Svietiť úsporne aj trendovo

13. 02. 2012
Zdieľať

Posledné slová génia nemeckej a svetovej kultúry J. W. Goetheho na smrteľnej posteli vraj zneli: „Mehr Licht – viac svetla…“ Ak necháme bokom básnikovu nezávideniahodnú situáciu a fakt, že vonku bol len marec, jeho slová dokonale uvedú našu tému: svietiť úsporne aj trendovo.

Tma a svetlo

S miernou dávkou Goetheho dramatickos­ti môžeme pokojne napísať, že svetlo a tma sú to isté, rozdiel je len v žiarovke. Bez svetla niet života a vďaka nemu sme tým, čím sme. Pomocou očí sa orientujeme, vnímame v priestore a reagujeme na svoje okolie. Ak padne tma a nesvietime, ideme spať. Svetlo dotvára bývanie, je jedným zo základných prvkov určujúcich kvalitu, charakter a celkovú atmosféru nášho života. Popri iných faktoroch práve ono determinuje aj naše nálady, plusy či mínusy každého dňa. Bez preháňania: svetlo spolu s tmou spoludefinujú dualitu sveta i ľudskej existencie.


Drevená žiarovka z dizajnového štúdia Suck UK nadchne svojím pôsobivým vzhľadom. Môže poslúžiť aj ako vkusný darček. 138,42 €, www.bytovedoplnky.sk

Drevená žiarovka z dizajnového štúdia Suck UK nadchne svojím pôsobivým vzhľadom. Môže poslúžiť aj ako vkusný darček. 138,42 €
www.bytovedoplnky.sk


Drevená žiarovka z dizajnového štúdia Suck UK nadchne svojím pôsobivým vzhľadom. Môže poslúžiť aj ako vkusný darček. 138,42 €, www.bytovedoplnky.sk

 

Tri oriešky

Mýlime sa, ak vnímame svetlo len ako čosi, čo pomáha vidieť a byť videný. Tri oriešky, ktoré nám poskytuje, sú oveľa viac ako populárne Popoluškine lieskovce. V prvom rade nevrážame do vecí a do ľudí a ľudia či veci do nás, ergo – orientujeme sa. Bez svetla by sme si nevideli na prsty (často je to aj tak nanič, že?) a urobili viac škody ako úžitku. No a tretí oriešok – high-light, teda svadobný – estetizuje životný priestor a vytvára harmóniu farieb, predmetov a materiálov. Aby to všetko nebolo také romantické a jednoduché: je dôležité, čím, kam a ako svietime. Svetlo nie je všemocné a každý predmet si s ním robí, čo uzná za vhodné. Hltá ho, láme, odráža, chváli, haní.

Je nad svetlo jasnejšie, že interakcia svetla a priestoru hrá hlavnú rolu. Tak svieť, svieť, zaujímaš ma…

„Svetlo v detskej izbe by malo byť dostatočne intenzívne a dopadať až na podlahu, a to aspoň do veku štyroch rokov dieťaťa. Nie celkom ideálnym riešením sú rôzne farebné svietidlá s detskými motívmi a farbami, pretože väčšinou neposkytujú dostatočnú intenzitu. Mali by sa využívať skôr ako dekoračný prvok, a nie ako plnohodnotný svetelný zdroj,“ upozorňuje svetelný dizajnér Adrian Kováč.


Svetelné pásy od Osramu LEDs DECO FLEX® sú ideálne na dekoratívne farebné osvetlenie obrysov nábytku a políc, na podsvietenie zrkadla či televízora. 70 €.

Svetelné pásy od Osramu LEDs DECO FLEX® sú ideálne na dekoratívne farebné osvetlenie obrysov nábytku a políc, na podsvietenie zrkadla či televízora. 70 €.
Osram

 

Technológie nespia

Dnešné zdroje svetla dokážu kadečo. Rovnocenne si zasvietime vnútri aj vonku, vytvárame režimy pre sedem dní v týždni a všetky ročné obdobia, osvetlenie synchronizujeme so zatmievaním miestností, zažíname senzormi pohybu, stmievame si automaticky – postupne aj náhle, nastavujeme ľubovoľnú intenzitu, používame úsporné žiarovky, žiarivky, halogény, LED svetlá, hlavné a doplnkové svetlá ovládame diaľkovým ovládačom, gestom… Ak napríklad žijeme v rodinnom dome, môžeme inteligentne zasvietiť aj v záhrade bez toho, aby sme pohli prstom. Len čo sa slnko zberá spať, počítačom riadený systém nám zapne svetlá automaticky. Koordinácia toku prirodzeného a umelého svetla, samozrejme, funguje i v interiéri. Počítač zatiahne žalúzie a zažne predvolený režim osvetlenia. Svietiť bez zbytočných strát a efektívne umožňuje napríklad aj väzba medzi prístupovým kódom do bytu či alarmom. Pri odchode do práce stačí len navoliť ono tajné číslo a svetlá sa ako na povel vypnú. Žiadne behanie a hromženie, kto zase nezhasol v kúpeľni. Túto svetlumilú prácu môže – namiesto alarmu – vykonať aj jedno jediné tlačidlo pri vchodových dverách. Tieto coolové technológie pôsobia radosť aj svojím dizajnom. Vypínače a ovládače môžu byť rôznofarebne podsvietené, takže orientácia uprostred noci nerobí problémy domácim ani návštevám. Navyše, ponúkajú sa nám bezdrôtové systémy ovládania, ktoré sa inštalujú bez vŕtania, prachu a hluku. Pre technologických „hračičkárov“ jestvuje tiež možnosť riadiť tento systém priamo zo svojho smartphonu. Pohodlné a praktické.

Také aj onaké

Optimálnym riešením symbiózy so svetlom je osobité ladenie každého obytného priestoru. Detská izba nie je kuchyňa a kúpeľňa nie je predsieň, takže hovorme o hlavnom a doplnkovom svetle. Správnym slovom bude kombinácia. Hlavné svetlo má byť rozptýlené, mäkké a teplé. Ovláda celý priestor rovnomerne, napríklad lampou na strope. Ak toto svetlo skombinujeme (aha, už je tu) namiesto tvrdého vypínača so svetelným stmievačom, máme po ruke a na očiach hlavné i doplnkové svetlo, ktoré si regulujeme podľa svetla za oknom a aktuálnej nálady doma. Genetická výbava tzv. doplnkového svetla je previazaná s farbou, funkciou a obsadením priestoru. Nositeľmi sú svietidlá na stenách, stolové a stojacie lampy, zdroje nasvietenia obrazov alebo umeleckých diel. Občas sa skrátka netúžime rozprávať pod centrálnym svetlom, ale intímne mlčať vedľa stlmenej stolovej lampy a nestlmenej partnerky. A to ani nespomíname nové, takmer snové obrazy z notoricky známeho miesta pracovne, kde odrazu ožíva mäkké svetlo kdesi pod úpätím vysokej knižnice.


Imidžové plastové svietidlo, dostupné v rôznych farbách, od 97 €

Imidžové plastové svietidlo, dostupné v rôznych farbách, od 97 €
Nábytok Galan

Kam, prečo a ako

Osvetlenie rôznych miestností by sa malo riadiť nielen naším vkusom a osobnými predstavami, ale v prvom rade zásadami a normami pre zdravé, bezpečné a efektívne riešenie berúce ohľad na kvalitu aj intenzitu svetla. Jednotlivé časti obytného priestoru plnia špecifické úlohy, ktoré musí svetlo akceptovať, plniť a zdôrazňovať. Skúsme sa virtuálne poprechádzať zošereným bytom a pri každom zastavení zažnime tie správne svetlá pre lepšie bývanie a život.

Najlepšie osvetlenie zrkadla je svetelný zdroj umiestnený po oboch stranách s krytom, ktorý svetlo rovnomerne rozptýli po tvári. Nevhodným riešením sú bodové svetlá nad zrkadlom, ktoré sú príliš silné a vytvárajú nepríjemné tiene.“

 

Srdce bije v kuchyni

V kuchyni prebieha nielen príprava každodennej „menáže“, ale sa v nej aj veľmi často riešia rodinné radosti i starosti, a tak si na ne treba riadne posvietiť. Na prácu v kuchyni potrebujeme svetlo, ktoré dostatočne osvetľuje pracovný priestor a nepodvádza pri vnímaní farieb (vône zatiaľ svetlu statočne odolávajú). Najlepším miestom na takéto svetlo je priestor pod alebo nad kuchynskou linkou. Pri plánovaní svetla v kuchyni nesmieme zabudnúť ani na hlavné svetlo. Malo by byť mäkké, ale výrazné a príjemné, dôležité najmä pre stolovanie. Mať dobre a správne osvetlenú kuchyňu je práve také dôležité ako jej dizajn alebo priestorová kompozícia.


LED svietidlo QODTM od Osramu je vhodné na osvetlenie kuchynskej pracovnej dosky, poličiek, výklenkov a knižníc. Rýchlu inštaláciu vďaka jednoduchému napájaniu Plug & Play zvládne každý. Samolepiaca vrstva umožňuje upevniť svetlo na akúkoľvek plochu. 80 €.

LED svietidlo QODTM od Osramu je vhodné na osvetlenie kuchynskej pracovnej dosky, poličiek, výklenkov a knižníc. Rýchlu inštaláciu vďaka jednoduchému napájaniu Plug & Play zvládne každý. Samolepiaca vrstva umožňuje upevniť svetlo na akúkoľvek plochu. 80 €.
Osram


LED svietidlo QODTM od Osramu je vhodné na osvetlenie kuchynskej pracovnej dosky, poličiek, výklenkov a knižníc. Rýchlu inštaláciu vďaka jednoduchému napájaniu Plug & Play zvládne každý. Samolepiaca vrstva umožňuje upevniť svetlo na akúkoľvek plochu. 80 €.

 

Svet sám pre seba

Obývacia izba je vskutku svet sám pre seba. Prijímame tu priateľov aj nepriateľov, návštevy, bavíme sa, čítame, driememe, hádame sa. Tomu všetkému treba podriadiť aj svetlo. Všeobecne platí, že v obývačke sa vypláca, ak je svetlo diverzifikované, to znamená nemať len jeden zdroj, ale riadiť sa heslom – čo kút, to iný účel, čo kút, to iné svetlo (samozrejme, nie doslovne). Osvedčili sa stmievače svetiel, samostatne stojace lampy, osvetlenia obrazov, halogény alebo LED svetlá priamo v nábytku, náladové osvetlenie na večerné posedenie a podobne. Paradoxne v obývačke platí, že viac je viac, teda využívať svetlo z viacerých zdrojov. Obavy zo zvýšenej spotreby energie hoďte pokojne za hlavu: moderné technológie už šetria za vás.

Večné dieťa

Svetlo si žije podľa vlastnej DNA a spolu s priestorom má oveľa bohatší register ako len lampy a ich miesto. Smer a farba svetla vedia pomôcť aj s optickou korekciou priestoru. Často sa nám takto podarí „vymazať” problém zúžených, nízkych alebo krátkych priestorov. A pritom ide o investície, ktoré s nenútenou eleganciou obídu prach, hluk, stres a ich rozvetvené príbuzenstvo. Občas postačí inštalácia nenápadného svetelného zdroja do zníženého podhľadu, inokedy osvetľovacia rímsa alebo bodové LED svietidlá a obývacia izba či predsieň sú ako vymenené. Svetlo je večné dieťa a vždy rado pristúpi na akúkoľvek novú, zaujímavú a nápaditú hru. V tomto kontexte treba pripomenúť aj jeho ďalšiu hračku – farbu. Ich vzťah sa „z pieskoviska exteriéru“ veselo prenáša do interiéru; a keď sa práve nedržia za ruky, kvákajú sa za vlasy. Okrem štýlu, materiálov a dispozície sa výber farieb riadi aj intenzitou svetla v priestore. Optimálne je, ak sú v symbióze a prúdi medzi nimi pozitívna energia. Niekedy stačí málo a nudná kuchyňa alebo „rodičovská” detská izba sa po chrbte farieb a dobre umiestnených svetiel vyhupnú o celý level vyššie. Tak otvorte svetlu dvere aj vy, nech ukáže, čo vie…


Stropné svietidlo Gerbera, materiál: oceľ, chróm, satinované a číre sklo, 199 €, Eglo

Stropné svietidlo Gerbera, materiál: oceľ, chróm, satinované a číre sklo, 199 €
EGLO


Stropné svietidlo Gerbera, materiál: oceľ, chróm, satinované a číre sklo, 199 €, Eglo

 
Všetko pre potomstvo

Detská izba pre nás chráni to najcennejšie v živote, a tak by sme jej mali venovať náležitú pozornosť aj z hľadiska riešenia svetelného zázemia. Rozkošné, pestrofarebné lampy rodičov lákajú, ale intenzita svetla je nedostatočná. Na druhej strane treba byť opatrný aj pri výbere konštrukcie svietidiel. Odhalené žiarovky by nemali byť v dosahu detských rúk. Nielen pre teplo, ale aj pre sklo. Vytvorenie svetelných okruhov je jednoznačne najlepším riešením. Spoľahlivo pokryjeme premenlivý svet hier, obrázkových knižiek, zaspávania, neskôr učenia a zábavy. Svetlo nesmie byť ostré, rušivé a príliš intenzívne. Dieťa sa mení každým dňom a svetlo sa mu musí prispôsobovať. Filozofia „lampa na strop, lampa na stôl“ nemôže v dnešných podmienkach nijako obstáť. Nehovoriac už o vyslovenej škodlivosti tohto riešenia pre detský zrak.  


S nástennou lampičkou Climbing Light od značky Black + Blum si určite spestríte izbu. 41,50 €,  www.bytovedoplnky.sk

S nástennou lampičkou Climbing Light od značky Black + Blum si určite spestríte izbu. 41,50 €
www.bytovedoplnky.sk


S nástennou lampičkou Climbing Light od značky Black + Blum si určite spestríte izbu. 41,50 €, www.bytovedoplnky.sk


Stojacia lampa Drifter, materiál: chróm, krištáľ, 537,95 €, Eglo

1064579


Stojacia lampa Drifter, materiál: chróm, krištáľ, 537,95 €, Eglo

Šípková Ruženka

Pre mnohých z nás bola, je a bude spálňa „miestnosťou môjho života“ a spánok zasa obľúbenou prácou. Práve tu často hrešíme na správne či skôr nesprávne osvetlenie. Skromné, často sparťanské svietenie s poukazom na tmu a zatvorené oči len sťažka obstojí. Okrem hlavného svetla majú byť súčasťou spálne aj lampy na čítanie a primerané osvetlenie si zaslúži i priestor mimo postele. Moderne vnímaná spálňa už totiž nie je len na spanie, ale spájajú sa v nej rôzne funkcie. Napríklad večerné čítanie nemôžeme odbiť minilampou, ktorá v lepšom prípade sotva pomáha pri lúštení ranného stavu budíka. Podobná analógia platí i pre šatník (ktorý je často súčasťou spálne). Šeré hmatové cvičenia spojené s hľadaním častí bielizne zrejme málokoho potešia. Spálňa by skrátka mala mať schopnosť svetelne sa prispôsobiť rôznym situáciám a činnostiam vykonávaným počas dňa.

Vidieť hygiene na prsty

Kúpeľňa. Okrem relaxu, čistoty a vody tu hrá podstatnú úlohu aj svetlo – k hygiene ho potrebujeme, keďže v tejto miestnosti trávime skutočne veľa času. Voda a elektrina si odjakživa netykajú, čiže výber aj inštalácia svietidiel musia tento fakt akceptovať. Zároveň čakáme príjemne mäkké a neoslňujúce svetlo, čo býva v konflikte s použitými materiálmi, ako sú sklo, kov či keramika. Na dôvažok treba vyriešiť dostatočné osvetlenie celého priestoru verzus osvetlenie zrkadla. Na našu tvár a plochu zrkadla má dopadať rozptýlené a rovnomerné svetlo. Zároveň nemá byť priveľmi ostré, inak po nás budú poskakovať nechcené tiene. Tento efekt máva na svedomí stále využívané silné osvetlenie nad zrkadlom. Ak chceme optimálne riešenie, oplatí sa porada s odborníkom.

 

Viac článkov o zdravom bývaní pre celú rodinu v najnovšom môj dom ekoBývanie 04/2011

Kategória: Dekor Dizajn Štýl Technológie
Zdieľať článok

Diskusia