Posledné tohtoročné dvojčíslo časopisu Môj dom v predaji

30. 11. 2011 Zdieľať

No o čom inom...No o čom inom by sa dal tento mesiac napísať editoriál, než o Vianociach. Už pre dátum. Vianoce sa prosto nedajú ignorovať. Snažila som sa túto tému nejako obísť a sama pred sebou to ospravedlniť, ale, ako hovorili klasici, neprešlo to. Vianočný editoriál mi totiž vždy vychádza akýsi pateticko-romantický. A to naozaj nemám rada.

Lenže Vianociam sa jednoducho nedá odolať. Teda aspoň nepoznám nikoho, kto by si ich dokázal nevšímať. Aj my sme sa v redakcii úplne namotali a s nadšením sme vyvianočnili celé tohtomesačné Bývanie koľko sa len doňho vošlo. Veď Vianoce sú pre interiér niečo ako malá svadba. Obývačky sú naparádené ako nevesty, všetci nahodia slávnostný mód a zo všetkých síl sa snažia predviesť svoje pekárske umenie, a pritom nepreraziť deti, ktoré z atmosféry vycítili príležitosť otestovať, kam až môžu zájsť. No kto by odolal. Tému sme brali dokonca tak vážne, že sme sa takmer povadili nad vianočnými stromčekmi, ktorých aranžovanie zorganizovala Majka Ďurčeková. Samozrejme o tom, ktorý je najkrajší, ako by sme my samy vedeli urobiť tie ostatné lepšie, a z akého stromčeka by mali najväčšiu radosť deti. Veď to je taký zážitok, tie povestné rozžiarené detské očká… to aj cynik pustí slzu dojatia. A tu sme sa zasa nezhodli. Ani na stromčeku ozdobenom malinkými plyšáčikmi, vločkami vystrihnutými z papiera a veľkými mašľami. (Celkom vážne, bez štipky sarkazmu.) A také nápadité a pekné by to mohlo byť, a za babku… aj keď uznávam, že je otázne, ako by chudák stromček dopadol, keď už salónky sú v niektorých rodinách rizikový komponent. No nič. Aj toto napríklad považujem za jedno veľké pozitívum Vianoc – že môžete byť úplne slobodne kreatívni a nikomu to nebude pripadať čudné. Maximálne môžu byť čudné výsledky, lenže aj to sa v tomto divotvornom čase berie pomerne zhovievavo. (A tá trocha vadenia sa počas akcie patrí k tvorivému procesu.) Ak ste tento rok odhodlaní pustiť sa do originálnej výzdoby, ale chýba vám inšpirácia, na našich stránkach jej nájdete celú hromadu. Ani chýbajúce peniaze nebudú prekážkou.
Hoci mnohí frflú na predvianočný zhon, vysoké výdavky a čo ja viem čo ešte, aj tak sa na Vianoce vlastne všetci tešia. Teda aspoň nepoznám nikoho, kto by sa netešil. A tým, čo tvrdia že sa netešia, neverím. Trošku sa podľa mňa teší každý. Ja sa teda teším z roka na rok viac. A to už sú deti veľké, takže si ten moment prekvapenia a detskej radosti až tak neužijeme. Tak sa pre istotu teším aj  na to, čo som predtým neznášala – napríklad na veľké upratovanie. Je to čudné, ale je to tak. (Asi preto, že ho v skutočnosti neberiem až tak vážne.) Aj vám želám, aby ste sa na Vianoce tešili, cez sviatky mali radosť a po sviatkoch aby vás neopustil optimizmus. Aby ste sa vadili len tak akože a len pre dobrú vec, aby ste odpustili deťom aj dospelým a dopriali si sladkostí a romantiky, koľko len znesiete.

Želám vám také pekné Vianoce, aké len môžu byť, a dočítania v budúcom roku.

🙂  Erika Kuhnová

 

DARČEK ZADARMO
■ časopis môjdom EkoBÝVANIE

 

Nahliadnite do obsahu:


 

Foto na titulnej strane: Dano Veselský

 

Stromček štyrikrát inak

TEXT: Mária Ďurčeková
FOTO: Dano Veselský


Zdobenie vianočného stromčeka je žiarivou bodkou za prípravami na najkrajšie sviatky roka. Tento rituál má v sebe rozhodne niečo magické a bezstarostné, deťom vytvára spomienky, dospelým zase detstvo pripomína. Aby sme vás inšpirovali pri jeho tohtoročnom ozdobovaní, dali sme priestor štyrom aranžérom, ktorí vám ukážu nielen aktuálne trendy, ale tiež to, že práve spomienky k Vianociam neoddeliteľne patria. 

 

Orient

Orient je typický pestrými farbami a vôňami ako badián, škorica či levanduľa. Orientálnymi motívmi sú tiež maličkí Budhovia či sloníky. Holandskí floristi, ktorí každoročne určujú aktuálne trendy, sa zväčša inšpirujú vlastnými cestovateľskými zážitkami. „Pri zdobení stromčeka som tému orientu zachoval v jemných náznakoch ako je tyrkysová farba a prírodné materiály, nájdete tu teda škoricové drievka, sušenú levanduľu, medenú, zlatú a bielu farbu s akcentom ružovej a fialovej. Každý si môže vziať to svoje. Ak sa nebránite novým veciam a extravagancii, použite výrazné farby ako ružová, modrá, krikľavá zelená, fialová, tyrkysová, odtiene oranžovej, skrátka „všehochuť“ typickú pre orient. Zamerajte sa na vône – klinček, škoricu. Ak sa chcete držať trendu, ale patríte skôr ku konzervatívnym typom, siahnite po levanduli, jemných odtieňoch a bielej farbe. Tým určite nič nepokazíte,“  myslí si florista, ktorý nezatracuje ani neživé stromčeky. „Dnes sú umelé stromčeky vo výbornej kvalite, vyzerajú veľmi prirodzene, nie ako tie, ktoré sme kedysi vozili z poľských trhov. Krásne imitujú štruktúru aj farby vetvičiek, ihličia, šišiek, dokonca na niektorých nájdete aj suché konáriky.“


Posledné tohtoročné dvojčíslo časopisu Môj dom v predaji

1047595
Dano Veselský


Posledné tohtoročné dvojčíslo časopisu Môj dom v predaji

1047565
Dano Veselský


Posledné tohtoročné dvojčíslo časopisu Môj dom v predaji

1047564
Dano Veselský


Posledné tohtoročné dvojčíslo časopisu Môj dom v predaji

1047564
Dano Veselský


Posledné tohtoročné dvojčíslo časopisu Môj dom v predaji

1047562
Dano Veselský

 

Viac sa dočítate v najnovšom vydaní časopisu Môj dom november december 2011

Kategória: Aktuality
Tagy: číslo predaji v
Zdieľať článok