Detské izby očami mladých slovenských architektov

10. 11. 2011
Zdieľať

Hoci vám v našej pravidelnej rubrike zvyčajne ponúkame návrhy dizajnérov a architektov profesionálov, tentoraz sme sa rozhodli urobiť malú výnimku a predstaviť vám prácu študentov – začínajúcich dizajnérov. Ich návrhy detských izieb, s ktorými sa zúčastnili na druhom ročníku súťaže Interiér očami mladých slovenských architektov, vyhlásenej firmou Indeco, totiž nie sú o nič menej zaujímavé či inšpiratívne.

Detská izba je pre deti celým kráľovstvom – je to zóna hrania, oddychu, ale aj školských povinností. Navyše, väčšinou ide o neveľký priestor, v ktorom je splnenie požiadaviek na jeho praktické a plnohodnotné využívanie vždy výzvou. Zuzana Horniaková navrhla detskú izbu do konkrétneho priestoru v niekoľkých variantoch tak, aby dokázala splniť nároky detí rôznych vekových kategórií.

Variant 1

Rovnako ako sa opakuje móda v obliekaní, aj interiéry podliehajú trendom – niekedy sa dizajnéri snažia oprášiť to, čo už tu bolo, inokedy hľadajú inšpiráciu na vznik niečoho nového. V tomto návrhu je šatníková skriňa začlenená do línie ostatných prvkov zariadenia a výber tradičnej výplne dverí má poukázať na skutočnosť, že interiér možno vždy doladiť tak, aby vznikol zaujímavý a moderný celok, v ktorom bude šatník pôsobiť príjemne. Keďže sa detská izba nachádza v starom sedliackom dome, bolo pri výbere výplní zároveň zámerom navodiť príjemnú vidiecku atmosféru.

NÁVRH: Zuzana Horniaková

 

Variant 2

Tento návrh je inovatívny v spôsobe otvárania dverí úložného nábytku. Šatník je umiestnený v rohu izby a jeho dvere sú vytvarované do oblúka – v pôdoryse štvrťkruhu. Takéto riešenie je vhodné do menších priestorov, pri väčšom počte skríň zasa možno zaujímavo kombinovať oblúkové segmenty s rovnými. Dvere opisujú pri otváraní štvrťkruh, a keďže majú v pôdoryse symetrický tvar, je zabezpečený ich plynulý pohyb. Zaujímavé je aj materiálovo-technické riešenie oblúkových výplní – jednou z možností je triesková doska, ktorej dodáva pružnosť obsah kaučuku, ďalšou možnosťou je narezať do drevotrieskovej dosky tvarové zvislé drážky a segmenty zlepiť do požadovanej formy oblúka. V celkovom riešení dopĺňa šatník nadstavec, ktorý pokračuje ponad pracovný stôl, pričom povrch jeho dverí oživuje dekoračná samolepka.

Návrh: Zuzana Horniaková


Návrh: Zuzana Horniaková

Návrh: Zuzana Horniaková

Pôdorys – variant 1 a 2

Variant 3

Hravosť, sviežosť a funkčnosť sú v tomto návrhu dôležitými činiteľmi. Hoci ide o rovnakú miestnosť ako v predchádzajúcich variantoch, izba pôsobí inak. Úložné priestory majú formu nadstavcov, ktoré sú usporiadané vedľa seba a vytvárajú líniu prechádzajúcu do šatníkovej skrine. Nadstavce sú zložené z dvoch samostatných skriniek – ich súčasťou je aj spodná polica. Na dosiahnutie jednotného vzhľadu celého obytného priestoru by sa zvolený typ výplne mal ako zjednocujúci prvok zopakovať aj v predsieni domu.

Návrh: Zuzana Horniaková


Návrh: Zuzana Horniaková

Návrh: Zuzana Horniaková

Pôdorys – variant 3

Detská izba mimo súťaž

Táto miestnosť je navrhnutá tak, aby splnila požiadavky dvoch malých slečien vo veku 4 a 6 rokov na rôzne aktivity aj odpočinok. Priestor je svieži a hravý – svetlé odtiene zariadenia a stien kontrastujú s tmavšou podlahou, pričom charakter interiéru možno ovplyvniť zmenou farebnosti poťahov a dekoračných textílií. Hravosť je typickým znakom celej izby. Možno ju pozorovať aj v riešení poschodového lôžka – časť priestoru pod hornou posteľou sa využíva na hru. Vďaka odnímateľnému textilnému poťahu, ktorý sa dá prať, sa bude dať stena v tomto kútiku jednoducho udržiavať. Pokojná zóna, vyčlenená na učenie, je opticky oddelená paravánom, vyplneným výpletom s dekoračnými kruhmi v pestrých farbách, ktorých polohu možno meniť. Miesto na uloženie hračiek a kníh je v nízkej policovej skrinke, zvislý policový systém je aj súčasťou šatníkových skríň – okrem bežného ukladania rôznych predmetov je v jeho hornej časti takisto priestor na uskladnenie sezónnych vecí.


Návrh: Zuzana Horniaková

Návrh: Zuzana Horniaková


Návrh: Zuzana Horniaková

Návrh: Zuzana Horniaková

Návrh: Zuzana Horniaková

Detská izba mimo súťaž


Návrh: Zuzana Horniaková

Návrh: Zuzana Horniaková

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: bývanie detská izba interieru izba návrh interiéru riešenie
Zdieľať článok

Diskusia