriť vám alebo musí ísť o majetkovo vysporiadaný kus zeme, je zbytočné.    


Mobilné domy - alternatívny spôsob bývania

1029440
Hangar Design Group

Mobilita mobilného

Už sme povedali, že mobilita mobilného domu má viacero verzií. Buď z neho urobíte dom „imobilný,“ teda natrvalo spojený s pozemkom a inžinierskymi sieťami, príp. si ponecháte kolesá (2 – 4) a prejdete s ním pár desiatok metrov k susedom alebo si ho necháte naložiť špecializovanou firmou na príves a presťahujete sa kamsi na dosah ticha samoty či priamo k vode. Cena prevozu sa odvíja od počtu kilometrov. Prvý odvoz na premiérové, prvé bývanie má väčšina firiem zarátaný v sume realizácie.  

Pre zvedavých

Medzi najčastejšie otázky patrí postup pri prehrievaní interiéru. Moderné typy mobilných domov využívajú pri stavbe sendvičový systém niekoľkých vrstiev, ktoré zvonku chráni vinylový plášť. Horúci letný deň sa „neprenesie“ dovnútra a vďaka tvaru profilov stien je zabezpečená prirodzená cirkulácia vzduchu medzi stenou a vonkajším obkladom. Na celoročné bývanie sa oplatí realizovať oddelenie izolačnej vrstvy stropu od strešnej plochy, na ktorú pečie slnko, tzv. odvetraný strop. A keby to bolo málo, nie je problém nainštalovať výkonnú klímu. Zhltne síce dajaké tie peniaze navyše, ale pri režime zapni-vypni sa v dome budete cítiť príjemne. Tepelná izolácia je princíp dva v jednom, lebo funguje aj ako protihluková bariéra. Aj keď si treba uvedomiť, že stena mobilného domu nie je tehlovým múrom so zateplením a omietkou. Primeranými úpravami sa dá dosiahnuť vcelku prijateľná hladina zvukov z okolia. Eliminácii vlhkosti a zrážaniu atmosférickej vody na stenách domu bránia tzv. difúzne materiály. Majú skvelú vlastnosť: dokážu „vyexpedovať“ vlhkosť – pozor, nie teplo – z interiéru do exteriéru, takže priestory domu prirodzene dýchajú.

Záver, či začiatok?

Pre tých, ktorí majú radi zhrnutie… Moderný mobilný dom je z hľadiska technológií, komfortu a nákladov alternatívou (v plnom význame a zmysle tohto slova) celoročného bývania. Ak ho však mienite využívať ako víkendový domec na záhrade, pri vode alebo pod lesom blízko dediny, je skutočne skvelou a optimálnou voľbou.

Kategória: Stavba a rekonštrukcia
Tagy: cvecko mobilný dom rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia