Upratovať pred Vianocami? Kašlime na to! Alebo aj nie?

14. 12. 2011
Zdieľať

Každý rok s ním bojujeme a rok čo rok nad nami viac či menej víťazí. Áno, mám na mysli strašiaka v podobe vianočného upratovania. Je mi ho aj trochu ľúto, lebo je v tom, chúďa, nevinne. Len sa snaží spríjemniť nám sviatky. Tiež ho práve „nemusím“, no zasadnúť k štedrovečernému stolu a mať umyté okná sa predsa akosi... Patrí? A tak, aj keď mu celý december statočne odolávam, pár dní pred sviatkami ma dobehne.

Práve v tej najnevhodnejšej chvíli, keď sú mandľové kolieska v rúre, na stôl dávam vianočnú ružu, na dvere vešiam adventný veniec a darčeky sú, ako inak, nezabalené v skrini. A každý rok si v tej chvíli poviem, nabudúce to už naozaj urobím inak…

Celkom sa mi páči, ako to robia Japonci, na dôkladné upratovanie majú vyhradený až posledný týždeň v roku. Čistia, triedia, umývajú, vyhadzujú. To všetko preto, aby v čistom prostredí a s „nezapratanou“ mysľou mohli privítať Nový rok. Počas tzv. oosouji, ktoré je dôležitou novoročnou tradíciou, japonské domácnosti prejdú dôkladnou generálkou, v kanceláriách sa triedia dokumenty a deti si upratujú svoje školy. Rok totiž berú ako celok, oddelený od ostatných a odstránením neporiadku toho starého vítajú prosperitu v tom novom. Treba však dodať, že vzhľadom na náboženskú odlišnosť sú pre Japoncov Vianoce skôr komerčnou záležitosťou, na rozdiel od našej kresťanskej kultúry, ktorá ich považuje za najväčší sviatok, narodil sa predsa Ježiš. A zrejme odtiaľto pochádza aj tradícia nášho vianočného upratovania, hovorí sa, že každý novorodenec by mal prísť do čistého a vyupratovaného domova.

Nech už pochádza odkiaľkoľvek, faktom zostáva, že s predvianočným upratovaním väčšina z nás zápasí. Alebo skôr so sebou. Ruku na srdce, koľkokrát ste si povedali, že namiesto pobehovania s handrou v ruke vyrazíte tento rok s rodinou na vianočné trhy? A potom vám to nedá. Chodíte spať po polnoci, ráno skoro vstávate, aby ste stihli napiecť a vaše deti s blížiacim sa Štedrým večerom prestávajú spoznávať tú „šialenú tetu“ pobehujúcu po byte. Nechcem sa tváriť, že mám recept na úspech, ale chcem sa tento rok konečne pokúsiť urobiť to tak, ako som vždy plánovala. Po malých krokoch, a najmä ako profesionál. K vlastnej domácnosti budem pristupovať s nadhľadom, ako k cudzej a pri utieraní prachu z knižnice nezačnem listovať v albume z dovolenky spred desiatich rokov! Jéj, aká som tam bola mladá… Sľubujem! Potom si vyložím nohy, dám si pohárik portského a so synom vyrobíme nejaký pekný darček pre našu babi.

Zamyslite sa nad údržbou domácnosti už pri jej zariaďovaní. Povrch nábytku Mimo je odolný proti poškrabaniu a je vyrobený z recyklovaného materiálu. Jednoduchú údržbu umožňuje dizajn bez záhybov zachytávajúcich nečistotu. Dizajnovo kompatibilný textilný záves má antibakteriálnu úpravu a môžete ho vyprať pri 60 °C. Pri výbere sanity stavte na „inteligentné“ povrchy. Napríklad Laufen Clean Coat (LCC) je neporézny keramický povrch odolný proti nečistotám. Je ekonomický, má antiabrazívne vlastnosti a vďaka hladkému efektu „glaze on glaze“ je hygienický.
Laufen


Zamyslite sa nad údržbou domácnosti už pri jej zariaďovaní. Povrch nábytku Mimo je odolný proti poškrabaniu a je vyrobený z recyklovaného materiálu. Jednoduchú údržbu umožňuje dizajn bez záhybov zachytávajúcich nečistotu. Dizajnovo kompatibilný textilný záves má antibakteriálnu úpravu a môžete ho vyprať pri 60 °C. Pri výbere sanity stavte na „inteligentné“ povrchy. Napríklad Laufen Clean Coat (LCC) je neporézny keramický povrch odolný proti nečistotám. Je ekonomický, má antiabrazívne vlastnosti a vďaka hladkému efektu „glaze on glaze“ je hygienický. (foto: Laufen)

Učme sa teda od profesionálov

Zaplatiť si upratovaciu službu môže byť úžasnou skratkou k čistému a upratanému domovu, ale čo ak vám rozpočet povie nie? Aj v takom prípade môžete upratovanie zvládnuť ako „profíci“. Stačí sa len podučiť ich trikom, ako upratovať efektívne. Sú v práci, a tak nemíňajú čas na hlúposti, pracujú systematicky, nie hlava-nehlava, a najmä sa iba netvária, že pracujú. Aj vy svoju prácu robíte dobre, však? Ale zostávať v kancelárii dlhšie ako treba sa vám iste nechce.

Profesionáli si prácu naplánujú – asi by ste si neobjednali upratovaciu firmu, ktorá by vám sľúbila, že príde niektorú sobotu, keď bude čas a nič vážne sa neudeje. A tiež by ste si ju neobjednali znovu, ak by odišli v polovici práce. Vezmite si od nich príklad. Prácu si naplánujte a dokončite ju!

Profesionáli používajú profesionálne pomôcky, nenájdete u nich žiadne „zázračné vecičky“ z teleshopu. Zabudnite na lacné a labilné veci zo supermarketu a investujte do kvalitných pomôcok na upratovanie, najmä do mopu.

Profesionáli k vám prídu, aby vyčistili nábytok, spotrebiče, police, dlážku… Nemôžu však robiť svoju robotu, ak sa na všetkých týchto miestach povaľujú papiere, hračky, špinavý riad alebo obyčajný neporiadok. Predstavte si, že by ste si najali super drahý upratovací servis. Asi nebudete chcieť platiť navyše za ich čas strávený triedením papierov a odkladaním vecí na svoje miesto. Takže pri utieraní prachu veci neprekladajte z jednej strany na druhú, ale odložte ich tam, kam patria.

Slováci a predvianočné upratovanie

Podľa výsledkov prieskumu spoločnosti Unilever robí pred sviatkami veľké upratovanie takmer 70 percent domácností na Slovensku a platí pravidlo: čím viac členov má domácnosť, tým viac sa musí všetko ligotať. Spomedzi ľudí, ktorí žijú sami, plánuje veľké upratovanie iba necelá polovica.  Tradícia predvianočného upratovania je najviac zakorenená na východnom Slovensku, ľudia viac inklinujú k vianočným sviatkom. Napríklad v Prešovskom kraji si na čistom príbytku počas Vianoc dáva záležať viac ako 80 percent domácností. Naopak, až o štvrtinu menej sa upratuje v Trenčíne a okolí. Najviac si na čistom domove dávajú záležať ženy na materskej dovolenke a ženy v domácnosti. Naopak, najmenej starostí s upratovaním si robia študenti a ľudia s najnižšími príjmami. Slováci si svoje povinnosti súvisiace s údržbou bytu príliš neuľahčujú, profesionálne služby využíva iba pol percenta všetkých domácností. Tento zlomok tvoria väčšinou ľudia z väčších miest na vyšších manažérskych pozíciách. Pokiaľ ide o zvyky pri predvianočnom upratovaní, na Slovensku medzi trojnásobnou mamičkou z vidieka a zamestnanou ženou z Bratislavy, ktorá rodinu nemá, veľké rozdiely nie sú.

Ako bežne čistíte kúpeľňu? Och, zabudla som na práškový čistič, a kde mám leštidlo na zrkadlá, idem ešte do skrine po čisté uteráky a do kuchyne pre špongiu, deti, kam ste mi dali?… Profesionáli nosia všetky veci so sebou. Čistiace prostriedky, handry, kefy, mopy a ostatné pomôcky, ktoré potrebujú k svojej práci, majú vždy po ruke. Kým vy bežíte piatykrát zase po niečo, oni majú kúpeľňu dávno upratanú. A dôvod, prečo môžu mať všetky pomôcky vždy poruke, je jednoduchý. Používajú len pár základných čistiacich prostriedkov. Spoľahnúť sa na zopár multifunkčných prípravkov šetrí čas a ničí neporiadok v skrini. Profesionáli používajú čistiaci prostriedok na jemnú špinu – čistič na sklo alebo univerzálny čistič na všetky povrchy. Majú tiež prostriedok na väčšiu špinu s odmasťovacím účinkom, čistič na podlahy a abrazívny práškový prípravok. To je všetko. Žiadny odstraňovač zvyškov mydla či podobné záležitosti. Skrátka vedia, že s pomocou týchto prostriedkov si poradia s každým bežným problémom či škvrnou. Ak vám chémia nevyhovuje, s väčšinou nečistôt zatočí aj obyčajný ocot, citrón či jedlá sóda.

Klasické drhnutie pripálených zvyškov v rúre môže byť tiež minulosťou. Na trhu sú špeciálne spotrebiče s tzv. pyrolitickou funkciou, ktoré mastnotu a zvyšky jedál spália na popol. Ten už len jednoducho zotriete. Na väčšinu škvŕn a špiny v domácnosti stačí aj obyčajný ocot, citrón či jedlá sóda.
Unilever

 

Pri práci nestrácajú čas. Nesledujú v televízii svoj obľúbený seriál, nekontrolujú nové e-maily a pri utieraní prachu z knižnice nelistujú v starých vydaniach magazínu o bývaní, ani si nepozerajú fotografie z dovolenky spred desiatich rokov! (Nesmiem na to zabudnúť.) Takže vypnite televíziu, pokiaľ možno, telefón si dajte na tiché zvonenie, pustite si obľúbenú energickú muziku a hor sa do práce. Vašu pozornosť môže pomôcť udržať aj upratovanie v spolupráci s ostatnými členmi rodiny. Máte veľkú príležitosť odovzdať dobré upratovacie návyky a zručnosti svojim deťom.

Nech sa každý pohyb počíta – profesionáli neobídu izbu viac ako jedenkrát. Vyčistia umývadlo, batérie, preleštia zrkadlo, poutierajú prach, to všetko bez toho, aby sa pohli o kúsok doprava, či doľava. Neodíďte z jedného miesta, kým nie je čisté všetko vo vašom dosahu.

Dve ruky zvládnu viac ako jedna. Kým jednou rukou sprejujete zrkadlo, druhou ho leštite, kým jedna ruka s handrou odstraňuje škvrny zo stola, druhá ho vyutiera do čista. Vedeli ste, že dvaja ľudia prezlečú periny štyrikrát rýchlejšie ako jeden človek sám? Zapojte členov rodiny, zostane viac času na zábavu. A navyše, ak sa aj zvyšok rodiny bude podieľať na upratovaní, verte či nie, bude mať väčšiu chuť poriadok udržiavať, ako keď sa „urobí sám“. A na záver jedna maličkosť. Pripravte sa nabudúce. Profesionáli nekončia, kým nemajú pomôcky prichystané na ďalšie použitie. Takže po každom upratovaní vráťte všetky prostriedky a náčinie na miesto, aby ste ich poľahky našli, skontrolujte, či ich netreba doplniť, a ak áno, dopíšte ich do nákupného zoznamu.

Tento rok obídem začiatkom decembra každú miestnosť a urobím si podrobný zoznam všetkých vecí, ktoré musím, alebo lepšie, chcem urobiť. Nevynechám najmenší detail – utrieť prach na svietidle, vyčistiť vypínače a zásuvky, povysávať za posteľou, umyť podlahu na WC, vyčistiť zásuvku s odpadkovým košom, povysávať sokle a podobne. Zoznam drobností bude pravdepodobne dlhý, no priebežne ho budem odškrtávať a budem sa tešiť ako mi práca odbúda a čo všetko mám už hotové.


Ak ste milovníkmi antikora, no nechce sa vám neustále čistiť odtlačky prstov, vyberte si tzv. bezodlačkové antikoro. Je síce o niečo drahšie, ale to je aj váš čas, nie?

Ak ste milovníkmi antikora, no nechce sa vám neustále čistiť odtlačky prstov, vyberte si tzv. bezodlačkové antikoro. Je síce o niečo drahšie, ale to je aj váš čas, nie?
Nábytok Galan

A odmením sa!

A viete čo urobím ako prvé? Zbavím sa všetkých škatúľ a plechoviek v potravinovej skrini, ktorým sa lehota spotreby skončila ešte keď sme chodili na kúpalisko, a konečne vyhodím nepoužívanú kozmetiku a šminky z kúpeľne.

Na upratovanie myslite už pri zariaďovaní

Najjednoduchší spôsob, ako prežiť vianočné upratovanie, je začať s ním hneď po Vianociach. Ak domácnosť udržiavate pravidelne, vráti vám to. Vždy je oveľa lepšie upratovať trochu a často, ako zriedkavo a veľa. Základom je priebežne sa zbavovať zbytočností (skúste pravidlo jeden dnu, jeden von) a už pri zariaďovaní myslieť predovšetkým na dostatok úložného priestoru a vyberať zariadenie, ktoré údržbu uľahčí.

Myslite napríklad na to, že tmavá podlaha i nábytok síce pôsobia exkluzívnym dojmom, vidieť však na nich každú smietku. Stavte na sedaciu súpravu potiahnutú kožou, udržiava sa najlepšie a má dlhšiu životnosť. Ak vám koža z akéhokoľvek dôvodu nevyhovuje, informujte sa na špeciálne poťahové látky, z ktorých zľahka hubkou a teplou vodou odstránite aj perom vytvorené umelecké dielo vašej ratolesti. Funguje to, škvrny však

musíte odstraňovať „zahorúca“. A naozaj musíte mať sedačku vo svetlých farbách? Ak zariaďujete alebo rekonštruujete kúpeľňu, uprednostnite obklady či sklá sprchovacieho kúta so špeciálnou antikalkovou úpravou. Keďže sa na nich neusádza vodný kameň ani nečistoty, budú sa udržiavať takmer samy. Umiestnite nábytok na stenu, upratať pod ním bude hračka. Stavte na jednoduché línie, bez zbytočných záhybov – to platí pri zariaďovaní celej domácnosti. Varnú dosku bez zbytočných „zákutí“, kde sa špina tak rada usadí, vyčistíte ľahko a s radosťou. Ak neviete odolať suvenírom z dovoleniek, radšej ako na otvorenú policu ich umiestnite do sklenej vitríny. A čo závesné systémy na kuchynské náčinie? Nenájdete mu radšej miesto vo vnútri kuchynskej linky? Drevený nábytok a povrchy sú praktické vďaka svojej štruktúre, najmä ak máte doma deti. Je na nich vidieť oveľa menej nečistôt než na povrchoch s vysokým leskom. Ak obľubujete antikoro, ale prekážajú vám viditeľné odtlačky, spýtajte sa pri nákupe na novinku – bezodtlačkový antikorový povrch. Uprednostnite posteľnú bielizeň z nekrčivého materiálu a bytové textílie, ktoré sú vhodné na pranie v práčke. Niektoré druhy textílií, napríklad prestierania, praním stratia svoj tvar. Aby ste sa pri upratovaní vyhli poškodeniu povrchového materiálu, spýtajte sa na jeho vhodnú údržbu už pri kúpe alebo si prezrite informácie na obale. Môže sa napríklad stať, že na antikorový výrobok nie je vhodné používať bežne dostupné čistiace prostriedky určené na antikoro, pretože má špeciálnu povrchovú úpravu. Niektorí výrobcovia k svojim produktom pribaľujú aj súpravy na čistenie, napríklad k sedačkám alebo varným doskám. A stavte na inteligentných pomocníkov v domácnosti, robotické vysávače vám určite nebudú odvrávať.

 


Spríjemnite si vysávanie novými farebnými vysávačmi Electrolux Ergospace. V ponuke nájdete klasické elegantné farby, ale aj energické a veselé, ktoré vysávaču dodávajú mladý, športový look. Dizajnu dominuje predovšetkým systém Ergoshock™, ktorý v sebe spája funkcie malého nárazníka a zároveň efektívneho ochrancu. Ide o unikátny gumený pás, ktorý zabraňuje, aby vysávač narážal do nábytku, stien a zárubní, čím ich chráni pred poškodením. Po skončení vysávania poslúži ako držiak na hadicu, ktorú stačí ovinúť okolo vysávača a upevniť. Má extra dlhý 13-metrový dosah, samozrejmosťou je HEPA filter. Orientačná cena 80 €.

Spríjemnite si vysávanie novými farebnými vysávačmi Electrolux Ergospace. V ponuke nájdete klasické elegantné farby, ale aj energické a veselé, ktoré vysávaču dodávajú mladý, športový look. Dizajnu dominuje predovšetkým systém Ergoshock™, ktorý v sebe spája funkcie malého nárazníka a zároveň efektívneho ochrancu. Ide o unikátny gumený pás, ktorý zabraňuje, aby vysávač narážal do nábytku, stien a zárubní, čím ich chráni pred poškodením. Po skončení vysávania poslúži ako držiak na hadicu, ktorú stačí ovinúť okolo vysávača a upevniť. Má extra dlhý 13-metrový dosah, samozrejmosťou je HEPA filter. Orientačná cena 80 €
Electrolux


Spríjemnite si vysávanie novými farebnými vysávačmi Electrolux Ergospace. V ponuke nájdete klasické elegantné farby, ale aj energické a veselé, ktoré vysávaču dodávajú mladý, športový look. Dizajnu dominuje predovšetkým systém Ergoshock™, ktorý v sebe spája funkcie malého nárazníka a zároveň efektívneho ochrancu. Ide o unikátny gumený pás, ktorý zabraňuje, aby vysávač narážal do nábytku, stien a zárubní, čím ich chráni pred poškodením. Po skončení vysávania poslúži ako držiak na hadicu, ktorú stačí ovinúť okolo vysávača a upevniť. Má extra dlhý 13-metrový dosah, samozrejmosťou je HEPA filter. Orientačná cena 80 €.

 

Prajem vám krásne Vianoce

A dôležitá vec na záver: Aj keď sme my ženy pyšné na to, že dokážeme robiť viac vecí naraz, táto metóda nie vždy celkom dobre funguje a občas niečo utrpí. Je fajn vedieť robiť desať vecí súčasne, ale pravda je, že niektorá z nich vždy zostane nedokončená. Takže sa na vás zovšadiaľ „škeria“ nedokončené práce a vám z toho ide prasknúť hlava – multitasking teda radšej prenechajte moderným technológiám. S trochou plánovania môžete s pokojným svedomím tieto Vianoce robiť veci, pri ktorých ste sa vždy cítili vinná, „lebo veď by ste mali upratovať“, prípadne vám na ne vôbec nezostal čas. Sme dospelí a môžeme sa sami rozhodnúť, ako to urobíme. Nemusíme oslavovať Vianoce tak, ako to robili naši rodičia, prevezmime si od nich len tie najkrajšie tradície a tie sa snažme odovzdať aj našim deťom. Zbavme sa zvykov, ktoré dodržiavame a už vlastne ani nevieme prečo, a ktoré vôbec nepracujú v prospech našej rodiny.

A pamätajte, Vianoce si nekupujeme, Vianoce si robíme. Dajte si záväzok, že tento rok zavediete novú – svoju osobnú – tradíciu, užiť si sviatky namiesto toho, aby vás pri pomyslení na ne prepadala hrôza. Ja sa o to aspoň pokúsim.

Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče
Tagy: bývanie upratovanie Vianoce
Zdieľať článok

Diskusia