Nové číslo časopisu Môj dom ekoBývanie 04/2011 v predaji

15. 11. 2011 Zdieľať

Začnem obľúbeným klišé: každé ročné obdobie má svoje čaro. A aj keď ma výsledky testov osobnosti väčšinou opečiatkujú značkou rojko a idealista, priznávam, že tento rok poetiku sfarbených listov prevaľujúcich sa v kopách v parku prebil oveľa prozaickejší dôvod na radosť – s príchodom chladných dní sa stiahli mravce z mojej kuchyne a konečne ustali aj ich reťazové pochody popod vchodové dvere. Kolega Palo mal menej šťastia – v snahe ukázať myšiam, kto je v dome pán, prišiel o zásobu vlašských orechov (vraj nič iné nemal), ktoré ich mali prilákať do pascí. Nevdojak sa z lovu stalo prikrmovanie. Výsledkom je, že myšky si vytvorili k jeho obydliu ešte silnejšie puto a Palo musí zháňať novú zásobu orechov, tentoraz na vianočné pečenie.

Zmienkou o Vianociach, samozrejme, nechcem vytvárať stres, ktorý sa akosi tradične spája s týmto obdobím. Naopak. V snahe zmierniť ho vám v poslednom tohtoročnom čísle ponúkam zmesku tých najrozmanitejších tém s tipmi, ktoré vám môžu byť nápomocné pri príprave jedál, zdobení vianočného stromčeka, úpravách interiéru aj exteriéru. Kolegyňa Lucia sa podujala na obhliadku vlastného podnájmu a podelila sa o nápady, ktorými dokázala, že zmes praktickosti a estetickosti možno aplikovať v akomkoľvek priestore – či už ste jeho vlastníkom, alebo len dočasným používateľom.  

Lúčim sa v duchu hesla „fantázii sa medze nekladú“ a želám príjemné domáce teplo počas mrazivých dní. Vidíme a čítame sa budúci rok. J

P. S.: Keď som dopísala editoriál, zistila som, že aj na Pala sa predsa len usmialo šťastie (alebo ho osvietilo?). Po niekoľkodňovom stopovaní sa mu podarilo vyriešiť kauzu malých sivých vyžieračov. Stačilo zapchať dieru pri kotle. Zostáva už len pozbierať prázdne pasce.

Foto na titulnej strane:
Jana Ardanová

 


Nové číslo časopisu Môj dom ekoBývanie 04/2011 v predaji

1044739
Jana Ardanová

Z obsahu 04/2011:

str. 14

Modro-zelené impulzy

Niekedy musia veci alebo situácia dospieť do určitého bodu, z ktorého, ako sa zdá, vedie len jedna cesta – k zmene. Ten okamih nastal aj v tejto obývacej izbe: záclony viditeľne poznačené od mačacích pazúrikov, sedacia súprava s pomaly sa vytrácajúcim dezénom… a vôbec, všetko bolo akési všedné, ba až nudné. Žiadala sa nová identita.

str. 28    

Viac svetla…

Posledné slová génia nemeckej a svetovej kultúry J. W. Goetheho na smrteľnej posteli vraj zneli: „Mehr Licht – viac svetla…“ Ak necháme bokom básnikovu nezávideniahodnú situáciu a fakt, že vonku bol len marec, jeho slová dokonale uvedú našu tému: svietiť úsporne aj trendovo.

str. 60

Rozkvitá vďaka dažďovým kvapkám

Mnohí majitelia záhrad zápasia s myšlienkou, ako dopriať záhrade dostatočný prísun vody, no zároveň neplytvať. Je niekoľko spôsobov, ako takúto dilemu vyriešiť. Na zavlažovanie možno využiť napríklad dažďovú vodu, a to najmä v oblastiach s častými zrážkami. Touto myšlienkou aj ďalšími ekologickými riešeniami sa nechali inšpirovať majitelia modernej záhrady neďaleko Londýna.
 

str. 50

Pekný deň v podkroví

text: Zuzana Kubalová; foto: Ján Chalmovský, Ikea, ISOVER, Jysk, Osram, VELUX

Útulné bývanie v podkroví – lákavá predstava! Aj vy čoraz častejšie koketujete s myšlienkou zobytnenia priestoru pod strechou? Čaká vás bývanie so zvláštnou atmosférou, viac miesta pre život. Každá minca má však dve strany a možno uvažujete, či život v podkroví neprinesie viac komplikácií a nevýhod. Dobrá správa! Ak s nimi rátate dostatočne včas, vyhnete sa im.

 

Strecha a krov rozhodnú

Či si váš dom môže dovoliť obytné podkrovie, závisí v nemalej miere aj od tvaru strechy a typu krovu. Ideálnym tvarom strechy je manzarda. Sedlové a valbové strechy, ktoré tiež vyhovujú, sú však častejšie. Čo sa týka ich sklonu, na rovinu: čím strmšie, tým lepšie. Našim zemepisným šírkam dominujú 45-stupňové strechy, ktoré sú z hľadiska budovania podkrovia v poriadku. Ak je však sklon menší ako 35 stupňov, podkrovné bývanie sa neodporúča.


Nové číslo časopisu Môj dom ekoBývanie 04/2011 v predaji

1044737
VELUX

Vieme, ako vyriešiť strechu, je čas pozrieť sa, ako vyzerá krov. Podkrovnému bývaniu najviac vyhovujú krokvy bez väzných trámov. Vyhnete sa tak zbytočnému zaťažovaniu podlahy, pretože zaťaženie zostane na obvodových múroch. Neprídete ani o žiadny voľný priestor. Môžete sa rozhodnúť aj pre hambálkový krov s priečnymi vzperami, ktorý je ďalšou vhodnou alternatívou. Menej vhodný je, naopak, krov s väznicovými trámami, typ zo zbíjaných väzníkov sa považuje za úplne nevhodný. Oba tieto typy sa však používajú skôr pri strechách s menším sklonom, ktoré životu v podkroví nenahrávajú.


Veľkosti strešných okien

1044738
VELUX


Veľkosti strešných okien

 

Teplo verzus zima

Keď máte podkrovie pod správnou strechou, je radosť zobúdzať sa v ňom každé ráno. Pri lezení ráno spod periny, však určite netúžite zažiť teplotný šok. Nepríjemný chlad v zime i ubíjajúce letné dusno už od rána naozaj nie sú žiaduce. Správne vetranie a dobrá cirkulácia vzduchu tomu zabránia. Pomôže, samozrejme, kvalitná strešná krytina a vhodne umiestnené okná s doplnkami, ako sú rolety či žalúzie. Na celkovú tepelnú pohodu v podkroví má však veľký vplyv dostatočná a kvalitne zhotovená izolácia strešného plášťa a vhodný systém vykurovania a chladenia. Z izolačných materiálov sa núka minerálna vlna, penový polystyrén, fúkaná celulózová izolácia, izolácia z konope a iné, a rovnako aj niekoľko spôsobov uloženia – medzi krokvy, nad a pod krokvami. Najčastejším spôsobom ukladania je jedna vrstva medzi krokvy a druhá pod alebo nad ne. Aby sme dosiahli normou požadovaný tepelný odpor, hrúbka tepelnej izolácie by mala byť 20 cm a viac. Dôležitú úlohu ochrancu pred prenikaním vlhkosti (vodnej pary) z interiéru do strešnej konštrukcie plní parozábrana.


Logickú praktickosť spodných skriniek s plným vysúvaním oceníme najmä v podkrovnej kuchyni, v ktorej sme ukrátení o horné skrinky a police.

Logickú praktickosť spodných skriniek s plným vysúvaním oceníme najmä v podkrovnej kuchyni, v ktorej sme ukrátení o horné skrinky a police.
IKEA

 

 

Viac sa dočítate v najnovšom vydaní časopisu Môj dom ekoBývanie 04/2011
 

Kategória: Aktuality
Zdieľať článok