Premena spálne zvládnutá s malým rozpočtom

09. 01. 2012
Zdieľať

Niekedy sa stáva, že hoci po niečom veľmi túžime, k zmene stále neprichádza. Príčinou môže byť nedostatok financií, vlastného odhodlania či nápadov. S tým posledným pomôže bytový dizajnér, a v tomto prípade nielen s tým. Na premene jednej spálne vám ukážeme, že aj s nízkym rozpočtom sa možno dopracovať k príjemnému výsledku.


Pred zmenou

Pred zmenou
Janetta Bublíková

Na začiatku bola potopa

Už dlho uvažovali o tom, že dajú ich bývaniu novú podobu. Stále tu však bolo nejaké ako, kde a za čo. A keď niečo trvá veľmi dlho, okolnosti sa zvyčajne postarajú o to, aby sa udalosti dali do pohybu akoby samy od seba. Zjavia sa doslova ako blesk z jasného neba. Alebo aj ako potopa od suseda zvrchu. Keď už prišla, nedala sa ignorovať ani obísť. Museli začať konať.   

 

Nevedieť ako, vedieť čo

Zatiaľ čo mokré steny pomaly vysychali, v hlavách majiteľov dozrievali plody predchádzajúcich myšlienkových pochodov – konečné odhodlanie vynoviť byt. Sami si celkom netrúfali, preto oslovili bytového dizajnéra. Hoci nemali jasnú predstavu o tom, do akej podoby by sa mal ich priestor na bývanie „prekabátiť“, vedeli, že táto zmena stojí na dvoch pilieroch. Jedným je nenápadná farebnosť, druhým zásahy nenáročné pre peňaženku. V tomto duchu sa dizajnérka pustila do premeny. Steny aj nábytok boli väčšinou bielej farby, nanajvýš sa sem-tam vyskytol nejaký kus vo svetlohnedom odtieni. Keďže majitelia trvali na bielych stenách v spálni, a navyše maľovať sa po potope ešte nedalo, ako prvé prišli na pretras textílie, potom doplnky a detaily.

 

Zmena mala predstavovať najmä menšie farebné a pre peňaženku nie príliš náročné zásahy.


Inšpirácia závesom: z tej istej látky (biela popísaná čiernymi písmenami) sa ušili aj návliečky na vankúše.

Inšpirácia závesom: z tej istej látky (biela popísaná čiernymi písmenami) sa ušili aj návliečky na vankúše.
Janetta Bublíková


Bielych a čiernych vecí je naokolo dosť. Stačí ich len vkusne usporiadať. Dovolené je aj vypomôcť si prírodou – suchými konármi či kameňmi.

Bielych a čiernych vecí je naokolo dosť. Stačí ich len vkusne usporiadať. Dovolené je aj vypomôcť si prírodou – suchými konármi či kameňmi.
Janetta Bublíková

 

Farebné protipóly

Čo sa týka závesov, vankúšov, poťahov sedačiek, dizajnérka sa rozhodla staviť na kontrast bielej a čiernej. V tomto duchu pokračovala aj pri dotváraní interiéru doplnkami – pri výbere obrazov, váz, misiek či škatúľ na odkladanie drobností. Aby priestor nepôsobil príliš studeno, na zemi sa uvelebil celoplošný koberec, ktorý svojou smotanovou farbou priestor zútulnil. Zrkadlové skrine mu zasa dali ďalší rozmer.

 

Čo stála táto zmena?
smotanový celoplošný koberec, 38 €, bauMax
malý biely vlnený koberec s vysokým vlasom, 20 €, Ikea
biely policový diel, 50 €, Ikea
stolová čierna lampa, bodové osvetlenie, 5 €, Ikea
kôš z banánových vlákien, 20 €, Ikea (po zľave)
drevený podnos, 5 €, Ikea
veľké čierne rámy na obrazy, 3,50 €/ks, Ikea
vázy: biela, čierna, kónická, 0,99 €/ks, Ikea
škatule (rôzne farby), 3,50 €/2 ks, Ikea
látka s potlačou s písmenami (na závesy a vankúše), 2,50 €/m, Ikea

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: biela čierna premena spálňa
Zdieľať článok

Diskusia