Prvé tohtoročné dvojčíslo časopisu Môj dom v predaji

06. 02. 2012 Zdieľať

A zasa je tu. Ja už som sa tešila, že je definitívne preč, a ona sa, mrcha, ešte vrátila. Mám pocit, že sa na nás valí riadna vlna cunami – a nejako mi to na optimizme nepridáva. Ale vraj sa treba na vec pozrieť z iného uhla a možno bude vyzerať inak. Vraj treba v kríze vidieť príležitosť.

Pri tejto vete sa teda ja osobne neviem zbaviť predstavy supov, krúžiacich nad úbožiakmi horšie vybavenými do tejto doby, ale evidentne nie som pre túto radu správny adresát. No nič. V časopisoch radia nestrácať optimizmus, tak zapudím z mysle Darwina aj čierne obrazy a idem ho hľadať. Stratený optimizmus aj ten správny uhol pohľadu. Pri istých veciach sa mi to zatiaľ veľmi nedarí, ale pri interiéri a stavbe domu sme sa o to s babami v redakcii pokúsili s výrazne väčším úspechom. Pamätáte si napríklad, ako boli zariadené asi všetky obývačky v našom detstve? Nábytok sa nesmelo plazil pri stenách a obkľučoval chuderu izbu zo všetkých strán, až kým mu v tom nezabránili nejaké dvere. Tak to skúste zmeniť a odlepte ho od stien. Pohľad na miestnosť bude zrazu celkom iný. Iste, nie všade sa to hodí. Treba na to ten správny priestor a na ten zasa potrebujete peniaze… To nič, tento mesiac sme našli optimistický pohľad aj na takéto prípady. Majka sa pozrela na to, ako sa dá priestor oblafnúť farbami (strana 48, len pre istotu), a na farby sa azda nájde aj v malom byte, aj s krízovým rozpočtom. (Hlavne, aby sa našla chuť.) Aj keď, úprimne, priestor len tak neoblafnete. Oklamete len svoje oči a pocity. Ale veď o to vlastne ide – ako sa budete doma cítiť. A keď vám nestačia pocity, ale potrebujete si veci aj prepočítať, tak tu máme niekoľko nápadov na úspory – to sa na krízové časy hodí. Hoci, ako mi hovoril môj otec, keď chceš veľa ušetriť, musíš mať veľa peňazí. (Alebo to bolo takto: keď máš veľa peňazí, môžeš veľa ušetriť?) Takže pre tých, čo chcú ušetriť poriadne, sme na tento rok naplánovali dokonca celý seriál o energeticky úspornom bývaní, ktorý Nora tento mesiac vzala pekne od začiatku, od plánovania. Naozaj odporúčam. Aj tí, ktorým to na zásadné úsporné opatrenia nejako nevychádza, si však u nás nájdu nejaké tie užitočné tipy – napríklad ako ušetriť aj za pár centov dosť veľa eur pri prestavbe kúpeľne alebo ako naozaj ušetriť výmenou okien. Tu totiž reálne hrozí namiesto očakávanej úspory hotová katastrofa. Pozor na to. (Všetko dôležité o tejto záležitosti nájdete na stranách 92 až 97).
Tak teda skúste zalistovať a pohľadať si nejaký ten uhol pohľadu, ktorý vám urobí dobre. Ja to možno skúsim tiež. A uvidíme, čo uvidíme…
                                                                                       🙂  Erika Kuhnová

Nahliadnite do obsahu:

Foto na titulnej strane:
Dano Veselský

DARČEK ZADARMO ■ časopis UROB SI SÁM

 

Bez prešľapov
alebo 10 najväčších omylov
pri rekonštrukcii

TEXT: Mária Ďurčeková
FOTO: thinkstock.com, archív firiem

Najväčšími strašiakmi pri renovácii bytu sú neočakávané výdavky a predlžovanie času rekonštrukcie. Spomenuté nástrahy však zďaleka nie sú jediné, ktoré vás môžu stretnúť. Ako postupovať a čoho sa vyvarovať, aby vás tento parný valec neprešiel?

1. Nereálne očakávania
Kto by netúžil po peknom a zároveň praktickom bývaní? Či renovujete svoje bývanie z estetického, alebo funkčného hľadiska, vždy sa najskôr zamyslite nad možnosťami, no najmä obmedzeniami priestoru. Mnoho ľudí robí pri rekonštrukcii veľkú chybu, že priestor neprispôsobí zvykom, potrebám a počtu obyvateľov domácnosti, ale snaží sa v prvom rade o to, aby byt vyzeral reprezentatívne. V snahe ohromiť sa už nejedna „kreatívna“ rekonštrukcia panelákového bytu skončila nevkusným nezdarom. Uvedomte si, že v byte budete žiť vy, a nie vaše návštevy. Preto pri premýšľaní o želanom výsledku nepodliehajte predstavám o luxusnom príbytku. Nech sa budete snažiť akokoľvek, z capa nikdy nebude záhradník a panelákový byt, skrátka, nikdy neprerobíte na honosný. Rozhodne sa však môže stať pohodlnejším, krajším a príjemnejším na bývanie.


K rekonštrukcii nás vedú nielen estetické, ale aj funkčné dôvody. Odstránia sa nedostatky či dosiahnu energetické úspory. Bývanie podľa predstáv iste zvýši kvalitu života. Ak renovujete skôr preto, aby váš byt bol krajší, investície budú smerovať do zariadenia. Aj tak porozmýšľajte, či by v rámci kompletnej obmeny nebolo vhodné urobiť aj drobné stavebné úpravy, ktoré by zámeru mohli prospieť. Najmite si dizajnéra či architekta. Niekedy stačí otočiť umývadlo, posunúť priečku o 20 cm a priestor ukáže celkom nové možnosti. (foto: Nábytok Galan)

K rekonštrukcii nás vedú nielen estetické, ale aj funkčné dôvody. Odstránia sa nedostatky či dosiahnu energetické úspory. Bývanie podľa predstáv iste zvýši kvalitu života. Ak renovujete skôr preto, aby váš byt bol krajší, investície budú smerovať do zariadenia. Aj tak porozmýšľajte, či by v rámci kompletnej obmeny nebolo vhodné urobiť aj drobné stavebné úpravy, ktoré by zámeru mohli prospieť. Najmite si dizajnéra či architekta. Niekedy stačí otočiť umývadlo, posunúť priečku o 20 cm a priestor ukáže celkom nové možnosti.
Nábytok Galan


K rekonštrukcii nás vedú nielen estetické, ale aj funkčné dôvody. Odstránia sa nedostatky či dosiahnu energetické úspory. Bývanie podľa predstáv iste zvýši kvalitu života. Ak renovujete skôr preto, aby váš byt bol krajší, investície budú smerovať do zariadenia. Aj tak porozmýšľajte, či by v rámci kompletnej obmeny nebolo vhodné urobiť aj drobné stavebné úpravy, ktoré by zámeru mohli prospieť. Najmite si dizajnéra či architekta. Niekedy stačí otočiť umývadlo, posunúť priečku o 20 cm a priestor ukáže celkom nové možnosti. (foto: Nábytok Galan)

 

2. Nepremyslené financie
Ľudia často podceňujú výšku skutočných výdavkov na rekonštrukciu. Zrejme preto, že ju nerobia každý deň. Ideálne je, samozrejme, nastaviť rozpočet tak, aby ste nemuseli zľaviť zo svojich predstáv. Ak však zistíte, že na ich realizáciu nemáte dosť peňazí, zvážte, či rekonštrukciu neodložíte. Ak ste nútení robiť kompromisy pre financie, máte tendenciu robiť veci svojpomocne a kupovať lacné a nekvalitné vybavenie, aké sa vám v skutočnosti nemusí ani páčiť. Po čase vás to však môže mrzieť.


Ak si pri svojpomocnej renovácii nebudete dávať dostatočný pozor pri prípravných prácach, hrozí skôr katastrofa. Vyčistenie podkladu od prachu vám uľahčí aplikáciu novej podlahy.

Ak si pri svojpomocnej renovácii nebudete dávať dostatočný pozor pri prípravných prácach, hrozí skôr katastrofa. Vyčistenie podkladu od prachu vám uľahčí aplikáciu novej podlahy.
thinkstock.com

 

Aby ste si vedeli urobiť čo najpresnejšiu predstavu o rozpočte, urobte si prieskum trhu. Zistite si podrobne, koľko stoja práce, materiál, zariadenie, odvoz odpadu alebo aj záverečné upratovanie. Pri kalkulácii ceny za novú podlahu nezabúdajte, že nestačí vynásobiť štvorcové metre cenou v obchode, pripočítajte cenu za položenie podlahy, za lišty či iný materiál. Celková cena sa často vyšplhá až na dvojnásobok sumy za samotnú krytinu. Postupujte tak aj pri ostatných položkách. Nezabudnite na nové vypínače, svietidlá a podobne. Ak budete naozaj dôkladní, vyhnete sa nepríjemným prekvapeniam. Nie je nič horšie ako to, že vám v priebehu rekonštrukcie dôjdu peniaze. A zlaté pravidlo preverené mnohými skúsenosťami – čo neurobíte hneď, už neurobíte. Alebo až o niekoľko rokov, pri väčšom šťastí o niekoľko mesiacov. Mnohým dodnes v kúpeľni trčia drôty s objímkou a žiarovkou, pretože pozabudli alebo im jednoducho nezvýšilo na svietidlá a pri každodenných povinnostiach sa k tomu už nedostali. Pri renovácií stien môžete zistiť, že omietka doslúžila a budete potrebovať novú. Nikdy neviete, čo sa stane, keď začnete s búracími prácami, ale jedno je isté: vždy sa nejaký neočakávaný výdavok objaví. Pre takého prípady majte k dispozícii minimálne 10- až 15-percentnú rezervu z celkového rozpočtu, inak vás dofinancovanie skrytých nákladov môže zaskočiť. Ak ju nevyužijete, môžete si za nepoužité peniaze dopriať čokoľvek iné, napríklad záverečné upratovanie od profesionálov, alebo si peniaze odložiť na horšie časy. Ak budete na vyššie výdavky pripravení, nebudete z nich nervózni. A v neposlednom rade – ak si na rekonštrukciu plánujete vziať úver, vopred si zistite, či vám banka požadovanú sumu požičia a za akých podmienok. Porovnajte si ponuky z viacerých bánk, a ak je to možné, počkajte si na výhodnejšiu.


Aj svojpomocná práca môže byť kvalitná. Na vlastných veciach vám iste záleží viac ako cudzej firme. Nevýhodou býva čas.

Aj svojpomocná práca môže byť kvalitná. Na vlastných veciach vám iste záleží viac ako cudzej firme. Nevýhodou býva čas.
thinkstock.com

 

Viac sa dočítate v najnovšom vydaní časopisu Môj dom január  – február 2012

Kategória: Aktuality
Zdieľať článok