Dom z prírodných materiálov za 79 000 €

05. 12. 2011
Zdieľať

Vyučený tesár Lukáš Čejna z Kruplova si splnil svoj sen. V rodnej dedine postavil tradičnými postupmi takzvanú Slamienku, dom z prírodných materiálov. Ide o prirodzenú nízkoenergetickú a ekologickú stavbu, s ktorou dokonca zvíťazil v súťaži E.ON Energy Globe Award ČR prezývanou aj ekologický Oscar. So svojím slameným domom získal Lukáš Čejna nielen prvé miesto v kategórii domáci majster, ale stal sa dokonca aj celkovým víťazom.

V pokojnej dedinke neďaleko Jindřichovho Hradca žije Lukášova rodina už celé generácie a on sám tam má hlboké korene. Aj so stavbami rodinných domov má bohaté skúsenosti. Nečudo teda, že projekt slameného domu bol preň snom a výzvou zároveň. Vďaka vzdelaniu a skúsenostiam boli v jeho rukách aj architektonická príprava, aj konštrukčný projekt.


Dom z prírodných materiálov za 79 000 €

1048681

„Hlavnú inšpiráciu som, samozrejme, hľadal u našich predkov, ktorí týmto spôsobom v minulosti stavali jednoducho preto, že im nič iné neostávalo. Museli sa prispôsobiť miestnym podmienkam,“ prezrádza zdroj svojho nápadu Lukáš Čejna.


Dom z prírodných materiálov za 79 000 €

1048683

Najdôležitejším krokom pri podobnej stavbe je ochrániť ju pred vodou, aby sa dožila plánovanej životnosti niekoľko desiatok rokov. Dom preto stojí na kamenných základoch s 30-centimetrovým podvetrávaním v mierne vyspádovanom teréne od stredu stavby k jej okrajom, aby sa voda pod ňou nemohla držať.


Dom z prírodných materiálov za 79 000 €

1048686

Zoznam materiálov potrebných na stavbu tohto jednoposchodového nepodpivničeného domu s pôdorysom 16 × 8 metrov, nie je nijako dlhý. Okrem strechy z tŕstia dodanej na objednávku, centrálnej pece s komínom a okien stačí drevo, kameň, slama, hlina a tŕstie. Lukáš Čejna svojpomocne a bez použitia jediného klinca alebo kovových súčastí vyrobil nosný skelet, ktorý vyplnil vrstvou slamy v hrúbke 0,5 metra. Na nej je nanesená hlinená omietka a pieskovo-ílová štuka. Na vonkajšiu omietku použil králičie pletivo na drevených stĺpikoch, pričom na kostru pletiva naniesol vrstvu zmesi z rozriedenej ílovej hliny, hnoja, pilín, slamy a piesku. Steny nakoniec natrel vápenným náterom, vďaka ktorému slama prirodzene dýcha a vyrovnáva sa s rozličnými teplotnými podmienkami.


Dom z prírodných materiálov za 79 000 €

1048673

„Slamienka predstavuje kombináciu niekoľkých stavebných vzorov – od klasických slamených domov cez drevostavby až po kamenné stavby. Snažil som sa poskladať dokopy rozličné spôsoby výstavby, ktoré som videl inde,“ hovorí o projekte jeho hrdý staviteľ. A nielen to. Získať za projekt cenu preň bolo povzbudením, ale aj odmenou – pre ten najlepší z 221 prihlásených projektov bolo totiž pripravených pol milióna českých korún.


Dom z prírodných materiálov za 79 000 €

1048674

„Myslím, že podobné súťaže sú potrebné, pretože ukazujú ľuďom nové možnosti bývania alebo energetických úspor, o akých predtým možno ani netušili. Aj vyhlasovanie výsledkov v televíznom prenose bolo pre mňa zážitkom. Navyše ma teší, že o mojom víťazstve okrem poroty rozhodli aj diváci a ľudia, hlasujúci na internete. Som vyučený tesár a mám tesársku firmu, takže víťazstvo v súťaži E.ON Energy Globe Award nám určite pomohlo.“


Dom z prírodných materiálov za 79 000 €

1048675

Ako sám hovorí, v dome chcel zachovať prirodzené členenie miestností. Jednoduchá obdĺžniková dispozícia mu umožnila rozdeliť priestory na súkromnú časť s veľkou spálňou a kúpeľňou a návštevnú časť s veľkou miestnosťou, slúžiacou ako kuchyňa a obývacia izba zároveň. Vďaka tomuto riešeniu sa optimálne využíva teplo hlinenej pece na prízemí, ktorá slúži aj ako pec na varenie, takže náklady na vykurovanie domu sú veľmi nízke.


Dom z prírodných materiálov za 79 000 €

1048672

V blízkej budúcnosti sa dom dočká ešte druhej – menšej pece na ohrev vody. Dnes ju šikovný tesár ohrieva elektrinou. „Pec na drevo po rozkúrení vydrží teplá dva dni, najmenej na dvanásť hodín zabezpečí dostatok tepla pre polovicu domu. Izolačné vlastnosti slamy sú vynikajúce, takže v lete je v ňom naozaj príjemný chládok, v zime sa zasa ľahko vykúri.“ Elektrina sa inak používa iba na prevádzku osvetlenia, niektorých spotrebičov a vodného čerpadla.


Dom z prírodných materiálov za 79 000 €

1048676

Ak aj vy túžite po vlastnom hniezdočku v objatí prírody, môžeme vás potešiť aj priaznivou cenou. Ak si trúfnete na výstavbu domu vlastnými rukami ako Lukáš, slamený dom vás spolu so zariadením miestností vyjde približne 79 000 eur. Táto čiastka je teda v porovnaní s bežnými novostavbami nižšia, pri nich sa však rozhodne nemôžete pochváliť špeciálnym riešením alebo vlastnou prácou. Slamienka je šetrná k prírode a sľubuje harmonické bývanie. „Aj ľudia, ktorí nás prídu navštíviť, často hovoria, že je tu zvláštny pokoj a pohoda. Celá naša rodina má rovnaký pocit,“ uzatvára svoje rozprávanie Lukáš Čejna.


Dom z prírodných materiálov za 79 000 €

1048680

Ak máte aj vy podobný originálny nápad, ako šetriť životné prostredie a energiou, môžete sa už teraz prihlásiť do ďalšieho ročníka ekologického Oscara alebo E.ON Energy Globe Award. Uzávierka prihlášok je 11. marca 2012. Prestížne ocenenie spolu s vysokou finančnou odmenou možno čaká práve na vás.

 

Viac o súťaži sa dozviete na www.energyglobe.cz


Kategória: Materiály Stavba a rekonštrukcia
Tagy: rodinný dom slameny
Zdieľať článok

Diskusia